Logitech G910 Orion Spark RGB

Logitech G910 Orion Spark RGB är benämningen på Logitechs nya flaggskepp. Med helt nya brytare utvecklade av Logitech och Omron, invidiuellt ställbar RGB-tangentbelysning, en mobilapp och en rymdskeppsdesign är G910 ett intressant tangentbord.

G910_Orion_Spark_1

Logitech G910 Orion Spark RGB
Brytare Romer-G
Tangentbelysning Ja, RGB
USB-hub/ljud Nej
Makrotangenter Ja, 9st
Mediatangenter Ja, 5st, volymscrollhjul
Inbyggt minne Nej
Mått 505 x 35 x 210 mm
Kabel 1,8 meter
Anslutning 1 x USB 2.0
Cirkapris 1 800 SEK (Lägst på prisjakt.se Product price)

G910_Orion_Spark_2

Design

G910 är långtifrån det stilrenaste tangentbordet som har nått vårat testlabb. Tangentbordet ser mer ut som ett tangentbord man skulle kunna hitta i en sci-fi film. Handledssstödet har en minst sagt udda form och är bredare på vänstersida där man vilar vänsterhanden. Det går enkelt plocka bort det handledsstöd som finns förmonterat på tangentbordet och fästa ett handledssstöd som är bredare. Designen är minst sagt udda men när det väl kommer till användningen så märks det att Logitech har tänkt till och det är väldigt bekvämt att använda. Tangenttopparna är desginade med lutande kanter på höger och vänstersidan. Det är väldigt diskrekt och märks inte av särskilt mycket när man använder tangentbordet. Designen är tillför att man inte ska råka glida över till tangenten bredvid. Ett problem som vi känner inte är jättevanligt men det är ändå ett tecken på att Logitech tänkt till under utvecklingen av Orion.

G910_Orion_Spark_10

RGB-belysning

Med tester och förhandstittar på både Corsairs RGB-serie och Razers Blackwidow Chroma har vi under hösten sett mekaniska tangentbord blinka i alla möjliga färger. Men inte så starkt och jämnt som G910 gör. Tack vare Romer-Gs annorlunda design på brytarna sitter dioderna högre upp och närmare själva tangenten, i jämförelse med exempelvis Cherry MX RGB med dioden placerad under brytaren. Detta förhindrar att vissa tangenttoppar inte lyses upp helt som vi har sett på en del Cherry-utrustade tangentbord. En detalj vi noterade med belysningen är att dioderna inte tycks hänga med helt i färgskiftningarna om man aktiverar regnbågseffekten som sveper fram över tangentbordet. Toningen till nästa färg är inte så jämna som vi hade hoppats utan är lite hackig i övergången. Det tycks bli värre om man ställer vågeffekten på väldigt långsam uppdatering medan effekten blir mindre påtaglig i det snabba läget. Med andra ord har Logitech en del att jobba på när det kommer till styrningen av sin RGB-belysning, även om själva ljuseffekterna bokstavligt talat är strålande.

G910_Orion_Spark_15

 

G910_Orion_Spark_4

Media och makrotangenter

Tangentbordet kommer med nio stycken makrotangenter. Fem stycken placerade på vänstersida och fyra stycken placerade ovanför F1-F4. De sitter tätt placerade och är lätta att nå. De på vänsterkanten sitter nästan lite väl tight inpå de vanliga tangenterna men efter en stunds användande så är det inget större problem. Programmeringsmöjligheterna på makrotangenterna är goda och det går att programmera tangenterna till att göra en lång lista av saker. Förutom det vanligaste att programmera dem för olika tangentkombinationer eller enskilda tangenttryckningar går det programmera de till mediafunktionalitet eller att fungera som musklick.

G910 kommer utrustat med fem stycken mediaknappar och ett volymscrollhjul. Knapparna saknar tyvärr belysning vilket resulterar i att det är lite svårt att se de i mörkret. Men de fungerar bra att använda och har fungerat felfritt med alla program vi har testat med. Volymscrollhjulet är i plast men kvaliten känns hög så det är inget som stör. Det har god känslighet och det är enkelt att ställa volymen på en lagom nivå.

G910_Orion_Spark_5

Brytare

Den största nyheten som lanseras i samband med G910 är de nya Romer-G brytarna. Utvecklade tillsammans med Omron skiljer sig Romer-G brytarna mycketmot Cherry MX eller Kalihs brytare. Detta syns tydligt om man plockar bort tangenttoppen. De ser nästan ut som en membranbrytare på ytan. När det kommer till hur de känns så ligger de någonstans mellan känslan hos de bruna Cherry MX brytarna och just membranbrytare. De känns inte helt som de mekaniska brytare vi vant oss vid med Cherrys dominans på brytarområdet, en tillverkare som endast hotats av Kalihs nästintill indentiska kloner. Men Romer-G känns trots allt inte svampiga som membranbrytare oftast gör även om det finns en känsla av membran i brytarna. Ett stort plus är att de är relativt tysta för att vara mekaniska brytare . Vi tycker att de är behagliga att använda sig av men det är som vanligt en smaksak när det kommer till valet av brytare.

G910_Orion_Spark_9

Mjukvara

G910 använder sig av Logitech Gaming Software. Det har inte hänt mycket i Logitechs mjukvara sedan vårat senaste test av mjukvaran. Det är fortfarande en simpel och lättöverskådlig mjukvara som gör det den behöver men inte så mycket mer. Nytt för G910 är tangentbelysningsalternativen. Det är oundvikligt att man sneglar på Corsairs mjukvara till K70 när det kommer till programmeringsalternativen och tyvärr blir man lite besviken. Det finns inte jättemycket spännande att ställa in. Man kan programmera tangenternas belysningsfärg invidiuellt eller i olika zoner. Det går även att välja mellan några effekter som t.ex. en regnbågsvåg som sveper fram över tangenterna, att tangenterna lyses upp i en annan färg när man trycker på de eller stjärnhimmel där slumpmässigt valda tangenter lyser upp i en vald färg. Men möjligheten att modifiera dessa effekter är små och Logitech har en hel del arbete att göra i detta avseende.

G910_Orion_Spark_12

ARX Control och dockad mobiltelefon

G910 kommer även utrustad med en dockningsplats i överkant på tangentbordet. Dockan är till för att placera en smartphone (eller en surfplatta) direkt på tangentbordet och genom Logitechs nya app, ARX Control, använda skärmen på din telefon eller platta för olika ändamål. Appen känns som den är till för att skapa en modern variant av Logitech G19 men med en extern skärm för att hålla ner prislappen och förbättra funktionaliteten.

Det enda kravet, bortsett från en smartphone, är att du har ett wifi-nätverk då appen kopplar upp sig på nätverket och ansluter sig till logitech gaming software i datorn. Appen i sig innehåller fyra flikar. Först har vi en flik som heter spel, exakt vad denna är tillför är oklart, med ett dussin stora titlar installerade på steam så dyker ingen upp som kompatibel. Sedan har vi en flik som visar vad makrotangenterna har för inställning, en för musikkontroll och slutligen har vi en systemövervakare. Systemövervakaren visar hur mycket CPU-kraft som används, grafikkortets belastning och även temperaturer. Den visar också hur mycket RAM som används. Det som är intressant är att man kan ställa en iPad mini i dockan utan några större problem. Detta innebär att man får en tangentbordsskärm på 7,9 tum. Appen är ganska batterisnål men det är ändå synd att det inte finns en USB-port på tangentbordet så man enkelt kan koppla in en laddare till telefonen eller plattan så batteriet inte drar ut under långa spelsessioner.

Även om det finns vissa frågetecken kring spelstödet i Arx-appen så höjer Logitech onekliigen ribban mot sina tidigare skärmutrustade tangentbord – så länge du även äger en smartphone eller surfplatta.

G910_Orion_Spark_7

G910_Orion_Spark_13 G910_Orion_Spark_14

 

Användning – Spel och kontorsarbete

När man dyker in i spelets värld presterar Logitech G910 som vi hoppats riktigt bra. Vi gillar de nya brytarna som svarar riktigt snabbt vid knapptryckningar. Vissa kan säkert störa sig på den lite membran-liknande känslan i brytarna om man byter från ett Cherry MX-tangentbord. För merparten handlar det troligtvis bara om en övergångsperiod även om vissa mycket väl kan komma att föredra den mer mekaniska känslan i Cherry MX och andra liknande brytare. Men när man väl vant sig blir det riktigt trevligt att använda sig Orion Spark och dess Romer-G-brytare – som för övrigt fungerar väldigt bra även i skrift. De mjuka Romer-G brytarna är härliga att skriva på och man blir inte trött i händerna av skriva längre texter. En annan fördel är att brytarna också är förhållandevis tysta, vilket kan uppskattas inte minst av din omgivning när du hammrar på tangenterna i timtal.

Slutsats

Logitech G910 Orion Spark RGB är ett riktigt vasst tangentbord för entusiastgamern. RGB-belysningen levererar riktigt fina ljuseffekter, även om programmeringsmöjligheterna inte är helt upp till den standard Corsair har satt med sin RGB-serie. Tangentbordet är ergonomiskt och de nya Romer-G brytarna gör att tangentbordet känns härligt att använda både i spel och i skrift. Med dubbla handledsstöd och mobilkoppling genom Arx-appen bjuder man även på det där lilla extra för att stå ut från övriga modeller på marknaden. På det stora hela är G910 ett mycket bra val av tangentbord där den höga prislappen troligtvis blir det största problemet.

Subscribe
Notifiera vid
24 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
mullcom
10 Årtal sedan

Varför måste alla tangentbord med mycket lull lull vara så äckligt fula?

Gascogne
10 Årtal sedan

Jag skulle gärna vilja se lite tester med tex från tillverkaren Filco.

Själv tycker jag om enklare tangentbord med hög kvalité utan en massa lull lull.
Min favorit hittills är Filco Ninja Majestouch-2 Tenkeyless, tycker om lite mer kompakta tangentbord eftersom jag personligen har ingen direkt användning av numpad.

Morkul
10 Årtal sedan

Förstår inte riktigt hur tangentbords tester egentligen kan ge betyg… Vad jag menar är att vad man tycker om ett tangentbord är extremt personlig. Sist jag skulle byta tangentbord så köpta jag först ett Logitech G710+ vilket jag inte alls tyckte om, nu mer använder min son det och han tycker älskar det. Näst på tur var just Corsair Vengeance 95, eftersom jag läste så mycket bra om det. Detta var ett tangentbord som varken jag eller min son tyckte om. Tillslut så köpta jag ett Qpad MK85, eftersom jag har haft ett sådant förut och tyckte om det. Min… Läs hela »

Flyfisherman
10 Årtal sedan

Bra jobbat, klart intressant och hoppas att ni orkar fortsätta att hålla alla guiderna uppdaterade, för jag förstår ju att det krävs en hel del arbete bakom. För övrigt är det bra med dessa guider, för alla har inte möjlighet att kunna prova och man skall ju också se dessa som just en guide, vägledning, och inget absolut måste när det gäller personliga preferenser. Det gäller ju då dom subjektiva mätningarna man utfört och det står om testmetod i kap.4 Däremot om testresultat eller annat framkommer i nån deltest, så är ju det fakta som är viktiga att få reda… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”mullcom”]Varför måste alla tangentbord med mycket lull lull vara så äckligt fula?[/quote]Smaken är som baken mullcom, vissas är bättre än andras! 😉 [quote name=”Gascogne”]Jag skulle gärna vilja se lite tester med tex från tillverkaren Filco. Själv tycker jag om enklare tangentbord med hög kvalité utan en massa lull lull. Min favorit hittills är Filco Ninja Majestouch-2 Tenkeyless, tycker om lite mer kompakta tangentbord eftersom jag personligen har ingen direkt användning av numpad.[/quote]Bra tips Gascogne! Det är lite ducky-stil på Filco så de ska defenitivt in på listan över listan av tangentbord att hålla ögonen efter! [quote name=”Morkul”]Förstår inte riktigt… Läs hela »

Marquzz
10 Årtal sedan

Det där med tangentbord är verkligen är individuellt. Jag t.ex. gillar kompakta tenkeyless-tangentbord med scissor eller rubber dome. Finns inte mycket att välja på då eftersom jag samtidigt inte vill ha såna superkompakta där de klämt ihop alla tangenter.

Köpte [url=http://www.inkonline.se/sv/ovrigt/zippy/zippy-zippy-mini-keyboard-black.html]detta[/url] för ett tag sedan och är faktiskt riktigt nöjd, hög kvalitetskänsla.

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”Marquzz”]Det där med tangentbord är verkligen är individuellt. Jag t.ex. gillar kompakta tenkeyless-tangentbord med scissor eller rubber dome. Finns inte mycket att välja på då eftersom jag samtidigt inte vill ha såna superkompakta där de klämt ihop alla tangenter.

Köpte [url=http://www.inkonline.se/sv/ovrigt/zippy/zippy-zippy-mini-keyboard-black.html]detta[/url] för ett tag sedan och är faktiskt riktigt nöjd, hög kvalitetskänsla.[/quote]
Ja vi ska försöka få in lite kompakta keyless-modeller också, det ligger högt på listan eftersom flera verkar vara intresserade av att se mer av de lösningarna!

GLaDER
10 Årtal sedan

Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant!

Morkul
10 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter i ett tangentbord, exempelvis dålig byggkvalité, smarta designlösningar, dåligt utvecklad mjukvara osv. Tyvärr går det ju inte att garantera att alla gillar en viss sorts layout eller en viss slaglängd på tangenterna. Men vi är övertygade om att vi kan göra det bra mycket lättare för de flesta att hitta rätt modell.Vår utmaning blir att förmedla betyg och utmärkelser på ett så konsumentvägledande sätt… Läs hela »

Keithfan
10 Årtal sedan

[quote name=”GLaDER”]Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant![/quote]

Skulle vara kul om Func KB-460
kunde halka med där.

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”GLaDER”]Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant![/quote]Tyvärr fick vi igår reda på att Webhallen, enda återförsäljaren i Sverige av Filco, plockar ur dem ur sitt sortiment. Det är tydligen för omständigt med svenska layouter och långa beställningstider från tillverkaren. men vi fortsätter att jaga övriga! 🙂 [quote name=”Morkul”][quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter… Läs hela »

10 Årtal sedan

Bra test!

Inget som får mig att byta mitt razer lycosa än, men Corsair K95 RGB verkar intressant.
Kommer det testas?

Lergrodan
Lergrodan
10 Årtal sedan

Finns det någon chans att ni gör en bildskärms guide?

Lergrodan
Lergrodan
10 Årtal sedan

Finns det någon chans att ni gör en bildskärms guide?

martinot
10 Årtal sedan

Fint med en översikt, men som så många andra här så saknar jag de största och mest kända tillverkarna av mekaniska tangentbord så som Ducky, Filco, CM Storm och Topre (även om den sista inte har mekaniska brytare så är det hökvalitativa rubberdomes). Alla de är mycket högra kvalitet och snyggare än alla i testet och tar mindre plats (iaf Filco och Ducky). Förutom TKL så skulle jag gärna även se 60%-tangentbord som tex Ducky Mini. Är perfekt till notebook och laptop på resa. Samma sak med Filco Minla. Har det i BT-variant som är perfekta tangentbord för iPads eller… Läs hela »

Börje123
Börje123
9 Årtal sedan

Hej Linus Sjölinder

Jag har köpt G910 från ditt test och rekommendation. Jag gillar tangentbordet.
Men har märkt att tangentbord knapparna är målade svarta. Jag tror man kommer att slita ut dem fort och om några år då kommer LED belysningen att lysa igenom under svarta färgen.

Plus handledsstödet är så fult!
Och att led färgen stämmer inte på skärmen och tangentbordet. Orange är vit och lilla är blå typ

Linus Sjölinder
Linus Sjölinder
9 Årtal sedan

[quote name=”Börje123″]Hej Linus Sjölinder Jag har köpt G910 från ditt test och rekommendation. Jag gillar tangentbordet. Men har märkt att tangentbord knapparna är målade svarta. Jag tror man kommer att slita ut dem fort och om några år då kommer LED belysningen att lysa igenom under svarta färgen. Plus handledsstödet är så fult! Och att led färgen stämmer inte på skärmen och tangentbordet. Orange är vit och lilla är blå typ[/quote] Tjena Börje. Jag tror inte det är någon större risk att färgen på topparna slits bort faktiskt. Jag använder mig av G910 i stort sett dagligen och har gjort… Läs hela »

MrMouse
9 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”][quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter i ett tangentbord, exempelvis dålig byggkvalité, smarta designlösningar, dåligt utvecklad mjukvara osv. Tyvärr går det ju inte att garantera att alla gillar en viss sorts layout eller en viss slaglängd på tangenterna. Men vi är övertygade om att vi kan göra det bra mycket lättare för de flesta att hitta rätt modell.Vår utmaning blir att förmedla betyg och utmärkelser på ett så konsumentvägledande… Läs hela »

Skuggan7
Skuggan7
9 Årtal sedan

Mad Catz Strike 7 borde helt klart vara med, det är membran men med feedback som om det vore mekaniskt. Skönt att skriva på utan oljudet som jag hatar från mekaniska klickandet. 🙂
Extremt bra kvalitet med metallram och dessutom modulärt, samt en skärm som slår varenda Logitechdynga med hästlängder.

toefjutt
toefjutt
9 Årtal sedan

Heppe!

Några planer på att testa några av dessa:
Qpad MK-90 Pro
Corsair Gaming Strafe
Cherry MX-Board 6.0
Razer BlackWidow Tournament Chroma

Hermes
Hermes
9 Årtal sedan

Macro tangenterna för hermers tangenbordet som ligger under höger ctr, är bra ifall man använder musen i vänster hand och “springer” runt med piltangenterna. Är inte alla Gamers som använder wasd, eller esdf movement

Keiko
9 Årtal sedan

Vart hittar jag ‘ symbolen?

Olive
Olive
8 Årtal sedan

Kailh* 🙂

Klas
8 Årtal sedan

Jag saknar en test på trådlösa tangentbord som fungerar bra i spel.