Samsung Galaxy Note Edge: I praktiken
Det är svårt att undkomma faktumet att den böjda skärmen på Note Edge är en gimmick, men även en sådan kan visa sig vara överraskande användbar. Vi har använt Note Edge till vardags en längre tid, så frågan vi nu ställer oss är om den böjda skärmen faktiskt tillför något till användarupplevelsen eller om det är någonting man snabbt glömmer bort och tröttnar på. Samtidigt passar vi på att ta en närmare titt på både kamera och högtalare.
En bra kamera i repris
Upplevelsen från kameran är ganska lätt att summera om du redan har läst vårt omdöme om Galaxy Note 4, för det är exakt samma kameramodul och optik i Note Edge. Bildresultaten blir därför identiska under motsvarande förhållanden, och som vi konstaterat tidigare så gillar vi verkligen kameran i Note 4. Det vi möjligtvis tycker saknas för en telefon i den här prisklassen är optisk bildstabilisering som den vi hittar i Iphone 6 Plus, vilket också innebär att det är sistnämnda som i slutändan drar det längsta strået i kameraväg.
Ljud och bild
Utöver den böjda högerkanten och den marginellt högre pixeltätheten så är panelen i Note Edge identisk med den i Note 4. Färgerna är precis lika klara och svärtan precis lika djup – det är helt enkelt en riktigt vass OLED-panel som är svår att matcha när det kommer till just färgdjup och kontrast. Däremot har skärmen i Note Edge precis som motsvarigheten i Note 4 lite svårare att hålla jämna steg med ljusstyrkan i de LCD-baserade konkurrenterna, där det främst är Huawei och Apple som visar framfötterna med sina imponerande ljusstarka skärmar.
Högtalaren är ytterligare en komponent som är identisk med den i Galaxy Note 4, vilket också innebär att den förtjänar samma kritik som vi gav till sistnämnda. Ljudet är tillräckligt för filmklipp och spel, men är lite för platt och burkigt för att spela upp musik vidare njutbart.
Smidigt antecknande med molnsynk
Som en produkt ur Note-serien har även Edge såklart en aktiv penna som kan användas för smidiga anteckningar på resande fot – funktionen är utformad exakt som den är till Galaxy Note 4, med en identisk penna och precis samma mjukvarustöd. Hur nyttofullt det är med anteckningsmöjligheterna beror på hur du vill använda din telefon och vilken typ av anteckningar du gör – är det bara text som antecknas går det ofta lika fort att helt enkelt skriva med tangentbordet, men för matematiska anteckningar och uträkningar kan det vara guld värt att faktiskt skriva manuellt.
Den aktiva pennan är tryckkänslig, vilket kan utryttjas av diverse olika penntyper i S Note och Action Memo. Det finns även utvalda ritprogram i Play Store som kan dra nytta av tryckkänsligheten i pennan, men det utbudet är fortfarande ganska begränsat.
Gör sig bäst med skärmskydd
En annan finess hos den böjda delen av skärmen är att du kan använda den som dedikerad skärm på kvällen, natten och morgonen som väckarklocka. Du kan ställa in mellan vilka tider på dygnet funktionen ska vara aktiv, och under den perioden kommer den böjda delen av skärmen visa tiden, vädret och när du har ditt väckningsalarm inställt.
Har du ett skärmskydd till telefonen likt det Samsung skickade med till vårt testexemplar kan du även snooza eller avfärda dina alarm direkt på skärmen på sidan. Faktum är att hela lösningen är riktigt snygg och smidig när den fungerar, men tyvärr stötte vi på en del problem i praktiken. Vissa morgnar hamnar nämligen texten på sidoskärmen uppochned – lagom frustrerande när du är nyvaken och försöker läsa av vad klockan är.
Utöver just väckarklocksfunktionaliteten har Samsung klämt in en del intressanta koncept för när du använder telefonen med just ett skärmskydd. Samsung är långt ifrån den enda aktören som har liknande lösningar med magnetiska skärmskydd, exempelvis har LG sitt Circle Cover till G3, men just i kombination med den böjda skärmen blir resultatet ganska intressant. Det finns även till synes bättre stöd för tredjepartsutvecklare att dra nytta av den böjda skärmen än av den runda öppningen i Circle Cover till G3, men det faktiska utbudet är fortfarande en aning begränsat.
[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]
Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.
[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]
Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]
Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂
vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!
[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]
Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂
Ingen WP?
[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]
Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂
Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.
[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]
Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!
Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂
[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]
Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂
[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »
Oj, NH imponerar igen!
Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.
En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?
Mvh 🙂
– Sonys launcher inte optimal
Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.
Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.
Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)
Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…
Annars så var den väl bra.
Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.
[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel
Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0