En djupdykning i tangentbordsbrytare

När det kommer till tangentbordsbrytare finns det olika tekniker som används. De två vanligaste på ett desktop-tangentbord är membranbrytare och mekaniska brytare. Laptop datorer är oftast utrustade med chiclet-tangentbord. Här kommer vi ge insikt i vad som skiljer sig i tekniken bakom brytarna och ge insikt till vad de är lämpliga för.

Mekaniska

Idag är mekaniska brytare praktiskt taget synonymt med Cherry-brytare, åtminstone i samband med tangentbord helt eller delvis ämnade för spel. Cherry, som numera ägs av ZF Electronics, är ett av de idag äldsta tangentbords- och kringutrustningsföretagen på marknaden som fortfarande är aktivt, och grundades i USA av Walter Cherry år 1953. Verksamheten flyttades till Europa år 1979, och har än idag sitt högkvarter i Tyskland och har kontor och fabriker över hela världen. Cherry tillverkar egna tangentbord och möss, men är mest kända för de mekaniska brytare som säljs till många av världens största tangentbordstillverkare.

De idag aktuella brytarna, ur serien MX, finns i sex olika modeller eller “färger” för standardtangenter, där varje modell har sin egen slaglängd, motstånd och känsla, och vilken brytare som passar bäst beror på såväl användarens preferenser som användningsområdet. Här kommer vi gå igenom de fya vanligaste brytarna.

mxblue Cherry MX Blue

De blå brytarna brukar kännetecknas av ett ganska lågt motstånd, men framför allt av det distinkta “klick”-ljud som brytaren ger ifrån sig vid varje tryckning, samt en taktil respons (det känns fysiskt i tangentens motstånd när brytaren är aktiverad). Brytaren brukar uppskattas av användare som främst arbetar med text, som exempelvis författare, journalister eller programmerare. Delvis för den karaktäristiska känslan, och delvis för att enkelt höra och känna en eventuell otillräcklig tangenttryckning. Engagerade datorspelare använder å andra sidan ofta hellre en brytare som inte är taktil, och som inte låter, för att de oftast ändå kommer trycka ner tangenterna hela vägen samt trycka på samma tangent i väldigt snabb följd. Det här är en brytare som återfinns i bland annat QPAD:s tangentbord. Razer har även baserat sina nya gröna brytare på denna brytare.

 

mxblack Cherry MX Black

Till skillnad från den blå brytaren, som är taktil och klickande med lågt motstånd, så har den svarta varken ett klickande eller någon taktil respons, och mer motstånd. Motståndet är linjärt, och ökar proportionerligt till nedtryckningen. Det högre, linjära, motståndet och avsaknaden av klickande är vad som gör att den svarta brytaren brukar kallas den bästa för spelande, men mindre lämplig för användare som skriver stora mängder text då det högre motståndet kan ge tröttare händer efter längre stunders användning. Det här är brytaren som Steelseries valt till de väldigt populära standardvariaterna av 6GV2 och 7G.

Cherry MX Red

mxred

Den röda brytaren är i stort sett identisk med den svarta, fast Cherry har använt en fjäder med lite lägre motstånd. Brytaren kan därför ses fortfarande som en mer spelanpassad brytare, för användare som helt enkelt vill ha en variation av den svarta brytaren och föredrar ett lite lägre motstånd. Den är därmed något mer lämpad för skrift än den svarta brytaren, även om själva dynamiken i tryckningen (det linjära motståndet utan klickande) är precis densamma. Medan den brukade ses som en betydligt mer ovanlig brytare än den svarta så har den nya trenden med mekaniska speltangentbord gett modellen nytt liv, och de olika brytarna finns idag i till och med fler tangentbord än sitt mörkare syskon. I och med sin roll som variation till den svarta brytaren har Steelseries också släppt variationer av sina 6GV2 och 7G-tangentbord med just röda brytare, det är brytaren som både Corsair och Gigabyte valt till sina första mekaniska tangentbord, och de återfinns också i modeller från QPAD, Ducky och Cooler Master med flera.

mxbrown Cherry MX Brown

MX Brown är en brytare som precis som de röda brytarna tidigare setts som ganska ovanliga, men som har fått en uppsving i mer moderna modeller. Brytaren använder en mekanism som kan sägas vara en hybrid mellan den röda brytaren och den blå. Den saknar klickande, har relativt lågt motstånd men har taktil respons istället för linjärt motstånd. En del användare brukar kalla Brown för den perfekta blandningen mellan spelbrytare och skribentbrytare, då aktiveringspunkten är annorlunda placerad än på MX Blue så att man enklare kan trycka ner samma tangent i snabb följd, men har kvar den taktila känsla som är bekvämast för skrift. Brytaren är en ganska ny företeelse i moderna speltangentbord, men finns i exempelvis modeller som Zowie och Tesoro, och det är brytaren som kringutrustningsjätten Logitech valt för sitt första mekaniska tangentbord G710+.

Kalih kalih

Men även om Cherry är det företag som dominerar på marknaden så finns det alternativ till de populära Cherry MX-brytarna. De brytare som ligger närmast Cherry MX är de brytare som kommer från företaget Kalih. Kalihs mekaniska brytare är kloner av Cherrys mekaniska brytare och är väldigt snarlika, de har till och med samma färgkodning av sina modeller som Cherry använder sig av. Det finns små skillnader i hur de är att använda men på det stora hela är de nästintill indentiska och det enda större skillnaden är att det står Kalih på brytarna istället för Cherry.

 

Företagsspecifika mekaniska brytare

Cherry och Kalih är alltså de två företagen som tillgodoser marknaden med mekaniska brytare. Men även om alla tillverkare som producerat mekaniska tangentbord någon gång har använt sig utav Cherry eller Kalihs brytare så finns de som har tagit steget längre och tagit fram specifika mekaniska brytare för sitt eget företag.

Razer Mechanical switch razerswitch2

Först ut var Razer som lanserade sin egen utvecklade mekaniska brytare som sedan tillverkas hos Kalih. Razer har två modeller av brytare som de än så länge endast använt på sina Blackwidow tangentbord. Razers brytare kallas för Razer mechanical switch Green och Razer mechanical switch orange. Brytarna är baserade på Cherry MX Blue respektive Cherry MX Brown. Men specifikatinerna är modifierade och ger en lite annorlunda känsla och även en snabbare respons än de modeller de är baserade på.

 

 

Logitech Romer-G

romer-g Ett företag som valt att gå en annan väg när de tog fram sina egna mekaniska brytare är Logitech. Tillsammans med företaget Omron har man tagit fram en mekanisk brytare som skiljer sig rejält i utformningen jämfört med Cherry/Kalih/Razer. Brytaren heter Romer-G och är mest jämförbar med en Cherry MX Brown om man ska jämföra det med en Cherry MX brytare. Känslan i brytaren ligger någonstans mellan Cherry MX Brown och membranbrytare. Romer-G har en helt annorlunda design än MX-brytarna och desss kloner. Kortare aktiveringspunkt, längre livslängd och lägre ljudnivå. Även tangentbelysningen blir jämnare tack vare att LED-dioden är monterad i centrum. Nackdelen är att det inte finns tangenttoppar från tredjepartstillverkare, något som det finns gott om för Cherry MX-brytarna.

Topre

topreswitch Topre är en japansk tillverkare av tangentbordsbrytare. Topre har tillverkat tangentbord och tangentbordsbrytare sedan 1983 men har primärt producerat tangentbord till industrin och företag i Asien. De senaste åren har Topre dock gjort en satsning på att slå sig in på den västerländska marknaden men går fortfarande inte att hitta hos de större elektronikkedjorna. Konsumenter som vill tå tag på ett Topre-baserat tangentbord får vända sig till entusiastbutiker som inriktar sig på lite mer udda tangentbord. Brytaren är uppbyggd kring en gummikon, likt de som finns på rubberdome-tangentbord. Innuti gummikonen sitter en spiralfjäder och när tangenten trycks ner så trycks både gummikonen och spiralfjädern ihop. Gummikonen är den delen som skapar den största delen av motståndet i tangenten. Spiralfjädern aktiverar istället kretsen på kretskortet under brytaren, när den trycks ihop så sluts kretsen och tangenttrycket registreras. Ett tangentbord på den västerländska marknaden som använder en variant av Topres brytare är CM Storm Novatouch TKL där Cooler master med hjälp av Topre utvecklat en liknade hybridbrytare men som är kompatibel med tangenttoppar för Cherry MX-brytare.

 

Rubberdome

rubberdome Innan den mekaniska brytaren återigen blev populär runt år 2010 så använde tangentbordstillverkare en typ av brytare som kallas för rubberdome. Denna typen av brytare var väldigt populär och det finns än idag många nya tangentbord med den här typen av brytare. Hur är då ett rubberdome tangentbord uppbyggt? Under tangenttopparna ligger det en gummimatta med små upphöjningar eller d”kupoler/domes” under varje tangenttopp. När tangenttoppen trycks ner så trycks denna kupol ihop och aktiverar en krets på ett membranark som ligger under gummimattan. Det finns flera för och nackdelar med rubberdometangentbord. Om vi börjar med fördelarna så är rubberdome-tekniken betydligt billigare än den mekaniska. Detta resulterar i att prislapparna på rubberdometangentbord ofta är milda mot plånboken. Vidare så håller rubberdometangentbord en låg ljudnivå vilket kan vara en fördel. Men det finns flera nackdelar med rubberdometangentbord, den största kritiken brukar riktas mot att de känns svampiga och det faktum att man måste trycka ner tangenterna hela väggen i botten, till skillnad från de flesta mekaniska brytare där det räcker att man trycker ner tangenten ungefär halvvägs. Rubeberdometangentborden har inte heller någon vidare livslängd, en rubberdomebrytare klarar bara 5-10 miljoner tangenttryckningarna. Och om en gummikupol går sönder går det inte att byta ut denna separat utan man måste byta ut hela gummimattan.

Scissorswitch

scissor En typ av rubberdome brytare som oftast hittas på bärbara datorer är sax-brytaren (scissor-switch), Denna fungerar på samma sätt som en vanlig rubberdome-brytare men tangenttopparna har en annorlunda konstruktion. Själva tangenttoppen är bara ett par millimeter tjock och sitter fast i en saxliknade konstruktion i plast. När man trycker ner tangenten viks saxfästet ihop och domen trycks ihop. Scissorswitchar har väldigt kort slaglängd och kan upplevas lite hårda eftersom tangenten når sitt bottenläge nästan omedelbart. Den här typen av brytare är nästan exklusivt använda för bärbara datorer då de tar betydligt mindre utrymme än traditionella brytare.

Hybrid-brytare

I skuggan av rubberdome och Cherry MX-monopolet på brytare så finns det ett antal andra typer av brytare som inte är så vanliga på den svenska marknaden. Men i entusiastkretsar så är dessa omåttligt populära och det finns många fans av alternativa brytare. Favoriten bland många entusiaster är en typ av hybridbrytare som kombinerar tekniken bakom rubberdome och mekaniska brytare.

 

Subscribe
Notifiera vid
24 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
mullcom
10 Årtal sedan

Varför måste alla tangentbord med mycket lull lull vara så äckligt fula?

Gascogne
10 Årtal sedan

Jag skulle gärna vilja se lite tester med tex från tillverkaren Filco.

Själv tycker jag om enklare tangentbord med hög kvalité utan en massa lull lull.
Min favorit hittills är Filco Ninja Majestouch-2 Tenkeyless, tycker om lite mer kompakta tangentbord eftersom jag personligen har ingen direkt användning av numpad.

Morkul
10 Årtal sedan

Förstår inte riktigt hur tangentbords tester egentligen kan ge betyg… Vad jag menar är att vad man tycker om ett tangentbord är extremt personlig. Sist jag skulle byta tangentbord så köpta jag först ett Logitech G710+ vilket jag inte alls tyckte om, nu mer använder min son det och han tycker älskar det. Näst på tur var just Corsair Vengeance 95, eftersom jag läste så mycket bra om det. Detta var ett tangentbord som varken jag eller min son tyckte om. Tillslut så köpta jag ett Qpad MK85, eftersom jag har haft ett sådant förut och tyckte om det. Min… Läs hela »

Flyfisherman
10 Årtal sedan

Bra jobbat, klart intressant och hoppas att ni orkar fortsätta att hålla alla guiderna uppdaterade, för jag förstår ju att det krävs en hel del arbete bakom. För övrigt är det bra med dessa guider, för alla har inte möjlighet att kunna prova och man skall ju också se dessa som just en guide, vägledning, och inget absolut måste när det gäller personliga preferenser. Det gäller ju då dom subjektiva mätningarna man utfört och det står om testmetod i kap.4 Däremot om testresultat eller annat framkommer i nån deltest, så är ju det fakta som är viktiga att få reda… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”mullcom”]Varför måste alla tangentbord med mycket lull lull vara så äckligt fula?[/quote]Smaken är som baken mullcom, vissas är bättre än andras! 😉 [quote name=”Gascogne”]Jag skulle gärna vilja se lite tester med tex från tillverkaren Filco. Själv tycker jag om enklare tangentbord med hög kvalité utan en massa lull lull. Min favorit hittills är Filco Ninja Majestouch-2 Tenkeyless, tycker om lite mer kompakta tangentbord eftersom jag personligen har ingen direkt användning av numpad.[/quote]Bra tips Gascogne! Det är lite ducky-stil på Filco så de ska defenitivt in på listan över listan av tangentbord att hålla ögonen efter! [quote name=”Morkul”]Förstår inte riktigt… Läs hela »

Marquzz
10 Årtal sedan

Det där med tangentbord är verkligen är individuellt. Jag t.ex. gillar kompakta tenkeyless-tangentbord med scissor eller rubber dome. Finns inte mycket att välja på då eftersom jag samtidigt inte vill ha såna superkompakta där de klämt ihop alla tangenter.

Köpte [url=http://www.inkonline.se/sv/ovrigt/zippy/zippy-zippy-mini-keyboard-black.html]detta[/url] för ett tag sedan och är faktiskt riktigt nöjd, hög kvalitetskänsla.

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”Marquzz”]Det där med tangentbord är verkligen är individuellt. Jag t.ex. gillar kompakta tenkeyless-tangentbord med scissor eller rubber dome. Finns inte mycket att välja på då eftersom jag samtidigt inte vill ha såna superkompakta där de klämt ihop alla tangenter.

Köpte [url=http://www.inkonline.se/sv/ovrigt/zippy/zippy-zippy-mini-keyboard-black.html]detta[/url] för ett tag sedan och är faktiskt riktigt nöjd, hög kvalitetskänsla.[/quote]
Ja vi ska försöka få in lite kompakta keyless-modeller också, det ligger högt på listan eftersom flera verkar vara intresserade av att se mer av de lösningarna!

GLaDER
10 Årtal sedan

Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant!

Morkul
10 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter i ett tangentbord, exempelvis dålig byggkvalité, smarta designlösningar, dåligt utvecklad mjukvara osv. Tyvärr går det ju inte att garantera att alla gillar en viss sorts layout eller en viss slaglängd på tangenterna. Men vi är övertygade om att vi kan göra det bra mycket lättare för de flesta att hitta rätt modell.Vår utmaning blir att förmedla betyg och utmärkelser på ett så konsumentvägledande sätt… Läs hela »

Keithfan
10 Årtal sedan

[quote name=”GLaDER”]Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant![/quote]

Skulle vara kul om Func KB-460
kunde halka med där.

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”GLaDER”]Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant![/quote]Tyvärr fick vi igår reda på att Webhallen, enda återförsäljaren i Sverige av Filco, plockar ur dem ur sitt sortiment. Det är tydligen för omständigt med svenska layouter och långa beställningstider från tillverkaren. men vi fortsätter att jaga övriga! 🙂 [quote name=”Morkul”][quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter… Läs hela »

10 Årtal sedan

Bra test!

Inget som får mig att byta mitt razer lycosa än, men Corsair K95 RGB verkar intressant.
Kommer det testas?

Lergrodan
Lergrodan
10 Årtal sedan

Finns det någon chans att ni gör en bildskärms guide?

Lergrodan
Lergrodan
10 Årtal sedan

Finns det någon chans att ni gör en bildskärms guide?

martinot
10 Årtal sedan

Fint med en översikt, men som så många andra här så saknar jag de största och mest kända tillverkarna av mekaniska tangentbord så som Ducky, Filco, CM Storm och Topre (även om den sista inte har mekaniska brytare så är det hökvalitativa rubberdomes). Alla de är mycket högra kvalitet och snyggare än alla i testet och tar mindre plats (iaf Filco och Ducky). Förutom TKL så skulle jag gärna även se 60%-tangentbord som tex Ducky Mini. Är perfekt till notebook och laptop på resa. Samma sak med Filco Minla. Har det i BT-variant som är perfekta tangentbord för iPads eller… Läs hela »

Börje123
Börje123
9 Årtal sedan

Hej Linus Sjölinder

Jag har köpt G910 från ditt test och rekommendation. Jag gillar tangentbordet.
Men har märkt att tangentbord knapparna är målade svarta. Jag tror man kommer att slita ut dem fort och om några år då kommer LED belysningen att lysa igenom under svarta färgen.

Plus handledsstödet är så fult!
Och att led färgen stämmer inte på skärmen och tangentbordet. Orange är vit och lilla är blå typ

Linus Sjölinder
Linus Sjölinder
9 Årtal sedan

[quote name=”Börje123″]Hej Linus Sjölinder Jag har köpt G910 från ditt test och rekommendation. Jag gillar tangentbordet. Men har märkt att tangentbord knapparna är målade svarta. Jag tror man kommer att slita ut dem fort och om några år då kommer LED belysningen att lysa igenom under svarta färgen. Plus handledsstödet är så fult! Och att led färgen stämmer inte på skärmen och tangentbordet. Orange är vit och lilla är blå typ[/quote] Tjena Börje. Jag tror inte det är någon större risk att färgen på topparna slits bort faktiskt. Jag använder mig av G910 i stort sett dagligen och har gjort… Läs hela »

MrMouse
9 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”][quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter i ett tangentbord, exempelvis dålig byggkvalité, smarta designlösningar, dåligt utvecklad mjukvara osv. Tyvärr går det ju inte att garantera att alla gillar en viss sorts layout eller en viss slaglängd på tangenterna. Men vi är övertygade om att vi kan göra det bra mycket lättare för de flesta att hitta rätt modell.Vår utmaning blir att förmedla betyg och utmärkelser på ett så konsumentvägledande… Läs hela »

Skuggan7
Skuggan7
9 Årtal sedan

Mad Catz Strike 7 borde helt klart vara med, det är membran men med feedback som om det vore mekaniskt. Skönt att skriva på utan oljudet som jag hatar från mekaniska klickandet. 🙂
Extremt bra kvalitet med metallram och dessutom modulärt, samt en skärm som slår varenda Logitechdynga med hästlängder.

toefjutt
toefjutt
9 Årtal sedan

Heppe!

Några planer på att testa några av dessa:
Qpad MK-90 Pro
Corsair Gaming Strafe
Cherry MX-Board 6.0
Razer BlackWidow Tournament Chroma

Hermes
Hermes
9 Årtal sedan

Macro tangenterna för hermers tangenbordet som ligger under höger ctr, är bra ifall man använder musen i vänster hand och “springer” runt med piltangenterna. Är inte alla Gamers som använder wasd, eller esdf movement

Keiko
9 Årtal sedan

Vart hittar jag ‘ symbolen?

Olive
Olive
8 Årtal sedan

Kailh* 🙂

Klas
8 Årtal sedan

Jag saknar en test på trådlösa tangentbord som fungerar bra i spel.