Samsung Galaxy Note 4: Mjukvara

Strax innan årsskiftet kikade vi närmare på Galaxy Alpha, ett mindre syskon till Note 4, och för den som tog en titt på den recensionen eller har klämt på andra Samsung-telefoner från det senaste året kommer känna igen sig direkt – på Note 4 hittar vi helt enkelt samma Touchwiz-gränssnitt vi är vana vid, men uppskalat för den större skärmen.

Lite för mycket bloatware

Vad som är tydligt i Samsungs mjukvara är företagets vision om att bygga sitt eget ekosystem parallellt med Android, så många av de standardapplikationer som Google tillhändahåller finns även som Samsung-utvecklade motsvarigheter – inklusive en separat applikationsbutik. En hel del Samsung-mjukvara och widgets följer med vilket är ett irritationsmoment för de som är allergiska mot bloatware.

Touchwiz som launcher är bra nog för de flesta, men saknar mycket av den flexibilitet som finns hos tredjepartsutvecklade motsvarigheter. Designmässigt är launchern stilren och nedbantad, men vill du få ut som mest ur en påkostad telefon som Note 4 gör du antagligen bäst i att installera en annan launcher med fler anpassningsmöjligheter istället.

Utöver sin ordinarie Touchwiz-launcher skickar Samsung även med möjligheten att aktivera Touchwiz Easy Home, en förenklad launcher med större ikoner och enkla genvägar till de viktigaste funktionerna. Här finns bland annat widgets för väder, tid och kalender, genvägar till ficklampa, kamera, telefon, meddelanden, webbläsare och en förstoringsglas-app samt snabbkontakter.

Multitasking

Note 4 marknadsförs som en telefon för produktivitet, vilket bland annat ringas in av stödet för multitasking. Det är ett tillskott som har blivit vanligare i telefoner av den här storleken, och i Samsungs fall kan du genom att hålla nere bakåtknappen få fram ett snabbstartfält med genvägar till applikationer du kan köra som fristående fönster eller låta ta upp en viss sektion av skärmen.

Här finns exempelvis miniräknare, kamera, musik, meddelanden, webbläsare och kalender, som du kan köra i fönster och fritt flytta runt på skärmen. Det är smidigt bland annat om du håller på med en anteckning och behöver göra snabba uträkningar i miniräknaren, eller kanske ha en liten webbläsare som referens när du ska skicka ett e-postmeddelande.

Det är även kul att se att fönsterläget finns tillgängligt även för tredjepartsapplikationer, även om så inte är fallet för alla. Vi hittade bland annat stöd för SSH-klienter, filhanterare och flera olika musik- och videospelare, så det finns en hel del möjligheter för multitasking även utanför Samsungs fördefinierade ramar.

Samsung_GN4_screenshot_004 Samsung_GN4_screenshot_005

 

Inställningsmenyn har ett enkelt och luftigt upplägg där de olika inställningkategorierna är färgindelade och har fått enkla, runda ikoner. Själva inställningsmöjligheterna är i linje med vad vi förväntar oss av Android, och utöver justeringsmöjligheterna för pennan och fönsterläget finns det inte vidare många modellspecifika inställnignar att leka med.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
19 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
9 Årtal sedan

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
oskar66
9 Årtal sedan

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
9 Årtal sedan

Ingen WP?

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
En annan Korven
9 Årtal sedan

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Hassan Shah
9 Årtal sedan

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
En annan Korven
9 Årtal sedan

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Bertilsda
9 Årtal sedan

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
9 Årtal sedan

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Henrik_Hiltunen
9 Årtal sedan

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Tobla
9 Årtal sedan

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
reinhardt_oneohone
9 Årtal sedan

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
joeosc
9 Årtal sedan

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Christoffer
8 Årtal sedan

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0