Samsung Gear S2

 

Samsung_Gear_S2_004

Samsung Gear S2
Typ Klocka
Skärm 1,2 tum Super AMOLED
360 x 360 pixlar
Operativsystem Tizen
Parkoppling Android 4.4 eller senare
Processor Samsung Exynos
CPU: 2 x Cortex-A7, 1,0 GHz
GPU: Mali-400MP4
Minne 512 MB
Lagring 4 GB
Anslutningar Wi-Fi 802.11b/g/n
Bluetooth LE
Material Boett: Rostfritt stål, plast, glas
Armband: Fluoroelastomer
Vattentät Ja, IP68
Mått Boett 49,8 x 42,3 x 11,4 mm
Vikt 47 g
Batteri 250 mAh
Övrigt Pulsmätare
Gyroskop
Kompass
Accelerometer
Ljussensor
Dubbla mikrofoner
Qi-laddning

Samsung har varit en drivande aktör för smarta klockor rent tekniskt, men historiskt sett har design inte varit deras starka sida. Alla klockor ur Gear-serien har fått ett ljummet bemötande, till stor del på grund av klumpig och odiskret paketering, vilket inte är vad de flesta konsumenter är ute efter hos en klocka som ska ersätta det analoga armbandsuret till vardags. Stora skärmar låter dig visa mer information, men de flesta är ute efter en klocka som för tankarna till Casio, Skagen eller Omega – inte till en Pip-Boy från Fallout.

Det gör Gear S2 till Samsungs mest intressanta klocka hittills, med en rund, slimmad och minimalistisk design som inte skriker “smartklocka” förrän du faktiskt tänder skärmen och börjar använda den. Med Gear S2 öppnar Samsung även upp för att använda klockan med alla Android-telefoner baserade på Android 4.4 eller senare, vilket gör det här till en direkt konkurrent till Android Wear-klockor som LG G Watch R, Motorola Moto 360 och Huawei Watch.

Det finns totalt tre versioner av Samsung Gear S2, varav två finns tillgängliga på den svenska marknaden. Basvarianten, vilket är modellen vi testar här, heter bara Gear S2, och den säljs i sidan om en lite mer påkostad modell kallad Gear S2 Classic, som har samma innanmäte men ett armband i läder istället för plast. Den tredje modellen, Gear S2 3G, delar samma yttre design men har en helt annan processor och integrerat 3G-modem och GPS.

Samsungs första runda smartklocka

Om vi börjar med en titt på vad som döljer sig under huven så har Samsung använt sig av en egentillverkad Exynos-processor. Likheterna är dock slående lika med den dubbelkärniga varianten av Qualcomm Snapdragon 400, som sitter i förra generationens Gear S – i båda fallen används dubbla Cortex-A7-kärnor och grafikkretsen Mali-400MP4, så beräkningskraften bör vara praktiskt taget identisk. Däremot kan Exynos-processorn innehålla andra Samsung-tillverkade kretsar för nätverk och energihantering.

Samsung_Gear_S2_009

 

De sparsamma uppgraderingarna på insidan kompenseras däremot av avsevärda förändringar på utsidan. Det här är Samsungs första smarta klocka med en rund skärm, en egentillverkad Super AMOLED-panel på 1,2 tum monterad i en slimmad boett tillverkad huvudsakligen i rostfritt stål. Det finns inga Samsung-logotyper eller onödiga designelement som stjäl uppmärksamheten från skärmen, utan konstruktionen är genomgående minimalistisk. Två knappar sitter på högersidan tillsammans med en av de två mikrofonerna, och runt skärmen sitter ring som går att rotera i distinkta steg för att navigera i menyer och appar – en finess vi kommer kika närmare på längre fram.

Armbandet i basvarianten är tillverkat i fluoroelastomer, en typ av syntetiskt gummi. Ytan är matt och påminner om vanlig plast, men materialet är något elastiskt och har bekväm böjlighet. Däremot drar det åt sig fettfläckar, fingeravtryck och repor, som syns tydligare än vad de hade gjort på ett läderband. Det medföljer två uppsättningar band med olika längd, som du byter med hjälp av snabbfästen – vill du använda vanliga klockarmband med standardfästen behöver du köpa Classic-varianten. Snabbfästena gör sitt jobb och är lätta att använda för att knäppa fast de nya banden, men de kan vara lite väl pilliga att få loss.

Tizen – nu för alla Android-användare

På mjukvarusidan spelar Samsung vidare på sitt egenutvecklade och öppna operativsystem Tizen, den här gången med ett nytt gränssnitt som är skräddarsytt för den runda skärmen. Som vi nämnde i inledningen har Samsung numera valt att ta bort begränsningen till sina egna telefoner, så Gear S2 fungerar till alla Android-telefoner med Android 4.4 eller senare.

Samsung_Gear_S2_012

 

Gränssnittet är snabbt och smidigt, och uppdelat i ett antal sektioner utöver urtavlan. Med en svepning med fingret eller genom att vrida på ringen runt skärmen kan du navigera från urtavlan till vänster eller höger; till vänster finns dina notiser, såsom e-post, SMS eller telefonsamtal, och till höger finns dina appar och widgets. Genom att svepa nedåt från skärmens överkant kommer du åt en kontrollpanel för att se dina anslutningar, ändra ljusstyrka, öppna musikspelaren och aktivera eller deaktivera “stör ej”-läge. I och med att det är en OLED-panel som används kan du aktivera ett “always on”-läge så att en enkel tidsvisare alltid syns, även när klockan är i viloläge – ett klart plus i kanten i och med väckningsgesten som inte alltid känns helt naturlig för handleden.

Att navigera med ringen runt skärmen känns intuitivt och smidigt, men lösningen som helhet känns inte helt genomtänkt. Tanken med ringen är att du ska kunna navigera i klockan utan att täcka skärmen med fingret, men det finns ingen fysisk knapp för att aktivera menyvalet eller appen du bläddrat fram till. I många fall sparar du helt enkelt varken tid eller steg på att använda ringen, i och med att du ändå måste använda pekskärmen. Vi hade gärna sett någon form av klickfunktion integrerat i ringen eller en extra fysisk knapp på sidan för att aktivera menyvalen. Vi gillar dock konceptet med ringen, och det här är något hoppas att Samsung bygger vidare på framöver.

Medan Tizen i sig är ett finslipat operativsystem för klockor vid det här laget så dras med med en allvarlig brist på bra tredjepartsmjukvara. Samsung erbjuder en egen applikationsbutik i sin Gear-app, men kända utvecklare lyser med sin frånvaro. Det finns ett par minispel, ett och annat träningsverktyg, miniräknare och urtavlor av väldigt varierande kvalitet – men inte särskilt mycket av praktisk nytta och väldigt lite värt att betala pengar för. Vad som däremot finns är en Tasker-applikation för att fjärraktivera Tasker-profiler eller script på din telefon, så är du villig att rota lite under huven kan du utöka med mer avancerad funktionalitet den vägen, exempelvis för hemautomation. Direkt på klockan är dock programutbudet alldeles för tunt jämfört med Android Wear eller Pebble, och är Samsungs absolut största akilleshäl just nu.

Smidig Qi-laddningsstation

Batteritiden i Samsung Gear S2 följer samma linje som de bästa Android Wear-baserade klockorna – två dagar går med några procents marginal med normal användning, till vilket vi räknar notiser, stegräkning, regelbunden pulsmätning och musikstyrning, med skärmens always on-läge aktiverat. Stänger du av always on-läget kan du få ut ytterligare några timmar, men inte tillräckligt för att ta dig igenom en tredje dag. Skillnaden mellan att ha läget aktiverat och deaktiverat ligger snarare i hur många procent du har kvar mot slutet av andra dagen och hur trygg du kan känna dig i att batteriet kommer räcka även när du använder klockan lite flitigare.

gear_s2_charge

 

Vi gav en del kritik till förra generationens Gear S för den plastiga och lite otympliga laddningsdockan som behövde knäppas fast baktill på klockan, men den är numera ett minne blott. Istället har Samsung satsat på en magnetisk dockningsstation med induktiv Qi-laddning, snarlikt vad Motorola använder till Moto 360. Det gör det betydligt smidigare att lägga klockan på laddning på kvällen, och den enda nackdelen med den nya lösningen gentemot plastladdaren till Gear S är att det inbyggda batteriet i den förra lösningen inte finns kvar.

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Gadgety
9 Årtal sedan

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att “Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Mattias Dahlgren
9 Årtal sedan

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Catarun
9 Årtal sedan

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
9 Årtal sedan

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

piggekotten
9 Årtal sedan

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
9 Årtal sedan

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Jimmy1981
9 Årtal sedan

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »