Summerande omdömen

På den här sidan samlar vi korta omdömen för alla testade produkter, och listar deras fördelar respektive nackdelar. För att läsa våra aktuella köprekommendationer och utmärkelser kan du bläddra vidare till nästa sida.

Omdömen från 2016-02-05

Samsung Gear S2 2016-02-05
IMG_5222Samsungs första runda smartklocka imponerar sett till hårvaran, med en läcker OLED-panel och ett betydligt smidigare format än tidigare Gear-modeller. Att klockan numera även går att använda med andra Android-telefoner än Samsungs ger ytterligare ett plus i kanten jämfört med tidigare. Navigationsringen runt skärmen är en intuitiv och kul lösning för hur du kan använda en smart klocka, men i brist på en hårvaruknapp för att aktivera dina menyval måste du fortfarande använda pekskärmen vilket går lite emot syftet med ringen från första början. Med det sagt är mjukvaran i själva klockan snabb och intuitiv, men ekosystemet faller på den akuta bristen på bra tredjepartsappar. Samsungs app-butik är fortfarande något av en ödemark jämfört med Android Wear eller Pebble, och det gör det svårt att rekommendera Samsungs klocka i nuläget och innebär även att det hamnar i ett moment 22: Samsung behöver appar för att locka användare, och användare för att locka app-utvecklare. Samsung har kommit långt med sina smarta klockor och Gear S2 är ett stort steg i rätt riktning – men vi behöver se även den sista pusselbiten på plats innan vi kan dela ut en utmärkelse.

Fördelar
+ Läcker OLED-skärm
+ Lätt och slimmat chassi
+ Snabbt och intuitivt gränssnitt
+ Smidig Qi-laddningsstation

Nackdelar
– Ont om bra tredjepartsmjukvara
– Navigationsringen kommer inte till full nytta
– Lite krångliga proprietära bandfästen

Cirkapris vid publicering: 3 490 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

 

Omdömen från 2016-01-27

Huawei Watch Omdöme från: 2015-01-26
Huawei_Watch_001Huaweis påkostade smarta klocka har i princip allt vi önskar oss av Android Wear idag – en klassisk design, en rund OLED-skärm, god kvalitetskänsla och gott om anpassningsmöjligheter i mjukvaran. Prislappen är hög, vibratorn är något högljudd och vi hade gärna sett induktiv laddningslösning, men de nackdelarna till trots är det här bland de bästa du hittar på Android Wear-sidan i nuläget – om du använder den just till en Android-telefon.

Fördelar
+ God kvalitetskänsla
+ Klassisk design med rund skärm
+ OLED-panel
+ Snabbt, smidigt och anpassningsbart operativsystem
+ Lättåtkomlig hemknapp
+ Pulsmätare
+ Snabbfäste och standardbredd för armband
+ Godkänd batteritid

Nackdelar
– Högt pris
– Plastig laddningslösning
– Högljudd vibrator

Cirkapris: 3 990 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

 

Omdömen från 2015-12-03

Apple Watch Sport (38 mm) Omdöme från: 2015-12-03
watchApples första smarta lämnar ett stort hål i plånboken, men samtidigt ger den ett starkt intryck av att det ligger mycket tanke och finslipning bakom både hårdvaran och mjukvaran. Operativsystemet är snabbt och följsamt och ser riktigt läckert ut på AMOLED-panelen, tredjepartsapplikationerna håller överlag hög kvalitet och ekosystemet är väl sammanknutet med Iphone. Längre batteritid hade varit trevligt, men med två dagars normal användning och en smidig magnetisk laddningslösning är batteritiden inte på något sätt en akilleshäl. Det finns punkter kvar att finslipa, såsom den lite röriga app-växlaren, men Apple är helt klart någonting bra på spåren med Apple Watch. Samtidigt är det svårt att komma ifrån faktumet att priset är på tog för högt – Sport-varianten vi testar har ett instegspris på 4 000 kronor – åtminstone en 500 – 1 000 kronor hade behövt slås av för en allmän rekommendation. Med det sagt är det här fortfarande en av de häftigaste klockorna vi testat hittills, och en av de smidigaste att integrera i vardagen.

Fördelar
+ Gedigen design med god kvalitetskänsla
+ Läcker AMOLED-skärm
+ Snabbt och smidigt gränssnitt
+ Överlag kvalitativa appar
+ Smidig magnetisk laddningslösning
+ Enkelt att byta armband
+ Välfungerande gest för att väcka skärmen
+ Mycket bra vibrationsfunktion

Nackdelar
– Dyr
– Fungerar endast med Iphone
– Inget “always on”-läge
– Svårt att hitta och trycka rätt i app-växlaren

Cirkapris: 3 995 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

 

Omdömen från 2015-07-15

Pebble Time Omdöme från: 2015-07-15
Pebble_Time_011Pebble Time bygger vidare på alla fördelarna hos sin föregångare, med ett mer solitt skal i kombination med en trevlig färgskärm. Som en enkel informationsförmedlare med enklare appar är det här en riktig solid enhet, särskilt för dig som vill ha något mer avancerat än en vanlig klocka utan att sträcka dig till fullstora pekskärmsorienterade operativsystem som Android Wear. Med bra batteritid, smidig laddning, solid och vattentät design och stöd för både Android och Ios är Pebble Time en väldigt intressant smartklocka, vars största konkurrens egentligen är intern; den kostar nämligen cirka 800 kronor mer än Pebble Steel, som inte har färgskärm men å andra sidan ett mer gediget och slimmat skal. Det är upp till dig vad du prioriterar, Steel ger mer klocka för pengarna men Pebble Time är ett bra köp för Pebble-entusiasten som vill gå ett steg längre funktionsmässigt.

Fördelar
+ Stilren och solid design
+ Bra batteritid
+ Bekvämt armband
+ Smidig laddningslösning
+ Fungerar med både Android och Ios
+ Lätt att läsa av i solljus

Nackdelar
– Begränsade sensorer
– Lågupplöst skärm
– Ej bakåtkompatibel laddare
– Dyr

Cirkapris: 2 800 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:

)

 

Omdömen från 2015-07-02

Motorola Moto 360 Omdöme från: 2015-07-02
Moto360_008Moto 360 imponerar med sin vassa skärm och minimalistiska industridesign, och med sin rundade skärm och tunna ramar hamnar appar och annan information i fokus mer än vad de gör på de mattare och lite mindre skärmarna på LG G Watch R och Sony Smartwatch 3. Motorola glänser dessutom med testets hittills smidigaste laddningslösning i form av en Qi-baserad dockningsstation. Tyvärr lyser klockans akilleshäl, den föråldrade Omap 3-processorn, igenom lite väl tydligt. Vårt testexemplar tar sig som mest igenom en dags aktiv användning och blir varmare vid tung användning än sina konkurrenter. Att skärmen måste väckas för att läsas av är ytterligare ett minus för vardagsanvändning, och den högblanka ytan gör den svår att läsa av i dagsljus. Vi gillar verkligen grunden Motorola har lagt med sin smarta klocka, men Moto 360 är i behov av lite finslipningar innan vi kan ge den en rekommendation.
Fördelar
+ Läcker skärm
+ Minimalistisk design
+ Smidig trådlös dockningsstation
+ Gott om anpassningsmöjligheter i mjukvaran
Nackdelar
– Dålig batteritid
– Varm och energiineffektiv processor
– Skärmen går ner i sömnläge
– Högblank skärm som är svår att läsa av i solljus
– Något tjock
Cirkapris: 1 790 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:

)

Omdömen från 2015-05-22

Huawei Talkband B2 Omdöme från: 2015-05-08
Huawei_Talkband_B2_004Talkband B2 är en av de mest unika enheterna vi har testat hittills i den här guiden, och vi får ge hatten av för ett väldigt kreativt koncept. Boetten är lite tjock, men överlag är designen sober och snygg med armbandet i läder. Just att kunna använda enheten som bluetooth-headset är förvånansvärt smidigt i praktiken, även om den hade kunnat sitta lite bättre på plats i örat. Tyvärr innebär skärmdesignen att Talkband B2 är praktiskt taget oanvändbar utomhus, och gesten för att väcka skärmen är så krånglig att det även blir knivigt att använda den smidigt ens inomhus. Det här är verkligen en intressant enhet sett till funktionaliteten, men dessa två punkter gör det svårt att rekommendera den som vardagsklocka till den här prissättningen.

Fördelar
+ Sober och gedigen design
+ Bra spänne
+ Fungerar med både Android och Ios
+ Kan användas som bluetooth-headset

Nackdelar
– Något tjock
– Svår att läsa av i solljus
– Krånglig väckningsgest

Cirkapris: 1 560 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:

)

Sony Smartband Talk Omdöme från: 2015-05-21
Sony_Smartband_Talk_001Sonys armband du kan prata i har flera punkter som ser bra ut i teorin men som inte fungerar särskilt bra i praktiken. Trots att den använder en e-bläckskärm ligger batteritiden inte alls i klass med konkurrenten Huawei Talkband B2 – en timmes taltid känns inte tillräckligt, helt enkelt. Skärmtypen innebär även att det inte finns någon bakbelysning alls, vilket gör den svår att läsa av i mörker. Chassit känns plastigt och spännet är svårknäppt med en ledig hand. Det finns dock appar vilket är en ovanlig syn för träningsarmband i det här formatet. Vi håller tummarna för att Sony kan finslipa sin design och batteritid till nästa generation, men i sitt nuvarande format är det svårt att ge Smartband Talk en rekommendation.
Fördelar
+ Lätt att läsa av i solljus
+ Kan användas för telefonsamtal
+ Kan installera appar
+ Parkoppling med NFC
+ Medföljer armband i olika storlekar
Nackdelar
– Tveksam batteritid och kort taltid (1 timme)
– Plastig design
– Ingen bakbelysning
– Långsamt gränssnitt
Cirkapris: 1 500 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:

)

 

Omdömen från 2015-05-04

Fitbit Surge Omdöme från: 2015-05-08
images/labswedish/artiklar/Kringutrustning/Smarta_klockor/middlethumbnails/Fitbit_Surge_010.jpgSurge tar all funktionalitet från de enklare Charge-banden och paketerar in det i ett större och mer kompetent format, som är betyligt mer i stil med en “riktig” smart klocka. För den som redan är van vid Fitbits ekosystem använder Surge samma smidiga app och en bra mängd sensorer, inklusive en inbyggd GPS. I och med den större skärmen som ständigt är igång får du en enklare överblick över ditt träningspass och det bättre stödet för notiser är välkommet.

Med det sagt är det här fortfarande inte en klocka som på allvar konkurrerar med alternativ som Pebble eller Android Wear-alternativ. Det finns ingen möjlighet att installera egna appar, utan bortser vi från de bättre notiserna och möjligheten att styra musik är finesserna i praktiken precis samma som i det betydligt billigare Charge HR. Gränssnittet i klockan har fortfarande en del buggar, och musikstyrningen krånglar vid användning med Iphone.

Överlag är Surge fortfarande den vassaste träningsklockan vi har med i guiden, men med en prislapp på närmare 2 500 kronor har vi svårt att hitta en målgrupp till vilken vi kan rekommendera den – i den här prisklassen och storleken vill vi helt enkelt se lite mer.

Fördelar
+ Bra batteritid
+ Fungerar med både Ios, Android, Windows och OS X
+ Välfungerande app
+ Inbyggd GPS
+ Lättavläst skärm som alltid är på
+ Kontinuerlig pulsmätning

Nackdelar
– Klumpig design
– Bräcklig laddningslösning
– Krångel med musikkontroller
– Inga appar eller större anpassningmöjligheter
– Dyr

Cirkapris: 2 500 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:

)

 

Omdömen från 2015-04-17

Pebble Omdöme från: 2015-04-21
images/labswedish/artiklar/Kringutrustning/Smarta_klockor/middlethumbnails/Pebble_006.jpgTrots sin enkelhet har Pebble blivit något av en industristandard både för smarta klockor och för gräsrotsfinansierade projekt, och det är svårt att inte bli charmad efter en tids användning. Vi gillar skarpt hur lättläst den transflektiva skärmen är och batteritiden är bland det bästa vi sett i guiden i skrivande stund. Designen börjar tyvärr få något gråa hår, och det börjar bli lite svårt att komma ifrån faktumet att den lågupplösta skärmen ser ganska tråkig ut och att vibratorn är alldeles för högljudd. Alla dessa punkter ser ut att adresseras i nästa generation, Pebble Time, och tills dess får vi avråda konsumenter att avvakta med ett köp av åtminstone standardvarianten.
Fördelar
+ Grym batteritid
+ Smidig laddningslösning
+ Fungerar med både Android och Ios
+ Välfungerande app
+ Vattentät
+ Välbyggd för att vara i plast
+ Lättavläst skärm
Nackdelar
– Klumpig design
– Tråkig och lågupplöst skärm
– Högljudd vibrator
– Ont om sensorer
Lägstapris på Prisjakt.nu:

Pebble Steel Omdöme från: 2015-04-21
images/labswedish/artiklar/Kringutrustning/Smarta_klockor/middlethumbnails/Pebble_Steel_002.jpgPebble Steel tar alla fördelarna hos standardversionen, inklusive den lättavläsa skärmen och den grymma batteritiden, och paketerar in det betydligt mer slimmat och stiligt skal. Vi gillar skarpt den gedigna designen, som är stilren och sober nog att passa både hemma, till vardags eller till kostymen. Precis som på vanliga Pebble är tyvärr skärmen och mjukvaruutbudet lite tråkigt och vibratorn högljudd, men vill du ha en lite enklare smart klocka som ändå är flexibel och kompetent kan det här vara någonting för dig. Smakar det så kostar det, och Pebble Steel kostar för närvarande cirka 2 000 kronor med läderarmband och 2 300 kronor med metallarmband – i vår mening lite saftigt. Likt vanliga Pebble så kommer flera av nackdelarna ses över i Time-varianten i sommar, men i och med att designen skiljer sig ganska markant mellan den här varianten och den kommande så kan första generationens Pebble Steel fortfarande vara ett riktigt bra köp om det nuvarande utseendet tilltalar dig mer.

Fördelar
+ Grym batteritid
+ Mycket bra byggkvalitet
+ Stilren design
+ Vattentät
+ Välfungerande app
+ Fungerar till både Android och Ios
+ Lättavläst skärm

Nackdelar
– Ej standardfäste för armband
– Tråkig och lågupplöst skärm
– Fortfarande lite begränsat apputbud
– Högljudd vibrator
– Dyr
– Ont om sensorer

Lägstapris på Prisjakt.nu:

(läder),

(metall)

 

Omdömen från 2015-04-02

Fitbit Charge Omdöme från: 2015-04-02
Fitbit_Charge_007Charge skiljer sig en hel del från de andra klockorna vi har testat i den här artikeln, då det är en klocka främst i andra hand och fokus ligger på sensorerna. Just som klocka gör den inte mycket mer än ett vanligt digitalt armbandsur, där den största “smarta” funktionen tillsammans med en mobiltelefon är möjligheten att få notiser vid inkommande telefonsamtal.

Men som träningsredskap är Charge en riktigt trevlig klocka, just för dig som lägger större vikt vid sensorerna än vid tidsavläsningen. Fitbits app är tydlig och enkel samt fungerar med många plattformar – du får dessutom med en sändare till PC och Mac i kartongen, och det finns ett API du kan använda för att ta fram egna appar. Batteritiden är inget annat än imponerande, med en vecka av väldigt aktivt användande.

Det vi har att anmärka med just Charge är att laddningskontakten känns lite bräcklig, att armbandet är svårt att knäppa med en ledig hand och att den saknar pulsmätare – vill du ha den funktionen får du istället kika på den dyrare Charge HR. Är pulsmätaren inte en funktion du saknar är Charge fortfarande riktigt bra på det den gör, men utan vare sig den funktionen eller bredare integrering med telefonen så svider prislappen på nästan 1 300 kronor lite väl mycket. Den dyker dock upp som fyndvara lite då och då, så hittar du den för under tusenlappen kan den vara ett riktigt kap som just träningsverktyg.

