Apple Watch Sport

watch

Apple Watch
Typ Klocka
Skärm 1,32 tum AMOLED
272 x 340 pixlar
Operativsystem Watch OS
Parkoppling Bluetooth 4.0 (Endast Ios)
Processor Apple S1
CPU: 1 x APL0778 (ARMv7) @ 520 MHz
GPU: PowerVR SGX543

Minne 512 MB
Lagring 8 GB
Anslutningar Bluetooth 4.0 EDR
802.11b/g/n
NFC
Material Boett: Aluminium, glas
Armband: Silikon
Vattentät Ej enligt specifikation
Mått boett 38,6 x 33,3 x 10,5 mm
Vikt 25 g (endast boett, vikten på banden varierar)
Batteri 205 mAh
Övrigt Mikrofon
Högtalare
Pulsmätare (optisk)
Stegräknare
Gyroskop
Accelerometer

Apples första smarta klocka presenterades för ungefär ett år sedan, men utan en andra generation i sikte är Apple Watch fortfarande högaktuell som konkurrent till Android Wear, Pebble och Samsung Gear. På många sätt har den mest gemensamt med sistnämnda, då båda är skräddarsydda för sina respektive märken och inte fungerar med andra tillverkares telefoner. Fördelen med det är att mjukvaran och tjänsterna skräddarsys i större mån för respektive plattform, vilket trots allt är en filosofi som hittills har tjänat Apple väl i alla produktsegment. Nackdelen är att det begränsar användarbasen till de som använder Iphone, vilket dock utgör en förhållandevis stor andel av alla smartphoneanvändare idag.

Hjärtat i klockan är systemprocessorn Apple S1, en liten och strömlinjeformad krets vars ensamma ARMv7-kompatibla CPU-kärna har skräddarsytts av Apple. Grafikkretsen är däremot en färdig lösning, PowerVR SGX543 från Imagination Technologies. Kretsen har tillgång till totalt 512 megabyte DDR3-minne och 8 gigabyte flashlagring.

Här är det intressant att dra en parallell till första generationens Motorola Moto 360, vars TI OMAP-processor innehåller en ensam ARM Cortex-A8-kärna (som är ARMv7A-kompatibel) och grafikkretsen PowerVR SGX530, som är äldre och något långsammare men tillhör samma kretsfamilj. Det innebär att dessa två processorer är relativt nära besläktade arkitekturellt, men Apples variant är modernare och, med största sannolikhet, både effektivare och kraftfullare i och med att den är tillverkad med en mindre processnod på 28 nanometer – detta i kontrast till Moto 360 vars processor är tillverkad med en 45-nanometersprocess.

Design och utsida

Apple har valt att inte använda sig av en rund panel till sin klocka, och som vi har nämnt i våra tidigare klocktester kommer det med både för- och nackdelar; å ena sidan gör det klockan mindre lik ett traditionellt analogt armbandsur, men å andra sidan har en fyrkantig panel mer effektiv yta. Vårt testexemplar är “Sport”-varianten i aluminium med joniserat skärmglas, men på de mer påkostade modellerna i stål (eller för den delen, guld) används särskilt reptåligt safirglas. Glaset i fråga har en lätt böjning ner mot kanterna och har en oliofobisk ytbehandling för att motverka fingeravtryck. Det fungerar vanligtvis förvänansvärt bra, men skulle du exempelvis äta chips innan du använder klockan kan du trots det räkna med att lämna synliga avtryck.

Det är också intressant att notera att Apple Watch är Apples första produkt med en regelrätt AMOLED-panel snarare än LCD, vilket är vad som vanligtvis används i Iphone, Ipad och Mac-datorer. Det innebär praktiskt taget perfekt svärta och djupa färger vilket är trevligt i sig – det här är helt klart en av de läckraste skärmarna i den här guiden i nuläget – men den riktigt stora fördelen med OLED-skärmar för smarta klockor saknas. Det finns nämligen inget “always on”-läge för att ständigt visa urtavlan utan att behöva väcka klockan ur vila, vilket går att göra på exempelvis LG G Watch R. Vi kommer gå in lite närmare på hur det hela påverkar användarupplevelsen längre fram i testet.

Går vi vidare till själva boetten är som tidigare konstaterat tillverkad i aluminium, som i vårt fall har anodiserats i rosa eller “roséguld” – klockan kan dock även köpas i silver, guldfärg eller rymdgrå. Vad undertecknad personligen tycker om färgschemat på testexemplaret i fråga lämnar vi osagt, men den övergripande designen utstrålar en imponerande kvalitetskänsla – enheten känns riktigt solid och precisionstillverkad.

Det finns två knappar på högra sidan av boetten: en knapp som används för att få fram en kontaktlista och en “digital krona” som används för att navigera i appar och menyer. På vänstra sidan finns inga knappar alls, men däremot en mikrofon och en högtalare som används för Siri-integrering, röstsamtal och integrering i olika appar.

På baksidan finns den optiska pulsmätaren med dubbla dioder, som känner av din puls genom att belysa huden och mäta förändringarna i kapillärtryck. Närmare armbanden sitter knappar för att lossa bandens snabbfäste för att enkelt byta till andra band om så önskas, vilket fungerar förhållandevis smärtfritt. Det är dock svårt att lyckas hålla fast klockan och trycka ner snabbfästesknappen utan att samtidigt komma åt en eller flera av knapparna på sidan – därför kan det vara bäst om klockan är avstängd när du ska byta band.

Mjukvara och användning

I skrivande stund används version 2 av Watch OS, ett operativsystem baserat på Ios som anpassats för klockformatet. Gränssnittet hämtar som väntat flera designhörnstenar från Ios, men det finns flera viktiga skillnader i hur du navigerar och använder Watch OS jämfört med en smartphone.

Urtavlan är utgångspunkten när du väcker klockan, och här finns det en hel del anpassningmöjligheter direkt från handleden. Genom en lång och hård tryckning på skärmen (som är tryckkänslig och inte bara kapacitiv) kan du växla mellan flera olika förvalda urtavlor, varav vissa med fler anpassningsmöjligheter än andra. På de flesta urtavlor kan du bland annat lägga till och ta bort datumvisning, batteriindikator och väderinformation, och på de “analoga” varianterna kan du variera komplexiteten hos urvavlan.

En svepning uppåt med fingret tar dig till “at a glance”, som är kortfattade informationsskärmar från olika appar. Här kan du bland annat snabbt styra musik som spelas upp på telefonen, se din batterinivå, aktivera flygplansläge, eller se en världsklocka med olika tidszoner. Det går att lägga till och ta bort “at a glance”-skärmar via den tillhörande appen på din Iphone. Upplägget är snyggt och smidigt, och det är trevligt att se att det finns ett förhållandevis utbrett stöd bland olika tredjepartsapplikationer.

En svepning nedåt från urtavlan visar din notislista som fungerar i princip likadant som på din Iphone – du kan svepa åt höger eller vänster på varje notis för att avfärda den eller aktivera den tillhörande appen. Har du fått ett SMS kan du exempelvis välja att svara direkt med ett förinställt meddelande eller genom att diktera ett röstmeddelande.

Genom att trycka en gång på kronan på högersidan kommer du till appväxlaren, och här är egentligen vårt största problem med gränssnittet i Watch OS, som i övrigt känns väldigt genomtänkt och finslipat. Apparna ligger inte i en lista eller ett vanligt rutnät, utan snarare ett hexagonmönster med runda ikoner. Det gör det smått rörigt och förvirrande att hitta rätt app, och på 38-millimetersvarianten blir ikonerna lite för små. Det händer därför ofta att man råkar aktivera fel ikon.

Väl inne i apparna är dock helhetsupplevelsen i regel bättre än till både Android Wear och Tizen. Apple har lyckats bra med att erbjuda ett utvecklarkit som gör det enkelt att ta fram snygga och funktionella appar Watch OS, och precis som till Ios så är det utbudet av välskrivna tredjepartsappar som är plattformens största styrka.

siri

Precis som på Android Wear- och Tizen-baserade klockor finns det inbyggt stöd för röststyrning, och i det här fallet är det såklart Siri som står till ditt förfogande. Röststörningen kan aktiveras antingen genom att trycka in den digitala kronan som en knapp ett par sekunder eller – om du har aktiverat den funktionen – genom att använda nyckelorden “hey Siri”. Siri har samma funktionalitet som på Iphone och Ipad, men kan såklart inte visa lika mycket information på skärmen. Precis som med Google Now så kommer funktionen främst till pass för enklare sysslor som att ställa in alarm eller timer, eller för att styra musik.

Trots att skärmen är OLED-baserad finns det inte stöd för något “always on”-läge, utan skärmen är släckt tills du väcker den antingen genom en gest, genom att peka på skärmen eller genom en knapptryckning. Vi hade såklart allra helst sett möjligheten att ständigt ha någon del av skärmen igång om enheten på allvar ska ersätta ett analogt armbandsur, men till Apples fördel är att väckningsgesten fungerar överraskande bra. Du behöver inte vrida handleden till en lika onaturlig vinkel som merparten av de andra klockor vi har testat i den här guiden – de flesta konkurrenter tänds när klockan hålls upp med skärmen vertikal och riktad mot dig, vilket inte känns naturligt då det blir jobbigt att behöva lyfta upp armen varje gång du ska kolla vad klockan är. En analog klocka hade du vanligtvis snarare riktat uppåt och tittat ner på, och den rörelsen – som är betydligt mer diskret – klarar Apple Watch av att känna av med imponerande pricksäkerhet.

Batteritid och laddning

Enligt Apple ska Apple Watch klara en hel dags användning, men den faktiska batteritiden kommer såklart bero på ditt användarmönster. Använder du klockan flitigt med musik, träningsverktyg och röstsamtal kommer batteritiden ta en del stryk, men om du främst använder den för notiser och mindre vardagssysslor så kan du räkna med uppåt två dagars användning utan problem. De första dagarna är det lätt att köra slut på batteriet eftersom du kommer vilja provköra de olika apparna och använda klockan flitigare innan du hittar ditt vardagliga användarmönster.

I vårt fall tenderar klockan att ha uppåt 60 procent batteri kvar vid dagens slut, när den använts för notiser, sporadisk röststyrning och som fjärrkontroll till Apple TV. Klockan går sedan in i viloläge när den ligger stilla på natduksbordet, så det finns omkring 50 procent kvar morgonen därpå, och klockan klarar sig sedan fram till nästa kväll med precis lagom marginal. Med tyngre användning lär du behöva ladda klockan varje natt, men vanligtvis går det bra med varannan.

Till Apples fördel är den smidiga laddningslösningen som använder induktiv strömtillförsel via en magnetisk platta du enkelt fäster på baksidan. En enkel laddningslösning är ett måste för en klocka med bara en eller ett fåtal dagars batteritid för att laddningen inte ska kännas frustrerande, och här är det idag Apple och Motorola som har de smidigaste lösningarna – i båda fallen behöver du bara lägga ifrån dig klockan på laddaren utan att behöva pilla med att koppla in några kontakter eller matcha några kontaktpunkter.

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Gadgety
9 Årtal sedan

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att “Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Mattias Dahlgren
9 Årtal sedan

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Catarun
9 Årtal sedan

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
9 Årtal sedan

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

piggekotten
9 Årtal sedan

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
9 Årtal sedan

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Jimmy1981
9 Årtal sedan

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »