Alps PW306
Alps PW306 / Xwatch06 / Smart Watch | |
Typ | Hybrid (klocka/telefon) |
Skärm | 1,54 tum IPS 240 x 240 pixlar |
Operativsystem | Android |
Parkoppling | Ingen |
Processor | Mediatek MTK6572 CPU: 2 x Cortex-A7 @ 1,3 GHz GPU: Mali-400 |
Minne | 512 MB |
Lagring | 4 GB |
Anslutningar | Bluetooth 4.0 EDR 802.11b/g GSM/EDGE/GPRS UMTS/HSPA |
Material | Boett: Aluminium Armband: Silikon |
Vattentät | Stänkskyddad |
Mått boett | 42 x 42,8 x 13,8 mm |
Vikt | 85 g |
Batteri | 600 mAh |
Övrigt | Mikrofon Högtalare MicroUSB Pulsmätare Stegräknare Kamera – 5MP/720p microSD-kortplats (upp till 32GB) |
Det här är en uppstickare av lite mindre känt slag – nämligen Smart Watch, Xwatch06 eller PW306. Vi är ärligt talat lite osäkra på vad vi ska kalla den, i och med att namnet är Xwatch06 i informationen från distributören och bara Smart Watch på kartongen.
Vi väljer dock att kalla den för PW306, vilket är det modellnummer som presenteras i mjukvaran. Ingenstans i dokumentationen eller på klockan står det något tillverkarnamn, utan det rör sig om en OEM-modell som säljs under flera olika varumärken. Efter en titt i CPUZ tycks japanska Alps vara företaget som står bakom åtminstone moderkortet.
Just PW306 är en modell som likt Samsung Gear S är tänkt att kunna som en helt fristående telefon – den har nämligen full telefonfunktionalitet samt inbyggd högtalare och mikrofon. Till skillnad från Samsungs klocka används inte heller Tizen, utan en fullversion av Android 4.2.2. Det för med sig en hel del intressanta möjligheter som vi kommer kika närmare på längre fram.
En tung och gedigen smartklocka
Här används en MTK6572-processor från Mediatek, som leverantören specificerar till två Cortex-A7-kärnor på 1,3 gigahertz. Det finns ganska snålt med dokumentation om just den här systemkretsen, men vi har lyckats rota fram att det är en Mali-400-grafikkrets som används. MTK6572 är därmed besläktad med de Snapdragon 400-processorer som sitter i såväl LG G Watch R som Samsung Gear S, men med lite mindre CPU-kraft. Värt att notera är att mjukvaran i klockan visar 1,0 gigahertz och inte 1,3 som dokumentationen antyder.
Ser vi istället till utsidan så är chassit till PW306 nästan löjligt robust. Boetten är tillverkad i ett rejält stycke aluminium, sammanfogat med skruvar. Allt som allt väger klockan 85 gram, alltså mer än dubbelt så mycket som Samsung Gear S och över 20 gram mer än LG G Watch R, och den skillnaden märks tydligt även om klockan inte känns för tung. Det här är utan tvekan den mest gedigna klockan av alla deltagare, men också den tjockaste med en markant marginal.
På klockans ena sida syns två knappar, där en är låsknapp och en är bakåtknapp. Mellan dessa sitter en liten kameralins med tillhörande sensor på 5 megapixlar – vi kommer kika lite närmare på den här längre fram i artikeln. På motsatta sidan sitter en lucka för SIM-kortläsaren som var minst sagt omständlig att få loss.
Undersidan ger inte heller några ledtrådar om vem som faktiskt stått för tillverkningen – här finner vi utöver produktnamnet och några inspirerande ord endast en 4-polig laddningskontakt för den medföljande laddningsstationen. Baksidan sitter även den fastskruvad och kan öppnas för att blotta batteriet och bakom det den osmidigt placerade minneskortsplatsen.
Armbandet är av gummi och har ett traditionellt hålspänne. Här infinner sig tyvärr inte någon större kvalitetskänsla, armbandet känns en aning sladdrigt och den höga friktionen gör det svårt att få ihop spännet. När det väl sitter så bidrar samma höga friktion i kombination med elasticiteten i armbandet till att klockan sitter ganska bra på handleden.
Klockan väcks med den övre av de två knapparna på högersidan och visar då urtavlan. Det finns sex “analoga” urtavlor att välja bland i inställningarna samt två digitala. I och med att skärmen varken är OLED eller transflektiv finns det av energisparskäl ingen möjlighet till ett “always on”-läge om du inte lägger in det själv. Det för oss till klockans mer intressanta sida – anpassningsmöjligheterna utöver själva klockfunktionaliteten som, i ärlighetens namn, är oerhört begränsad.
En komplett telefon på handleden
Sina omständliga lösningar till trots så visar sig PW306 nämligen vara en riktigt intressant enhet, även om vi snabbt märker att det här är allt annat än en klocka för vanliga användare som bara vill ha en sömlös integrering mellan telefonen och handleden för notiser och andra mindre sysslor, så som G Watch R, eller för den delen en nedbantad reservtelefon så som Gear S. Det här är en klocka tänkt att användas fullt ut som en Android-telefon, och det gör det till en riktigt intressant enhet för de som verkligen gillar att rota bland inställningar och hitta nya användningsområden för sin enhet.
Det är nämligen inte bara Android-kärnan som ligger till grund, utan ett fullstort Android-operativsystem nedskalat till en liten skärm. Själva urtavlan är inte en dedikerad urtavla av samma typ som den i Android Wear eller Gear-anpassade Tizen, utan helt enkelt klockans låsskärm. När den sveps undan syns en lista med alla appar, som i själva verket är en väldigt simpel Android-launcher.
Där hittar vi en medföljande webbläsare, e-postklient, musikspelare, kartprogram, telefon, SMS-klient – mer eller mindre alla standardappar du brukar hitta på en Android-telefon. Dessa ger en hel del funktionalitet i sig, betydligt mer direkt ur lådan än vad du får via Android Wear eller Tizen, men den riktigt intressanta detaljen är att du kan hämta vilka Android-appar du vill från Play Store – och att det faktiskt fungerar överraskande väl.
Vissa appar får problem med skalningen till den lilla skärmen, exempelvis Google Play Music som inte kan visa listan med inloggade Google-konton, utan endast kan logga in för offline-spelning eller lägga in ett separat konto, helt enkelt för att listan inte får plats på den låga upplösningen. Men andra appar, som Spotify, fungerar och skalar så pass bra att man hade kunnat tro att de var skrivna för enheten från början. Samma sak kan sägas om bland annat Yamaha AV Controller, Hue Pro, Dropbox och flera andra tredjepartsapplikationer som egentligen är skrivna för betydligt större enheter men som passar den lilla skärmen som handen i handsken.
Det öppnar upp en hel del intressanta dörrar, inte minst för tillämpningsområden som i teorin är möjliga att genomföra både i Android Wear och i Tizen, men som i nuläget inte går helt enkelt för att ingen programmerare har satt sig ner och gjort en portning. Den stora fördelen hos PW306 är därför just tillgången till den enorma mängd appar som redan finns till Android. Det är däremot inte många av dessa möjligheter som i sig är optimala för en klocka, men bara faktumet att de kan göras på en liten enhet du har runt handleden får nördnackhåren att resa sig – du kan till och med styra den med mus och tangentbord över bluetooth.
Det är exempelvis fritt fram att installera en egen launcher i sidan om eller istället för den medföljande, som bara är en enkel app-lista. Med en separat launcher öppnas möjligheterna att lägga ut widgets, som i de flesta fall fungerar precis lika bra som på en telefon utöver att de blir mindre. Dessa widgets blir oftast inte lika bra anpassade för små skärmar som widgets till Android Wear eller Tizen, men finns istället med enormt mycket mer variation och ofta även betydligt snabbare respons än exempelvis Wearable Widgets.
Undertecknad kunde relativt snabbt och smidigt lägga in widgets för att styra förstärkare och lampor, se väderinformation och se över checklistor. Det, i kombination med möjligheten att lägga in appar som SSH-klienter och andra fjärrstyrningsverktyg, gör klockan till ett överraskande smidigt verktyg för att använda hemma eller på kontoret, även om den inte blir användbar på alls samma sätt som “vanliga” smarta klockor.
Som konsekvens av tillgången till Google Play Store kan vi också köra våra vanliga benchmarks som vi annars använder i våra smartphone-tester. Under principen “kan det benchas, ska det benchas” så har vi sammanställt lite resultat här nedanför.
Klicka för större bilder |
Med det sagt så är PW306 ganska medioker direkt ur lådan för just det en smart klocka traditionellt brukar vara avsedd för, nämligen att användas till vardags som armbandsur med lite extra muskler och internetanslutning. Att behöva väcka enheten med en knapp för att se tiden är omständligt, och alla de medföljande urtavlorna ser i ärlighetens namn ganska tråkiga och lågupplösta ut. Du får alltså ut som mest av just den här enheten om du är villig att rota lite extra bland inställningarna och använda den som ett multiverktyg runt handleden – eller rent av roota den så att du kan modifiera gränssnittet fritt. Sistnämnda är såklart ingenting vi uppmanar till då det kommer innebära bruten garanti.
Vi passade även på att testa den inbyggda 5-megapixelkameran, och i ärlighetens namn blev vi inte extremt förvånade över att bildkvalitén inte är mycket att hänga i granen. Kameran fungerar för snabba bilder i bra belysning, men är oerhört svår att navigera i och med skärmens orientering i appen och bilderna blir tyvärr också ganska gryniga och suddiga.
Överraskande batteriprestanda
Batteriet, som intressant nog är utbytbart under förutsättningen att du faktiskt lyckas hitta ett reservbatteri som passar, är det största i någon av de deltagande klockorna. Kapaciteten ligger på 600 milliamperetimmar, 46 procent mer än LG G Watch R och dubbellt så mycket som Samsung Gear S. Det kommer väl till pass i och med formatet på klockan – processorn i sig borde dra mindre ström än kretsarna i Gear S och G Watch R, men valet av operativsystem innebär att den genomsnittliga belastningsnivån bör vara högre.
Att skärmen inte är permanent tänd må vara ett irritationsmoment, men det är samtidigt till stor fördel för batteritiden. Klockan har väl över 70 procent kvar av sin laddning efter en arbetsdag, då trots att den körs internetansluten via 3G och wifi och trots att vi torterat den med allehanda benchmarks under dagens lopp. Två hela dagar är med andra ord ganska exakt vad man kan förvänta sig, givetvis med viss variation beroende på användarmönster.
Använder vi den även som telefon sjunker den siffran givetvis en del, men det beror på hur ofta och hur länge man ringer varje dag. Det ska också tilläggas att alla telefonsamtal vi fört med PW306 har varit helt och hållet för att simulera användning – mikrofonen på vårt exemplar är trasig, så vi har inte kunnat testa ljudkvalitén åt det hållet. Den inbyggda högtalaren låter dock klart acceptabelt för röstsamtal och det finns möjlighet att ansluta ett bluetooth-headset.
Den medföljande dockningsstationen är inte en helt smärtfri historia. Precis som LG G Watch R och Samsung Gear S använder den små laddningskontakter på baksidan med matchande kontakter i en dockningsstation, men den använder inte magneter så som LG:s lösning. Istället har den ett lock som knäpps runt klockan för att sitta på plats, och precis som med Gear S så innebär armbandets design att du inte bara kan lägga den på nattduksbordet med urtavlan uppåt, utan istället på sidan med sladden rakt upp. I det här läget kommer du inte heller åt knapparna på sidan, vilket innebär att du inte kan väcka klockan för att läsa av vare sig tid eller notiser.
En positiv fotnot för dockningsstationen är dock att laddningskontakterna inte bara ger laddning utan även kan överföra data, så kopplar du in USB-kabeln i en dator kan du lägga över musik och annan media till klockan den vägen. Däremot är inte kontakterna kapabla att leverera ström från klockan, så den kan inte användas för USB OTG eller MHL, åtminstone inte utan extern strömförsörjning – vi har dock inte haft möjlighet att undersöka den saken närmare.
OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att “Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »
[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »
Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…
Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂
[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]
Det kommer! 🙂
[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »
Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.
G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.
Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »