Samsung Galaxy S6 Edge+: Hårdvara
Samsung Galaxy S6 Edge+ (SM-G928F) | |
Skärm |
5,7 tum AMOLED
2 560 x 1 440 pixlar 518 ppi |
Processor | Samsung Exynos 7 Octa 7420 4 x Cortex-A53 1,5 GHz 4 x Cortex-A57 2,1 GHz ARM Mali-T760 |
Internminne | 4 GB |
Intern lagring | 32 GB |
Minneskort | Nej |
Kamera – bak | Stillbild: 16 MP Video: 2160p30, 1440p30, 1080p60, 1080p30, 720p30, 480p30 |
Kamera – fram | Stillbild: 5 MP Video: 2160p30, 1080p30 |
SIM | Nano SIM |
Mobilnät | GSM/GPRS UMTS/HSPA+ LTE Cat.6 |
Wifi | 802.11ac |
Bluetooth | 4.1 LE |
NFC | Ja |
Anslutningar | MicroUSB 2.0 3,5 mm |
Batteri | 3 000 mAh |
Utbytbart | Nej |
Operativsystem | Android 5.1.1 |
Mått | 75,8 x 154,4 x 6,9 mm |
Vikt | 153 g |
Smartphones finnas att köpa för allt mellan 1 000 kronor och 10 000 kronor. De dyraste modellerna är förhoppningsvis några av de bästa men det är sällan garanterat att de allra dyraste erbjuder särskilt mycket bättre specifikationer än de som kostar fler tusen kronor mindre. Varumärke, design och speciella egenskaper kan göra vissa telefoner dyrare än de flesta konkurrenter. För Samsung Galaxy S6 Edge+ är det inte nödvändigtvis telefonens specifikationer som gör att den är värd 7 000 kronor, utan snarare är det dess unika design och speciella rundade skärm som får den att sticka ut ur mängden och får den att motivera sitt pris. Med det sagt är den också riktigt imponerande på pappret.
Samsung Galaxy S6 Edge+ lägger sig ovanför nästan alla andra konkurrenter när det gäller specifikationer. Modellen har nästan allt vi kan önska från en modern smartphone. Som namnet skvallrar om så har Samsungs nya smartphone många likheter med Galaxy S6 och främst Galaxy S6 Edge. Telefonen drivs av samma Exynos 7420-processor som fortfarande erbjuder åtta processorkärnor med fyra kärnor klockade till 2,1 gigahertz. Likt Galaxy S6 har också Edge+ 32 gigabyte lagringsutrymme men har uppgraderat tre gigabyte arbetsminne till fyra gigabyte.
Galaxy S6 Edge+ är betydligt större än Galaxy S6 och S6 Edge. Detta betyder att modellen också har ett betydligt större batteri än sina syskon. Batteriet mäter nu 3 000 milliamperetimmar, vilket är 400 milliamperetimmar mer än batteriet i Galaxy S6 Edge.
Edge+ har precis samma kamera som de vanliga S6-modellerna. Bilderna som kameran fångar kan visas på telefonens stora och rundade 5,7 tum skärm. Skärmen använder samma AMOLED-teknik som de mindre skärmarna i Galaxy S6 och har samma upplösning. Eftersom skärmen är betydligt större är Galaxy S6 är dess pixeltäthet också betydligt lägre, 518 pixlar per tum istället för 577 i S6 och S6 Edge.
Det finns inte mycket som skiljer Galaxy S6 Edge+ från de två mindre medlemmarna i S6-serien. Telefonens storlek är den enda egentliga skillnaden. Storlek har dock en stor betydelse för smartphones. En större skärm kan göra det enklare för vissa användare att genomföra vissa saker på sin telefon och med en större skärm finns det plats för ett större batteri som kan påverka användarupplevelsen på ett bättre sätt.
När det gäller design är Galaxy S6 Edge och Edge+ mycket lika varandra. Här är nästan skillnaderna ännu mindre än de är när det gäller specifikationer. Utöver att Galaxy S6 Edge+ har en större skärm och därmed en större kropp är det svårt att hitta några estetiska skillnader mellan modellerna över huvud taget. Telefonens framsida består fortfarande av en rundad glasskiva som har en rundad bildskärm under sig. På telefonens framsida finns också en fysisk hemknapp med en inbyggd fingeravtrycksläsare samt två kapacitiva knappar som tar användare ett steg bakåt i användargränssnittet respektive in i Androids appbytare.
Eftersom telefonens skärm är rundad runt både höger och vänster sida finns det inte lika gott om utrymme för hårdvaruknappar på dess metallklädda sidor än det gör på den platta Galaxy S6. På höger sida sitter trots det en tunn på/av-knapp och på vänster sida hittar vi två knappar för volym upp respektive ner. Knapparna ger gott om haptisk feedback och är lätta att använda och känna sig fram till.
På telefonens ovansida finns tillgång till SIM-korthållaren, medan undersidan bjuder på ett 3,5 millimeters hörlursuttag och en microUSB-port som tyvärr saknar MHL-kompatibilitet. Även om porten inte kan skicka ut video kan den användas för att ladda telefonens batteri med Samsungs Adaptive Fast Charging-teknik, vilket ger 50 procents batteritid på en dryg halvtimma.
Hela Galaxy S6-serien är byggd av samma material: aluminium och glas. Detta betyder att alla modeller erbjuder imponerande byggkvalitet och känsla av lyx. Metallringen runt telefonens sidor hjälper till att ge produkten en stabilitet som bara finns i marknadens bästa telefoner. Glasbakstycket på telefonens baksida ser snyggt ut men har flera stora nackdelar. För det första finns det en överhängande risk att glaset går sönder, för det andra gör materialvalet att telefonen är hal och för det tredje är glaset svårt att hålla rent från fingeravtryck.
Utöver ett stycke glas bjuder telefonens baksida på en kamera som sticker ut lite från telefonens kropp, en tillhörande LED-lampa och en pulsmätare. Pulsmätaren fungerar på samma sätt som tidigare Galaxy S-modeller, genom att lysa ljus in i användarens finger för att mäta dess puls.
Galaxy S6 Edge och Galaxy S6 Edge+ kan vara några av marknadens vackraste smartphones, åtminstone enligt oss. Med sin rundade framsida får telefonen en unik och futuristisk stil. Den rundade skärmen ger telefonen ett högre pris men ger också användare något att visa upp. Den rundade skärmen ger telefonen uppenbara ergonomiska problem och kan ibland vara irriterande och opraktisk att använda men det är svårt att säga annat än att den ser riktigt häftig ut.
[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]
Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.
[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]
Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]
Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂
vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!
[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]
Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂
Ingen WP?
[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]
Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂
Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.
[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]
Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!
Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂
[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]
Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂
[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »
Oj, NH imponerar igen!
Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.
En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?
Mvh 🙂
– Sonys launcher inte optimal
Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.
Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.
Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)
Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…
Annars så var den väl bra.
Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.
[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel
Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0