Samsung Gear S
Samsung Gear S | |
Typ | Hybrid (klocka/telefon) |
Skärm | 2,0 tum Super AMOLED 360 x 480 pixlar |
Operativsystem | Tizen |
Parkoppling | Android (endast Samsung) |
Processor | Qualcomm Snapdragon 400 CPU: 4 Cortex-A9, 1,0 GHz GPU: Mali-400MP4 |
Minne | 512 MB |
Lagring | 4 GB |
Anslutningar | 2G/3G Wi-Fi Bluetooth LE |
Material | Plast, rostfritt stål, glas |
Vattentät | Ja, IP67 |
Mått Boett | 39,9 x 58,1 x 12,5 mm |
Vikt | 39,8 g |
Batteri | 300 mAh |
Övrigt | Pulsmätare Gyroskop Kompass Accelerometer Ljussensor UV-sensor Barometer |
Vid det här laget har Samsung spottat ur sig stor mängd klockor ur sin Gear-serie, som inleddes med Galaxy Gear redan under hösten 2013. Medan den första generationen av Gear fick ett ganska ljummet mottagande har Samsung finslipat sin produktfamilj sedan dess, med mer slimmade format, vassare skärmar och bättre batteritid.
Klockan vi kikar på den här gången är Gear S, något av en joker i testet då vi från början hade för avsikt att testa Samsungs Android Wear-baserade klocka: Gear Live. Det är dock fortfarande oklart om Gear Live kommer lanseras i Norden, utan här är det istället Gear S som kommer stå i fokus. Klockorna är snarlika i sin design, men med flera viktiga skillnader.
Operativsystemet som används är nämligen inte Google-utvecklade Android Wear, utan istället Samsungs egna operativsystem Tizen som tagits fram i samarbete med Intel och Linux Foundation. Precis som Android handlar det om ett nedskalat operativystem för mobila enheter som använder Linux-kärnan, med en blandning av öppen och sluten källkod (Tizen i sig har öppen källkod, men utvecklarkiten har sluten källkod). Precis som Android finns det både till telefoner och kroppsburen teknik, då med varierande funktionsutbud.
Samsung är en aning kryptiska med vad det egentligen är för systemkrets som driver enheten, och våra efterforskningar har gett lite olika resultat. Samsung själva uppger att det är en dubbelkärnig processor på 1,0 gigahertz, men håller tillbaka på modellnamnet. Klockan finns dock listad hos Qualcomm som en enhet med Snapdragon 400, dock inte med information om exakt vilken variant. Utöver de fyrkärniga Cortex A7-baserade kretsarna (som bland annat används i LG G Watch R) går även en uppsättning dubbelkärniga Krait 200-baserade processorer under Snapdragon 400-namnet, vilket antagligen är vad som används här. Det innebär att Gear S har samma grafikkrets, Adreno 305, som LG G Watch R. Motsvarande men lite högre klockade processorer återfinns bland annat i Motorola Moto G och många andra mellanklasstelefoner.
Börjar vi istället med att kika på klockans yttre så hittar vi designelement hämtade från flera tidigare Samsung-klockor. Skärmen använder en 2 tum stor Super AMOLED-panel på 360 x 480 pixlar, som böjts för att ge en mer bekväm passform över handleden – designen är på många sätt snarlik den träningsinriktade Gear Fit som släpptes 2014. Chassit och armbandet är dock båda bredare än Gear Fit, och klockan har utrustats med en hemknapp. Klockan är damm- och vattentät med IP67-certifiering och metalldetaljerna på skalet är i rostfritt stål – konstruktionen känns genomgående solid.
Vi kan inte annat än applådera användandet av en OLED-panel för en klocka av den här kalibern – i och med att varje pixel är sin egen ljuskälla kan alla oanvända pixlar stängas av, vilket bådar gott för energieffektiviteten när klockan körs i ett läge där den ständigt visar tid. Färgerna är klara och svärtan är klanderfri. Däremot kan skärmen vara lite svår att tyda i starkt dagsljus när den är i sitt nedtonade standby-läge.
Läget där klockan alltid syns på skärmen är inte aktivt som standard utan får aktiveras i inställningarna, och det är i slutändan någonting vi rekommenderar. Det finns en inbyggd gest för att automatiskt tända skärmen när du kollar på klockan, men den gesten kräver att du lyfter klockan så att skärmen är lodrät och vänd mot dig, vilket inte känns särskilt naturligt då man oftast bara vinklar klockan uppåt när man sneglar på tiden. I och med OLED-skärmen är inverkan på batteritiden minimal med always on-läget, något vi går in på i mer detalj längre fram.
Det breda armbandet har ett robust spänne i metall som kan lite klurigt att knäppa de första gångerna innan du hittar det rätta “knycket”, men när bandet väl sitter så är det överraskande bekvämt. Undertecknad, som har pinnar till handleder, har tidigare upplevt en del problem med klockor som antingen glider fram och tillbaka längs med underarmen eller stryper blodflödet till handen – Samsungs klocka visar sig sitta som klistrad och vara bekväm under en hel dags användning. Komforten kommer såklart skilja sig beroende på hur din handled är formad, så har du möjlighet att testa klockan på armen innan ett köp är det såklart rekommenderat.
På undersidan hittar vi tre saker värda att kika närmare på. Här hittar vi laddningskontakten i form av fem metallkontakter som används till den medföljande laddningsdockan, en en optisk pulsmätare samt en SIM-kortslucka. Sistnämnda är klockans egentligen största utmärkande egenskap – det är nämligen mer än bara ett bluetooth-anslutet tillbehör. Gear S kan användas som en fristående telefon med stöd för både samtal och SMS. Hur det faktiskt fungerar kommer vi kika närmare på längre fram.
Gear S laddas med en medföljande liten docka du knäpper fast på baksidan. Här får vi ge både ris och ros till Samsung – mekaniskt är själva dockningslösningen ganska usel, den är knepig att knäppa fast och känns som ett tillbehör som bara ber om att få börja glappa inom en snar framtid. När dockan väl är ansluten går det inte heller att lägga klockan på något snyggt och smidigt sätt utan att ta av armbandet, något man helst slipper göra varje kväll. Däremot får vi ge tummen upp för att dockningsstationen har ett inbyggt batteri som kan användas för att ladda klockan på resande fot – tyvärr dock ett litet sådant som inte räcker till en full laddning.
Låst till Samsungs ekosystem
Användningen av Gear S skiljer sig en hel del från de Android Wear-baserade alternativen. Medan Tizen bygger på Linux och öppen källkod så innebär det inte att klockan kan användas precis hur som helst, utan den är i slutändan byggd kring Samsungs ekosystem. När du först sätter igång enheten får du gå igenom en startprocess där du antingen kan ansluta Gear S till en telefon eller stoppa i ett SIM-kort och använda den som fristående telefon – väljer du att parkoppla den så måste du använda en Samsung-telefon. I vårt fall valde vi att använda en Samsung Galaxy Note 4.
För att komma igång med klockan parkopplad med telefonen får du hämta ner Gear-appen från Samsungs egen applikationsbutik. Appen kommer sedan automatiskt hitta klockan, och du får sedan logga in med ditt Samsung-konto för att börja synkronisera teman, appar och annat material till klockan. Installationsprocessen är lite omständlig, inte för att den på något sätt är svår, utan för att den känns som ett stort farthinder för att komma igång med enheten. Såvida du inte redan har för vana att använda dig av ditt Samsung-konto och Samsungs appar, vilket vi ärligt talat tror att ganska få faktiskt har idag.
När konfigurationen väl är klar och klockan är ansluten ligger det en genväg till Gear-appen i notifikationslisten på telefonen så att du snabbt kan komma åt den. I appen kan du ladda ner nya teman till klockan, installera appar, välja vilka notifikationer som ska vidarebefordras och konfigurera konto som ska användas för kalendrar och e-post. Flera av de här inställningarna hittar du också direkt i klockan, men då ganska nedskalade och begränsade.
Från telefonen kan du också skicka över data till klockans inbyggda minne på 4 gigabyte – eller mer specifikt kan du skicka över bilder och musik. Gear S kan spela upp musik antingen direkt i sin inbyggda högtalare eller via ett bluetooth-headset – som väntat är ljudkvalitén i högtalaren inte mycket att hänga i granen, men kan vara en kul finess att ha. Det är dock tveksamt om någon kommer vilja använda en sån här enhet som primär musikspelare, särskilt med bara 4 gigabyte lagring till sitt förfogande.
Du kan anpassa Gear S med en uppsättning medföljande bakgrundsbilder och urtavlor, både analoga och digitala. De analoga kräver fler pixlar för att ritas upp och kommer därför också dra lite mer batteri. En urtavla som föll undertecknad i smaken är “Shortcut Clock”, en simpel digital klocka med möjighet att lägga till tre genvägsikoner till appar du installerat – smidigt för att snabbt komma åt exempelvis timer, alarm, kartor och andra finesser som inte kan läggas in som widgets.
Tizen-operativsystemet har ett bra flyt i appar och menyer, och vissa delar är mer intuitiva än andra. Du kommer dina senaste notifikationer genom att svepa åt vänster, med en “skärm” för varje notifikationstyp. Här kan du även svara på SMS och e-post, en bedrift som tyvärr också kräver en hel del tålamod på det extremt kompakta tangentbordet. Sveper du istället åt höger kommer du åt dina widgets, små appar tänkta att vara snabba och enkla att komma åt. Sveper du nedåt kommer du sedan åt dina appar, däribland de du själv laddat ner från Samsungs applikationsbutik.
Här får vi ställa oss lite frågande till uppbyggnaden och sättet som widgets och appar är uppdelade. Det går inte att installera nya widgets, utan du kan bara använda de som Samsung skickar med (för musik, nyheter, S-Health, kalenderhändelser, kontakter, väder och snabbinställningar). Det kan bli lite förvirrande i början i och med att den enda funktionella skillnaden mellan en widget och en app i det här formatet är att widgets ligger till höger på hemskärmen och appar får startas från en lista – vi hade hellre sett ett system där du själv kan lägga upp appar som widgets för snabbare åtkomst.
Ett enkeltryck på hemknappen tar dig tillbaka till klockskärmen, och som standard aktiverar ett dubbeltryck röststyrning. En trevlig finess är att du själv kan ställa in vad dubbeltryck på hemknappen ska göra, så att du exempelvis kan använda det som snabbkommando för att öppna timer, alarm eller valfri app.
Tanken är att Gear S ska kunna användas som ett smidigt träningsverktyg genom att hålla koll både på din puls och antal steg, här finns det fortfarande en hel del att finslipa. Pulsmätaren lyckas inte alltid få ut ett värde, vilket antagligen har att göra med hur den ligger mot handleden. I undertecknads fall kan det möjligtvis skyllas på väldigt smala handleder, men liknande problem uppstod (om än inte lika ofta) när andra i redaktionen testade pulsmätningen.
Stegräknaren fungerar däremot precis som utlovat och kan synkronisera med S Health-appen i din Samsung-telefon. Vill du använda klockan som fristående telefon kan du såklart också nöja dig med att se din stegstatistik direkt på handleden.
Gear S som telefon
Som vi nämnt tidigare så innehåller Gear S en SIM-kortläsare som fyller två funktioner: dels kan du låta klockan synkronisera med en Samsung-telefon via 3G ifall Bluetooth inte skulle finnas inom räckhåll och dels kan du strunta i telefonen helt och hållet. Inbyggt i klockan finns nämligen appar för både samtal och SMS.
Det är dock som allra bäst en rimlig lösning som reservtelefon, men i och med den begränsade batteritiden är den enda rimliga användningssituationen egentligen när du antingen glömt telefonen hemma (och i det fallet kommer klockan vibrera och säga till när du går för långt från telefonen) eller att du helt enkelt föredrar handledsformatet framför en vanlig mobiltelefon.
Att ringa samtal från klockan är enkelt och fungerar egentligen precis som det ska – du öppnar telefonappen och slår ett nummer eller väljer en kontakt. Sedan kan du antingen prata via klockans inbyggda högtalare och mikrofon eller ansluta ett bluetooth-headset. Samtalskvalitén motsvarar i båda fallen ungefär vad du kan förvänta dig från en “riktig” telefon.
SMS är gångbart, men tids- och tålamodskrävande. Det är trots allt inte fullt så svårt att skriva som vi hade väntat oss på en så liten skärm, men det är för den delen verkligen inte en lätt bedrift. Att feltryckningar förekommer är regel snarare än undantag, men ordförslagen i tangentbordets överkant mildrar omständigheterna en aning.
Vi har egentligen svårt att tänka oss någon vidare stor målgrupp för vilken Gear S fungerar som en faktisk telefonersättare, men däremot kan den vara smidig att använda som samtalshögtalare över Bluetooth. Har du exempelvis lagt ifrån dig telefonen på laddning på andra sidan rummet kan det vara smidigt att ta emot ett samtal på klockan beroende på situationen och hur långt samtalet blir.
Räcker hela dagen – men inte mycket mer
Du kan få ut väldigt varierande batteritid ur Gear S beroende på hur du väljer att använda den. Den största strömboven utöver skärmen är såklart 3G-modulen, och använder du klockan aktivt som fristående telefon så bör du räkna med att vara nere på sparlåga vid dagens slut, särskilt om du också använder klockan i always-on-läge.
Även utan 3G aktivt verkar en dags användning vara vad man kan förvänta sig. Klockan tenderar att ligga nere på 60 procent batteri efter en arbetsdag med normal använding (med push-notifikationer, timer och kalenderhantering som några av standardsysslorna), och omkring 40 till 50 procent sent på kvällen beroende på hur aktivt den används hemma. Räkna därför med att få ladda den varje natt för att vara säker på att den även räcker nästa dag. Används den som en normal smart klocka skulle vi alltså säga att batteritiden ligger på ungefär en och en halv dags normal använding eller en dags tung användning.
Samsung varnar för att always on-läget drastiskt kan minska batteritiden, men faktum är att skillnaden mellan en dags använding med skärmen ständigt på och en dags användning med skärmen med automatisk nedsläckning var minimal. I vårt fall rörde det sig om en skillnad på cirka 10 procents batterikapacitet, så om du inte brukar vara nere på de sista 10 procenten i slutet av en arbetsdag så finns det egentligen ingen anledning att inte låta klockan vara aktiv.
OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att “Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »
[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »
Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…
Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂
[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]
Det kommer! 🙂
[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »
Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.
G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.
Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »