Gigabyte Aivia Osmium

Likt Corsair och Asus är Gigabyte kanske mest kända för sina interna komponenter men erbjuder också kringutrustning. Vi har kikat närmare på Gigabytes första mekaniska tangentbord Aivia Osmium.

Osmium_1

Gigabyte Aivia Osmium
Brytare Cherry MX Brown
Tangentbelysning Ja, enfärgad vit
USB-hub/ljud 1 x USB 2.0 utgång, 1 X USB 3.0 utgång, Ljud in/ut
Makrotangenter Ja, 5 st.
Mediatangenter Ja, 4 st + scrollhjul för volym
Inbyggt minne Ja
Mått 454 x 257 x 45 mm
Kabel 2 meter
Anslutning 1 x USB 2.0, 1 X USB 3.0, 2 X 3,5mm
Cirkapris 1 000 kronor (Lägst på prisjakt.se: Product price )

Design

Aivia Osmium har en design som på flera ställen får en att höja på ögonbrynen. Det första man lägger märke till är det gigantiska handledsstödet som kommer fäst på tangentbordet direkt i kartongen. Detta gör att kartongen är nästan dubbelt så bred som andra förpackningar där handledsstöden ligger placerade ovan eller under tangentborden. Hanledsstödet har en yta med lite textur som är behaglig att vila handlederna på. Likt G910 är handledsstödet bredare på den vänstra sidan än på den högra sidan. Byggkvalitén på tangentbordet är i toppklass: det är solitt och ligger stilla på skrivbordet tack vare sin vikt. Det är ett av de mest rejäla tangentborden i plast vi har sett hittills.

Osmium lutar i standardläget lätt framåt men går att höja i bakant för ännu mer lutning. Aivia Osmium kommer även med möjligheten att höja i framkant för att få ett mer plant tangentbord. Plastfötterna för att höja tangentbordet känns likt allt annat på tangentbordet rejäla och kommer med bra gummibeläggningar för att få det att ligga still. De fungerar riktigt bra och Osmium ligger som klistrat på skrivbordet. Något vi konstaterade är att om man tycker om att skjuta tangentbordet lite fram och tillbaka vid användning för att snedställa det så viker fötterna gärna ner sig vilket inte är helt optimalt när man spelar. Men å andra sidan är det också vettigt att fötterna inte är låsta i uppfällt läge så att man riskerar att bryta av dem när man justerar tangentbordet lite.

Tangentbordet kommmer med enfärgad inviduell tangentbelysning likt många Cherry-tangentbord. Detta resulterar tyvärr i att belysningen blir ojämn på tangenter med mer än ett tecken på, tyvärr något som ingen tillverkare kan komma undan med när de använder sig av Cherry MX-brytare. Färgen på tangentbelysningen är vit på modellen med Cherry MX Brown och blå på modellen på med Cherry MX Red. Logotypen uppe i högra hörnet lyser i fem olika färger och pryder en diskret knapp.

Genom att trycka på den skiftar färgen men också den aktiva makroprofilen – färgen indikerar egentligen bara vilken profil som är aktiv. Intensiteten på tangentbelysningen ställs via ett scrollhjul men till skillnad från exempelvis Logitechs volymscrollhjul så är Aivia Osmiums scrollhjul inte specialdesignade breda sådana, utan istället vanliga hjul som man annars återfinner på möss, komplett med scrollklick för att slå av eller på belysningen: en minst sagt udda lösning.

Förutom den ojämna tangentbelysningen så har Aivia Osmium en designmiss i belysningen. Logotypen samt scroll, num och caps-lock har separata dioder placerade under sig. Plattan som sitter för att skydda dessa dioder och snyggt skriver ut Num, Caps och Scroll lock är genomskinlig där texten står. Dessa resulterar i att vid vissa viklar så ger dioderna en bländande effekt, inte helt optimalt.

Osmium_2

Tangentbordet har totalt fyra portar. En USB 2.0 port finns placerad i bakkant vid logotypen. Utöver dessa kommer tangentbordet också med en USB 3.0-port och portar för ljud in och ut placerade på den högra sidan av tangentbordet. Ett plus i kanten för en USB 3.0-port men vi är skeptiska till att ha portar på den högra sidan, då kablarna riskerar att hamna ivägen för datormusen.

Osmium_7

Media och makrotangenter

Aivia Osmium är ett fullstort tangentbord med fem stycken dedikerade makrotangenter. Dessa ligger belägna på en seperat rad ovanför F-tangenterna, en placering som vi inte är helt främmande för. Vi har sett flera modeller tidigare med denna placering, exempelvis XTRFY XG1-R. På Aivia Osmium sitter makrotangenterna lite väl långt ifrån WASD-klustret, vilket resulterar i att det inte är helt bekvämt att använda sig av dem. Bredvid FN-tangenten sitter en knapp för att stänga av den vänstra windowstangenten. Denna tangent har tagit menytangentens plats, en tangent som förvisso inte används alltför ofta men som kan vara värt att ha i åtanke.

Aivia Osmium har likt många tangentbord mediakontroll som extrafunktion på F1-F4 som aktiveras med FN-tangenter som tagit den högra windowstangentens plats. Aivia Osmium har inga tangenter eller knappar för volymkontroll utan Gigabyte har istället utrustat tangentbordet med ett likadant scrollhjul som för belysningskontrollen. Mediakontrollens funktion är lite tvivelaktig – på den ena av de två tillgängliga testmaskinerna fungerar den precis som på vilket annat tangentbord gör, det vill säga utmärkt. På den andra maskinen, under identiska förhållanden, så envisades datorn med att öppna Windows Media Player när vi försökte använda oss av mediafunktionerna. Mest troligt är att något var fel på den andra datorn och att de egentligen fungerar, men ett varningens finger höjs på grund av detta.

Osmium_6

Osmium_3

Osmium_5

Brytare

Som vi tidigare nämnt använder sig Gigabyte av Cherry MX brytare på tangentbordet och kommer i två varianter. Cherry MX Brown och Cherry MX Red. Vårt testexemplar kommer utrustat med de bruna brytarna och här finns det inget extraordinärt att rapportera. De fungerar precis som man kan förvänta sig att Cherry MX brytare ska fungera. Gigabyte har utrustat tangentbordet med anti-ghosting för upp till 64 samtida tangenttryck och kommer med en pollingrate på 1000 hertz för snabba kommandon. Det finns förvisso många tangentbord med anti-ghosting upp till 105 tangenter, men 64 tangenter är klart över den gräns människans tio fingrar klarar av att hålla ner på ett kontrollerat sätt.

Osmium_4

Mjukvara

Aivia Osmium använder sig av Gigabyte Ghost Engine. Mjukvaran är krånglig och gränsnittet känns som hämtad från tidigt 2000-tal. Det innehåller en mängd funktioner som makrotangenterna kan programmeras till, men vägen till att ställa in ett enkelt makro är lång. Det tar över tio musklick och två laddskärmar för att sätta ett sådant enkelt makro som “shift+a” på en av makrotangenterna. Mjukvaran är långt ifrån smidig och snabb men den har en mängd funktioner för att programmera makrotangenterna. Förutom att spela in tangenttryck så går det även med makrofunktionen att spela in vart muspekaren ska befinna sig och vilken av musens knappar som ska aktiveras. Vidare finns det flera förinställda kommandon att ställa. Vissa av dessa känns malplacerade i en mjukvara för ett speltangentbord, som möjligheten att öppna Excel eller miniräknaren men inte är möjligt att ställa in att ett spel ska startas.

Osmium_8

Användning – Spel och kontorsarbete

När det kommer till att använda Aivia för att spela spel så presterar tangentbordet bra, men med utrymme för förbättringar. Brytarna är bra och svarstiden och key rollovern fungerar bra även för den mer kräsne spelaren. Det är ganska brett mellan tangenterna, men det är en högst personlig preferens om man föredrar tätare eller glesare tangenter. Makrotangenterna sitter alldeles för långt ifrån för att man ska kunna använda dessa när man behöver vara snabb.

Fötterna på tangentbordet viker sig lite väl lätt vilket resulterade att vi under våra speltester stundtals spelade med ett snedlutande tangentbord. Eftersom en snabb genväg till Excel finns i mjukvaran kan vi anta att Gigabyte siktar på att Osmium också ska kunna användas för kontorsarbete, men det känns onaturligt när man skriver längre texter på tangentbordet.

Slutsats

Gigabyte Aivia Osmium är ett välbyggt tangentbord som ligger tryggt på skrivbordet. Men trots ett bra handledsstöd och mängder av värdefulla funktioner så lyser bristerna igenom på sina ställen, exempelvis den opraktiskt placerade USB 3.0-porten, den ointuitiva mjukvaran och det långa avståndet till makroknapparna. Var för sig kan man leva med dessa men tillsammans så drar de ner helhetskänslan av tangentbordet rejält.

Subscribe
Notifiera vid
24 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
mullcom
10 Årtal sedan

Varför måste alla tangentbord med mycket lull lull vara så äckligt fula?

Gascogne
10 Årtal sedan

Jag skulle gärna vilja se lite tester med tex från tillverkaren Filco.

Själv tycker jag om enklare tangentbord med hög kvalité utan en massa lull lull.
Min favorit hittills är Filco Ninja Majestouch-2 Tenkeyless, tycker om lite mer kompakta tangentbord eftersom jag personligen har ingen direkt användning av numpad.

Morkul
10 Årtal sedan

Förstår inte riktigt hur tangentbords tester egentligen kan ge betyg… Vad jag menar är att vad man tycker om ett tangentbord är extremt personlig. Sist jag skulle byta tangentbord så köpta jag först ett Logitech G710+ vilket jag inte alls tyckte om, nu mer använder min son det och han tycker älskar det. Näst på tur var just Corsair Vengeance 95, eftersom jag läste så mycket bra om det. Detta var ett tangentbord som varken jag eller min son tyckte om. Tillslut så köpta jag ett Qpad MK85, eftersom jag har haft ett sådant förut och tyckte om det. Min… Läs hela »

Flyfisherman
10 Årtal sedan

Bra jobbat, klart intressant och hoppas att ni orkar fortsätta att hålla alla guiderna uppdaterade, för jag förstår ju att det krävs en hel del arbete bakom. För övrigt är det bra med dessa guider, för alla har inte möjlighet att kunna prova och man skall ju också se dessa som just en guide, vägledning, och inget absolut måste när det gäller personliga preferenser. Det gäller ju då dom subjektiva mätningarna man utfört och det står om testmetod i kap.4 Däremot om testresultat eller annat framkommer i nån deltest, så är ju det fakta som är viktiga att få reda… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”mullcom”]Varför måste alla tangentbord med mycket lull lull vara så äckligt fula?[/quote]Smaken är som baken mullcom, vissas är bättre än andras! 😉 [quote name=”Gascogne”]Jag skulle gärna vilja se lite tester med tex från tillverkaren Filco. Själv tycker jag om enklare tangentbord med hög kvalité utan en massa lull lull. Min favorit hittills är Filco Ninja Majestouch-2 Tenkeyless, tycker om lite mer kompakta tangentbord eftersom jag personligen har ingen direkt användning av numpad.[/quote]Bra tips Gascogne! Det är lite ducky-stil på Filco så de ska defenitivt in på listan över listan av tangentbord att hålla ögonen efter! [quote name=”Morkul”]Förstår inte riktigt… Läs hela »

Marquzz
10 Årtal sedan

Det där med tangentbord är verkligen är individuellt. Jag t.ex. gillar kompakta tenkeyless-tangentbord med scissor eller rubber dome. Finns inte mycket att välja på då eftersom jag samtidigt inte vill ha såna superkompakta där de klämt ihop alla tangenter.

Köpte [url=http://www.inkonline.se/sv/ovrigt/zippy/zippy-zippy-mini-keyboard-black.html]detta[/url] för ett tag sedan och är faktiskt riktigt nöjd, hög kvalitetskänsla.

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”Marquzz”]Det där med tangentbord är verkligen är individuellt. Jag t.ex. gillar kompakta tenkeyless-tangentbord med scissor eller rubber dome. Finns inte mycket att välja på då eftersom jag samtidigt inte vill ha såna superkompakta där de klämt ihop alla tangenter.

Köpte [url=http://www.inkonline.se/sv/ovrigt/zippy/zippy-zippy-mini-keyboard-black.html]detta[/url] för ett tag sedan och är faktiskt riktigt nöjd, hög kvalitetskänsla.[/quote]
Ja vi ska försöka få in lite kompakta keyless-modeller också, det ligger högt på listan eftersom flera verkar vara intresserade av att se mer av de lösningarna!

GLaDER
10 Årtal sedan

Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant!

Morkul
10 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter i ett tangentbord, exempelvis dålig byggkvalité, smarta designlösningar, dåligt utvecklad mjukvara osv. Tyvärr går det ju inte att garantera att alla gillar en viss sorts layout eller en viss slaglängd på tangenterna. Men vi är övertygade om att vi kan göra det bra mycket lättare för de flesta att hitta rätt modell.Vår utmaning blir att förmedla betyg och utmärkelser på ett så konsumentvägledande sätt… Läs hela »

Keithfan
10 Årtal sedan

[quote name=”GLaDER”]Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant![/quote]

Skulle vara kul om Func KB-460
kunde halka med där.

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”GLaDER”]Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant![/quote]Tyvärr fick vi igår reda på att Webhallen, enda återförsäljaren i Sverige av Filco, plockar ur dem ur sitt sortiment. Det är tydligen för omständigt med svenska layouter och långa beställningstider från tillverkaren. men vi fortsätter att jaga övriga! 🙂 [quote name=”Morkul”][quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter… Läs hela »

10 Årtal sedan

Bra test!

Inget som får mig att byta mitt razer lycosa än, men Corsair K95 RGB verkar intressant.
Kommer det testas?

Lergrodan
Lergrodan
10 Årtal sedan

Finns det någon chans att ni gör en bildskärms guide?

Lergrodan
Lergrodan
10 Årtal sedan

Finns det någon chans att ni gör en bildskärms guide?

martinot
10 Årtal sedan

Fint med en översikt, men som så många andra här så saknar jag de största och mest kända tillverkarna av mekaniska tangentbord så som Ducky, Filco, CM Storm och Topre (även om den sista inte har mekaniska brytare så är det hökvalitativa rubberdomes). Alla de är mycket högra kvalitet och snyggare än alla i testet och tar mindre plats (iaf Filco och Ducky). Förutom TKL så skulle jag gärna även se 60%-tangentbord som tex Ducky Mini. Är perfekt till notebook och laptop på resa. Samma sak med Filco Minla. Har det i BT-variant som är perfekta tangentbord för iPads eller… Läs hela »

Börje123
Börje123
9 Årtal sedan

Hej Linus Sjölinder

Jag har köpt G910 från ditt test och rekommendation. Jag gillar tangentbordet.
Men har märkt att tangentbord knapparna är målade svarta. Jag tror man kommer att slita ut dem fort och om några år då kommer LED belysningen att lysa igenom under svarta färgen.

Plus handledsstödet är så fult!
Och att led färgen stämmer inte på skärmen och tangentbordet. Orange är vit och lilla är blå typ

Linus Sjölinder
Linus Sjölinder
9 Årtal sedan

[quote name=”Börje123″]Hej Linus Sjölinder Jag har köpt G910 från ditt test och rekommendation. Jag gillar tangentbordet. Men har märkt att tangentbord knapparna är målade svarta. Jag tror man kommer att slita ut dem fort och om några år då kommer LED belysningen att lysa igenom under svarta färgen. Plus handledsstödet är så fult! Och att led färgen stämmer inte på skärmen och tangentbordet. Orange är vit och lilla är blå typ[/quote] Tjena Börje. Jag tror inte det är någon större risk att färgen på topparna slits bort faktiskt. Jag använder mig av G910 i stort sett dagligen och har gjort… Läs hela »

MrMouse
9 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”][quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter i ett tangentbord, exempelvis dålig byggkvalité, smarta designlösningar, dåligt utvecklad mjukvara osv. Tyvärr går det ju inte att garantera att alla gillar en viss sorts layout eller en viss slaglängd på tangenterna. Men vi är övertygade om att vi kan göra det bra mycket lättare för de flesta att hitta rätt modell.Vår utmaning blir att förmedla betyg och utmärkelser på ett så konsumentvägledande… Läs hela »

Skuggan7
Skuggan7
9 Årtal sedan

Mad Catz Strike 7 borde helt klart vara med, det är membran men med feedback som om det vore mekaniskt. Skönt att skriva på utan oljudet som jag hatar från mekaniska klickandet. 🙂
Extremt bra kvalitet med metallram och dessutom modulärt, samt en skärm som slår varenda Logitechdynga med hästlängder.

toefjutt
toefjutt
9 Årtal sedan

Heppe!

Några planer på att testa några av dessa:
Qpad MK-90 Pro
Corsair Gaming Strafe
Cherry MX-Board 6.0
Razer BlackWidow Tournament Chroma

Hermes
Hermes
9 Årtal sedan

Macro tangenterna för hermers tangenbordet som ligger under höger ctr, är bra ifall man använder musen i vänster hand och “springer” runt med piltangenterna. Är inte alla Gamers som använder wasd, eller esdf movement

Keiko
9 Årtal sedan

Vart hittar jag ‘ symbolen?

Olive
Olive
8 Årtal sedan

Kailh* 🙂

Klas
8 Årtal sedan

Jag saknar en test på trådlösa tangentbord som fungerar bra i spel.