Fördelar
+ Grym batteritid
+ Smidig app
+ Brett plattformsstöd
+ Sändare till Windows/Mac medföljer
+ Väldigt lätt

Nackdelar
– Begränsat stöd för notiser
– Skärmen måste tändas manuellt
– Något dyr
– Laddningskontakten känns bräcklig

Cirkapris: 1 290 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:

)

Fitbit Charge HR Omdöme från: 2015-04-02
Fitbit_Charge_HR_007Charge HR är identisk med sin lillebror Charge på nästan alla punkter, med samma lilla skärm som tyvärr behöver tändas manuellt för att läsa av tiden och samma övergripande design men två viktiga skillnader som ger den ett övertag. Dels har den ett betydligt bättre armband som är mer elastiskt och lättare att knäppa, och dels har den en av marknadens bästa pulsmätare.
Trots att pulsmätaren är kontinuerlig och håller koll på pulsen hela dagen så kan Charge HR skryta med en riktigt bra batteritid, även om den är en hårsmån kortare än lillebror Charge. Pulsmätaren i kombination med den riktigt välutformade appen gör att Charge HR kan tilltala en bred skara användare, både de som tränar väldigt aktivt och de som vill få bättre koll på sin dagliga aktivitet – dessutom skadar det inte att Fitbit har det i nuläget bästa plattformsstödet i guiden, med tillgängliga appar till både Ios, Android, Windows Phone, Windows och Mac.
Prislappen ligger i skrivande stund på cirka 1 500 kronor, alltså cirka 200 kronor mer än sin lillebror utan pulsmätare och ungefär 200 kronor mindre än Samsungs träningsklocka Gear Fit. Charge HR är helt enkelt ett riktigt vasst träningstillbehör, även om mer “smart” funktionalitet som notiser verkligen hade varit till dess fördel.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Bekvämt armband
+ Smidig app
+ Brett plattformsstöd
+ Sändare till Windows/Mac medföljer
+ Väldigt lätt
+ Mycket bra pulsmätare
Nackdelar
– Begränsat stöd för notiser
– Skärmen måste tändas manuellt
– Något dyr
– Laddningskontakten känns bräcklig
Cirkapris: 1 490 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:

)

 

Omdömen från 2015-03-19

Alps PW306 Omdöme från: 2015-03-19
PW306_010Det här har inte varit en lätt klocka att bedöma, av flera anledningar. Dels distruberas den inte fullt ut i Sverige ännu utan är fortfarande att betrakta som en importprodukt utan officiell svensk prissättning och dels så är den oerhört svår att placera målgruppsmässigt.

Det här är definitivt inte en klocka som tilltalar samma målgrupp som Pebble eller Android Wear-baserade alternativ, utan en renodlad nördpryl. Du parkopplar den inte med en telefon – den är en telefon, men med ett armband. Det innebär att du inte köper den som ett konsumentvänligt tillbehör, utan som antingen en reservtelefon eller en rolig leksak för exempelvis hemautomation eller andra nördprojekt.

Den är stor och klumpig, skärmen är ganska medioker och måste tändas manuellt och armbandet känns väldigt lågkvalitativt. Det hade i vanliga fall varit tillräckligt för att avfärda en sådan här produkt rakt av, men trumfkortet som lyfter PW306 är operativsystemet och möjligheterna som det för med sig. Med en fullstor Android-installation kan du göra mer eller mindre allt du är van vid att göra på mobiltelefonen, men i ett mindre format. Det innebär också att du kan anpassa den nästan gränslöst, installera widgets och till och med spela många Android-spel relativt smärtfritt.

Vanliga konsumenter som vill ha en strömlinjeformad klocka för att ersätta det analoga armbandsuret bör istället kika på någon av konkurrenterna, men för entusiaster som vill ha en rolig enhet för hemautomation eller andra kreativa projekt kan PW306 föra med sig en hel del nöje – den pressar helt klart gränserna för vad vi trodde gick att göra med en klocka, och även om det inte är tillräckligt för en utmärkelse så är det åtminstone tillräckligt för en eloge.

Fördelar
+ Gediget och vattentätt chassi
+ Minneskortsläsare
+ Fullt stöd för Android-appar och widgets
+ Kan användas som telefon
+ Relativt bra batteritid
+ Snabb datauppkoppling via HSPA

Nackdelar
– Tung och tjock
– Behöver väckas med knapptryckning för att läsa av tiden
– Tveksamt utbud med urtavlor
– Omständlig SIM-kortmontering
– Ännu mer omständlig minneskortsmontering
– Plastig och klumpig laddningsstation
– Armbandet samlar damm och är av tveksam kvalitet

Cirkapris: 2 490 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Ej listad)

 

LG G Watch R Omdöme från: 2015-03-19
LG_GWR_010För den som är van vid att bära klocka till vardags har LG G Watch R den klart minsta tröskeln för övergången en smart sådan. Utöver att chassit är en aning tjockt har klockan ett enkelt och klassiskt utseende, helt i storleks- och viktklass med normala armbandsur av de lite större sorterna – den runda skärmen är en riktigt häftig designdetalj och standardfästet för armband ger gott om anpassningsmöjligheter. OLED-skärmen är både ljus- och färgstark, och riktigt energieffektiv även med always on-läge i och med att oanvända pixlar släcks helt. Och även om laddningsdockan känns en aning plastig så är den åtminstone smidig att använda och enkel att ta med.

Android Wear har uppdaterats till version 5.0.1 i samtliga klockor, och medan operativsystemet fortfarande är ungt har det kommit en bra bit på vägen. Gränssnittet är snabbt och responsivt och anpassningsmöjligheterna för urtavlan är fullständigt enorma med verktyg som Watchmaker. Röststyrningen fungerar bra när den väl kommer till nytta, även om språkstödet fortfarande är lite begränsat. Det är även trevligt att se att skaran Wear-appar på Play Store växer, även om det nuvarande utbudet inte är jättestort.

Batteritiden är klart godkänd för en klocka av den här kalibern – med lite optimeringar av urtavlan är två dagar sällan ett problem. Du behöver med andra ord ladda den ungefär lika ofta som telefonen, men alla vill såklart inte ha en klocka som behöver laddas ens så ofta. LG:s trumfkort här är dockningsstationen som, även om den är lite plastig, åtminstone gör laddningen tillräckligt smidig för att regelbunden laddning inte ska kännas omständligt.

Överlag är LG G Watch R den klocka som är smidigast och mest intuitiv att integrera i vardagen av de vi testat. För dig som har en Android-telefon känns användningen naturlig och du vänjer dig snabbt vid funktionaliteten, samtidigt som designen inte är ett stort steg för den som är van vid ett traditionellt armbandsur.

Fördelar
+ Stilren och klassisk design
+ Standardfäste för armband
+ Smidigt operativsystem med mycket anpassningsmöjligheter
+ Pulsmätare
+ Vass skärm
+ Bra batteritid i jämförelse med andra Android Wear klockor
+ Smidig laddningslösning

Nackdelar
– Något tjock
– Plastig laddningsdocka

2 390 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: )

 

Samsung Gear Fit Omdöme från: 2015-03-19
Samsung_Gear_Fit_001Som vi nämnt tidigare i artikeln så är Gear Fit verkligen den felande länken mellan ett träningsarmband och en smart klocka – den är enkel och nedskalad nog för att användas som träningstillbehör, men tillräckligt kompetent och slimmad för att ersätta ett ett digitalt armbandsur. Förutom att den är en aning tjock är designen stilren nog för att gå hem som vardagsklocka – men det är såklart en fråga om personlig preferens.
Samsung får tummen upp för den imponerande batteritiden, som är ett resultat av kombinationen av ett enkelt operativsystem, en extremt strömsnål systemkrets och en effektiv OLED-skärm som (tyvärr) inte går att använda i always on-läge. Medan sistnämnda som sagt bidrar till en längre batteritid så kan det också vara avskräckande för att använda Gear Fit som en vardagsklocka – att behöva använda en lite oergonomisk väckningsgest eller trycka på en knapp varje gång du ska kolla vad klockan är kan bli enerverande i längden.
Sedan har vi nackdelen att Gear Fit endast fungerar med Samsung-telefoner, vilket förvisso utgör en betydande del av alla Android-telefoner i nuläget men ändå är en begränsning. Har du faktiskt en kompatibel Samsung-telefon och vill ha ett träningstillbehör som även kan hantera dina notiser och annan telefonfunktionalitet kan Gear Fit vara ett trevligt val, samtidigt som allt fler tillverkare producerar liknande tillbehör som fungerar med en större mängd enheter.
Fördelar
+ Stilren design
+ Väldigt lätt
+ Bra batteritid
+ Läcker skärm
+ Programmerbar hemknapp för genvägar
+ Utbytbart armband
Nackdelar
– Svårknäppt armband
– Opålitlig pulsmätare
– Plastig och otymplig laddningslösning
– Inget always on-läge
– Fungerar endast med Samsung-telefoner
Cirkapris: 1 750 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: )

 

Samsung Gear S Omdöme från: 2015-03-19
Samsung_Gear_S_extras_003Det knepiga med att sammanfatta Samsung Gear S är att vi behöver tackla den inte som en enhet utan som flera – Gear S som smart klocka och Gear S som telefon. I vår mening är målgruppen som kan tänka sig att skippa telefonen helt till förmån för en klocka i det här formatet fortfarande försvinnande liten – samtal är det minsta problemet så länge du är van vid att använda trådlöst headset eller högtalartelefon, men föra dagliga samtal via klockan kommer aldrig kännas lika naturligt som med en faktisk telefon – det finns helt enkelt fortfarande många tillfällen då man inte har ett headset till hands och inte heller känner för att dela med sig av telefonsamtalet med resten av sin omgivning. Tyvärr är den inte heller optimal som reservtelefon av den enkla anledningen att batteritiden är sämre än hos de flesta moderna smartphones – har batteriet i din telefon dött har med största sannolikhet batteriet i Gear S dött också.

Om vi istället försöker se Gear S som ett telefontillbehör i första hand, det vill säga som en mer “traditionell” smart klocka så är intrycken väldigt blandade. Å ena sidan har Samsung använt en riktigt läcker skärm, och medan den stora designen inte tilltalar alla så sitter den bekvämt på handleden och ser betydligt mer minimal och strömlinjeformad ut än sina plattare syskon ur Gear-serien. Men å andra sidan dras kvalitetsintrycket ner en aning av den plastiga och otympliga laddaren, som annars hade fått ett plus i kanten för sitt inbyggda batteri.

Rent funktionellt så kommer vi dock inte undan känslan av att enheten hade blivit betydligt mer användbar om Samsung hade använt Android Wear istället för Tizen, och att den endast kan parkopplas med Samsung-telefoner blir i sig ett stort minus i kanten. Gear S är en häftig och väldigt unik enhet, men i sin nuvarande form är den svår att rekommendera för de flesta konsumenter, inte minst då det finns betydligt mer slimmade Android Wear-baserade alternativ för nästan en tusenlapp mindre.

Fördelar
+ Skarp och klar OLED-skärm
+ Sitter bekvämt
+ Kan användas som fristående telefon
+ Inbyggt batteri i laddstationen
+ Programmerbar hemknapp
+ Utbytbart armband

Nackdelar
– Kan endast parkopplas med Samsung-telefoner
– Begränsat applikationsutbud
– Plastig och otymplig laddare
– Opålitlig pulsmätare
– Dyr

Cirkapris: 3 199 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: )

 

Sony Smartwatch 3 Omdöme från: 2015-03-19
Sony_SW3_001Sonys senaste klocka är en lite mer jordnära representation av vad Android Wear har att erbjuda, med en mer avskalad design och inte riktigt lika iögonfallande skärm som LG:s konkurrerande modell. Laddningslösningen är inte lika smidig till vardags, men med en enkel microUSB-port blir laddningen desto mer universell.
Den transflektiva skärmen är ett smart sätt att erbjuda ett always on-läge utan att kosta på sig en OLED-skärm, men bilden blir som sagt inte fullt lika läcker som på Samsungs eller LG:s klockor. Armbandet samlar tyvärr på sig en hel del damm och känns lite lågkvalitativt, men en variant med metallarmband finns – dock med ett visst prispåslag.
Prislappen ligger omkring 500 kronor under LG G Watch R, så om en rund skärm inte är ett krav och pulsmätare inte lockar är Smartwatch 3 en riktigt prisvärd Android Wear-klocka för den som vill ha något lite enklare, både till form och funktion.
Fördelar
+ Brett laddarstöd
+ Sitter bekvämt
+ Relativt prisvärd
+ Vattentät
+ Bra batteritid i jämförelse med andra Android Wear klockor
+ NFC
Nackdelar
– Armbandet samlar på sig damm
– Trådlös laddning hade varit smidigare
– Menyknappen känns lite “mosig”
Cirkapris: 1 990 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: )

 

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Gadgety
9 Årtal sedan

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att “Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Mattias Dahlgren
9 Årtal sedan

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Catarun
9 Årtal sedan

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
9 Årtal sedan

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

piggekotten
9 Årtal sedan

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
9 Årtal sedan

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Jimmy1981
9 Årtal sedan

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »