Sony Xperia Z5 Premium: I praktiken
Kamera
Sony Xperia Z5-serien har enligt vissa kameratestare en av marknadens bästa smartphonekamera. Vi har testat Sony Xperia Z5 Compact, Xperia Z5 och nu Xperia Z5 Premium som alla använder samma kamera, som alltså hyllas av vissa kameratestare. Det är möjligt att kameran presterar väl i vissa simulerade testmiljöer men i många vardagssituationer är kameran inte mycket mer än medelmåttig, i vår mening. Bilder som kameran fångar är ofta mörka och saknar den detaljrikedom som konkurrenter kan erbjuda. Även i mörka miljöer har Xperia Z5 Premium svårt att konkurrera. Eftersom kameran saknar optisk bildstabilisering kan dess slutare inte vara öppen lika länge som konkurrenterna, vilket resulterar i mörkare och grynigare bilder. Testbilderna som vi har samlat nedan visar tydligt hur Sonys kamera inte klarar av den mörka miljön och att den helt enkelt inte lyckas återskapa en bild av motivet, som konkurrenterna kan.
Samsung Galaxy S6 Edge+
LG G4
Sony Xperia Z5 Premium
Även om det kan diskuteras hur bra Sonys stillbilder är fångar kameran video i UHD-upplösning av hög kvalité. Kameran blir varm när 4K UHD-läget är aktiverat men videon som sparas kan konkurrera med både Apple och Samsung.
Ljud och bild
Sony Xperia Z5 Premium har en egenskap som får den att sticka ut från alla andra modeller på marknaden. Telefonen har smartphonevärldens första 4K UHD-upplösta bildskärm. Skärmen har en pixeltäthet på 806 pixlar per tum, vilket kan jämföras med Iphone 6S:s 326 eller Samsung Galaxy S6 Edge+:s 518 pixlar per tum. Skärmen är kort sagt extremt högupplöst.
Vi har klagat på den relativt låga pixeltätheten som erbjuds av exempelvis Apple Iphone 6S men även Sony Xperia Z5 Compact, som båda har en pixeltäthet strax över 300 pixlar per tum. De lägre upplösningarna gör att telefonerna inte är lika användbara på exempelvis webbplatser med liten text och att de inte kan återskapa samma detaljrikedom i högupplösta bilder som vissa konkurrenter kan. Efter en viss gräns är det dock så gott som omöjligt att se några skillnader mellan skärmar av olika upplösning. Det är exempelvis så gott som omöjligt att se några markanta skillnader mellan LG G4 och Apple Iphone 6S Plus, som har en pixeltäthet på 538 respektive 401 pixlar per tum. Att se någon skillnad mellan LG G4 och Sony Xperia Z5 Premium är minst lika svårt. Den bildkvalitet som Xperia Z5 Premium kan erbjuda är minst sagt imponerande men det är främst skärmens imponerande färgåtergivning som ger bildens kvalitet. Upplösningen gör ingen märkbar skillnad över huvud taget och i jämförelse med exempelvis Samsung Galaxy S6 Edge+ kan Samsung erbjuda en djupare svärta och därmed mer imponerande bild i vissa situationer.
En applikation som Z5 Premium:s högupplösta skärm skulle kunna vara bra för i framtiden är Virtual Reality. Skärmens höga upplösning skulle kunna utnyttjas för att skapa mer detaljrika upplevelser. Det finns dock ett problem med tanken. Även om skärmens höga upplösning minskar problem med den så kallade screen door-effekten renderar telefonen alla program i Full HD-upplösning, med undantag för Sonys Album-app. Detta betyder att detaljrikedomen som telefonen kan erbjuda i praktiken inte är högre än med andra telefoner. Även om vissa VR-problem elimineras tack vare den högupplösta skärmen renderar Xperia Z5 Premium alltså många appar i lägre upplösning än exempelvis många av Samsungs telefoner.
Sony Xperia Z5 Premium har dubbla högtalare som sitter monterade på telefonens framsida. Högtalarna är alltså helt rätt placerade för att erbjuda en riktigt imponerande ljudupplevelse. Likt sina syskon lyckas Xperia Z5 Premium relativt väl med att leverera denna upplevelse. Telefonen lider dock av samma problem som Xperia Z5. Den övre halvan av mellanregistret är obehagligt skärande vid höga volymer, högtalarna saknar täckning bland de lägre frekvenserna och saknar detaljrikedom i den lägre halvan av mellanregistret. Dessa problem samt en bristande ljudvolym betyder att Xperia Z5 Premium inte har någon som helst chans mot exempelvis Huawei Nexus 6P som erbjuder högre detaljrikedom, ett mjukare och mer behagligt ljud bland de högre frekvenser och högre volym.
Batteri och prestanda
Sony Xperia Z5 Premium har ett kraftfullt Qualcomm Snapdragon 810-chipset som hanterar telefonens högupplösta skärm. Processorn kan officiellt hantera skärmar på upp till 4K UHD-upplösning. Den kraftfulla processorn och möjligen den högupplösta skärmen gör tyvärr att telefonen nästan alltid känns lite varm. Telefonen har inga överhettningsproblem men det är uppenbart att den nästan alltid kämpar med något eller har problem med sin kylning.
Den kraftfulla processorn och den extremt högupplösta skärmen har en uppenbar nackdel. Trots telefonens stora batteri som mäter hela 3 430 milliamperetimmar är telefonens batteritid inte mer än medelmåttig. Användare med höga krav på sin smartphone kan vara ganska säkra på att batteriet är helt tomt vid dagens slut och användare med lite lägre krav kan förhoppningsvis klara sig dagen ut.
Våra test av telefonens batteritid visar att dess energikonsumtion varierar kraftigt beroende på vilka applikationer som är aktiva. Nordichardwares webbaserade batteritest ger telefonen ett acceptabelt resultat men det processorkrävande Geekbench-testet tog telefonen till ett betydligt lägre resultat än många konkurrenter. Sony Xperia Z5 Premium har kort sagt ett stort batteri som tyvärr inte utnyttjar sin kapacitet på bästa sätt vilket betyder att en hel dags användning knappast är en säker sak.
[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]
Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.
[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]
Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]
Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂
vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!
[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]
Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂
Ingen WP?
[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]
Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂
Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.
[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]
Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!
Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂
[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]
Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂
[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »
Oj, NH imponerar igen!
Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.
En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?
Mvh 🙂
– Sonys launcher inte optimal
Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.
Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.
Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)
Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…
Annars så var den väl bra.
Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.
[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel
Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0