LG G Watch R
LG G Watch R | |
Typ | Klocka |
Skärm | 1,3 tum rund P-OLED 320 x 320 pixlar |
Operativsystem | Android Wear |
Parkoppling | Android |
Processor | Qualcomm Snapdragon 400 CPU: 4 x Cortex-A7, 1,2 GHz GPU: Adreno 305, 450 MHz |
Minne | 512 MB |
Lagring | 4 GB |
Anslutningar | Bluetooth LE |
Material | Rostfritt stål, aluminium, läder |
Vattentät | Ja, IP67 |
Mått boett | 46,4 x 46,4 x 11,1 mm |
Vikt | 62 g |
Batteri | 410 mAh |
Övrigt | Pulsmätare Gyroskop Kompass Accelerometer Barometer |
Först ut bland våra Android Wear-baserade enheter är G Watch R från LG, en vidareutveckling av den tidigare versionen som endast gick under namnet G Watch. Den största skillnaden, som R i produktnamnet även antyder, är att klockan har en rund skärm snarare än en fyrkantig, och rundheten är något som LG slår ett stort slag för.
Klockan presenterades nämligen strax efter att Motorola visat sin motsvarande klocka, Moto 360, vars mest utmärkande egenskap var just den runda skärmen och formfaktorn. Men på grund av valet av panel och formfaktor gick inte Motorolas skärm i en full cirkel, utan ett svart fält lämnades längst ner på skärmen. LG passar därför på att lyfta fram att G Watch R är den just nu enda kommersiellt tillgängliga Android Wear-baserade klockan med en “äkta” rund skärm.
Sedan G Watch R presenterades har den ordinarie, kantigare G Watch hamnat något i skymundan, och det är också därför vi kommer fokusera på den runda varianten i den här artikeln – det är helt enkelt den mest intressanta LG har att erbjuda just nu, och definitivt en av de mest intressanta på marknaden.
Innanmätet är exakt detsamma som i den vanliga G Watch – en Snapdragon 400 från Qualcomm med fyra Cortex-A7-kärnor på 1,2 gigahertz tillsammans med grafikkretsen Adreno 305 och 512 megabyte internminne. Samma processor, men med andra klockfrekvenser och med mer hårdvara för mobildata, återfinns i flera populära smartphones i mellanklassen, exempelvis diverse varianter av Motorola Moto G och LG G3 S. En annan variant av samma processor, men med dubbla Krait 200-kärnor, sitter i Samsungs klocka Gear S.
Av de klockor vi har med i den här artikeln råder det ingen tvekan om att det är LG:s som är den mest traditionellt klockliknande. Enheten har ett vattentätt chassi i aluminium och rostfritt stål som omringar en rund P-OLED-skärm med en mjukvaruupplösning på 320 x 320 pixlar (hörnen skalas såklart bort i och med den runda formen). En konsekvens av den runda skärmen är också att det är den minsta skärmytan i testet på totalt 1,3 tum. På sidan av chassit sitter en ensam hemknapp som kan användas för att gå tillbaka till hemskärmen, låsa, låsa upp eller stänga av klockan.
Hade det inte varit för den belysta skärmen så hade LG G Watch R i många fall antagligen misstagits för en vanlig analog klocka. Den är tjockare än de flesta armbandsur, men spelar designmässigt fortfarande i samma liga som många stora och funktionsrika traditionella klockorna. Armbandet, som på vårt testexemplar är i svart kalvläder, är utbytbart och fullt kompatibelt med vanliga klockarmband med 22 millimeter i bredd. Det innebär att du dels kan köpa nya armband från LG, men även att du kan ge dig på sortimentet i de flesta vanliga klockbutiker.
Det medföljande armbandet är robust och sitter bra, men kan tendera att glida längs med handleden beroende på din kroppsform, åtminstone under den första timmen av använding. Efter att klockan har suttit en stund blir lädret uppvärmt vilket ökar friktionen mot huden och ger bättre fäste.
Som standard är klockan alltid synlig på skärmen, men med nedskruvad ljusstyrka. Det är hållbart i och med OLED-panelen som kan deaktivera oanvända pixlar helt för att spara ström, men klockan konsumerar onekligen mer energi i det läget. Exakt hur mycket kommer vi gå igenom längre fram.
Du kan även väcka klockan genom att vrida på handleden, en gest som faktiskt funkar riktigt bra i praktiken. Som vi kommer nämna på nästa sida där vi kikar på Samsungs klocka är det inte helt självklart att en sådan gest känns naturlig, men i LG:s fall fungerar den felfritt varesig du tittar ner på klockan i förbifarten eller vrider den mot dig när du sitter vid skrivbordet.
Bilden är klar och ljusstark när G Watch R används inomhus, men i sitt nedtonade läge är den svårtydd utomhus i dagsljus. Så fort skärmen tänds är den dock tydlig nog för vardaglig användning
På undersidan hittar vi den optiska pulsmätaren i mitten, medan en laddningskontakt sitter längs med ena sidan. Laddningen sker inte induktivt, utan klockan läggs helt enkelt på en laddningsstation med motsvarande laddningskontakter. Fördelen med den lösningen är att risken för glapp minskar markant, men det är också lätt för enheten att hoppa ur sitt laddningsläge om den exempelvis ligger på ett nattduksbord.
En riktigt “klocklik” upplevelse
Som vi konstaterat tidigare så kör G Watch R Googles egenutvecklare operativsystem Android Wear, en kraftigt nedbantad portning av Android som är skräddarsydd för just kroppsburen teknik såsom smarta klockor. Sedan släppet av Android Wear 5.0 (som finns tillgänglig som uppdatering till alla Gear Watch R) är det enklare och mer flexibelt än någonsin att installera nya urtavlor på sin klocka, men även att skräddarsy sin egen. Det innebär att Android Wear kan ta väldigt olika former på olika typer av enheter.
I och med den mer traditionellt klockliknande designen på G Watch R gör den sig oerhört väl med några av de mer stilrena, analoga urtavlorna. Men smaken är som baken, och med verktyg som Watchmaker som låter dig göra väldigt avancerade egna urtavlor är det bara fantasin som sätter gränserna.
Något vi däremot får anmärka på – och som gäller för alla Android Wear-baserade klockor – är att Google har lagt till en textruta när klockan aktiveras med texten “Ok Google”, en uppmaning till att använda Googles röststyrningssystem. Den tjänar kanske sitt syfte de första få gångerna du tittar på klockan, men efter det blir det mest ett irriterande inslag som dessutom inte går att stänga av permanent.
Notifikationer kan skickas i form av vanliga Android-notiser eller som Google Now-kort, varav sistnämnda är den form som ger mest interaktivitet. Det finns exempelvis ett kort som motsvarar Samsungs S Health-widget i Gear S, där data från pulsmätaren och stegräknaren samlas. Google Now-integreringen innebär också ett relativt bra stöd för vägbeskrivningar även i svenska städer och med svensk kollektivtrafik, för att inte tala om att Google Maps-integrering är guld värt för den som redan använder den tjänsten flitigt.
Klockan kan även i viss mån fungera på egen hand, men inte i samma utsträckning som exempelvis Samsung Gear S. Det finns 4 gigabyte inbyggd lagring som kan användas för appar som i teorin kan fungera utan en telefon (vilket är fallet med exempelvis timer, alarm och tidtagarur), men merparten av alla nyttofulla appar behöver tillgång till en smartphone via bluetooth.
Däremot kan du också använda minnet för att ladda över musik som kan spelas upp via ett bluetooth-headset. Samma app kan även användas för att styra musikuppspelningen på din telefon.
Det finns redan en uppsjö av appar till Android Wear, men det märks fortfarande att plattformen är ung och att utvecklare fortfarande inte riktigt har tagit ut svängarna. Det finns dock en del intressant att välja bland, vissa appar mer nyttofulla än andra, och för den som vill kan experimentera med allt från miniräknare till nedskalade webbläsare.
Mycket av funktionaliteten kretsar dock kring röststyrningen, vars nyttograd varierar beroende på hur van du är vid att använda röststyrningen på din telefon. Funktionen är Google Now-baserad och fungerar inte på svenska, så för många användare känns många av standardfunktionerna antagligen inte så naturliga. Men för snabba sysslor som att ställa in timer eller alarm kan det vara riktigt smidigt, inte minst då klockan låter dig tala in röstkommandon utan att först behöva trycka på några knappar.
Till skillnad från Samsungs klockor finns det dock ingen inbyggd högtalare, så medan du kan använda G Watch R för att svara på samtal så kan du inte använda den som högtalartelefon.
Bra batteritid – om du är villig att justera inställningarna
Använder vi de medföljande urtavlorna i Android Wear och klockans standardinställningar är batteritiden jämförbar med Samsung Gear S i aktiv drift, men upplevelsen kan skilja sig markant när klockan får ligga i vila och vi faktiskt börjar optimera inställningarna själva. Direkt ur lådan ligger batterikapaciteten nere omkring 50 procent efter en arbetsdags, så laddning varje natt är ett måste för att klockan även ska ta sig igenom nästföljande dag.
Vi börjar optimera inställningarna efter följande kriterier – tiden ska alltid gå att läsa av så länge klockan är på handleden, den ska vara läsbar även utomhus och vi ska i aktivt läge kunna läsa av mer än bara tiden (med aktivt menas när skärmen är heltänd och inte nedtonad). Till skillnad från Tizen-operativsystemet i Samsungs klocka så ger Android Wear möjligheten att göra egna klockor i tredjepartsverktyget Watchmarker, och efter lite pillande har vi pusslat ihop en enkel men informativ klocka som uppfyller kriterierna, genom att endast visa analoga visare i dimmat läge och tid i sekunder, batterikapacitet, datum, stegräknare när den är tänd. Dessutom går det att sänka ljusstyrkan på skärmen åtminstone ett eller två steg från standardvärdet utan att läsligheten påverkas för mycket.
Med en skräddarsydd urtavla har batteriet fortfarande kvar över 70 procent av sin ladding efter en arbetsdag och fortfarande närmare 60 procent vid läggdags beroende på hur flitigt den har använts hemma. Då ger vi oss på eldprovet, nämligen att “glömma” att lägga klockan på laddning för att se hur den klarar sig under ytterligare en dag.
Faktum är att “always on”-läget är en sanning med modifikation. Den inbyggda accelerometern används för att avgöra om klockan faktiskt sitter på en handled eller inte, då den alltid kommer vara i åtminstone lite rörelse när du har den på dig. Lägger du ifrån dig klockan på ett bord så kommer den ligga helt stilla, och klockan tillåts då släcka skärmen helt. På så sätt kan den spara in ytterligare energi när den ligger avtagen på nätterna.
Därför blev vi också positivt överraskade av att G Watch R faktiskt tar sig igenom två hela dagar utan problem. Det är fortfarande långt ifrån den dryga vecka många användare kommer upp i med en Pebble eller andra enklare smarta klockor, men för en Android Wear-klocka är det helt klart respektabelt. Ha dock i åtanke att du antagligen kommer närmare en eller en och en halv dag om du använder de medföljande urtavlorna eller mer avancerade nedladdade urtavlor.
OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att “Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »
[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »
Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…
Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂
[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]
Det kommer! 🙂
[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »
Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.
G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.
Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »