Fitbit Charge HR
Fitbit Charge HR | |
Typ | Klocka/Träningsarmband |
Skärm | OLED, okänd upplösning |
Operativsystem | Proprietärt |
Parkoppling | Android Ios OS X Windows |
Processor | Okänd |
Minne | Okänt |
Lagring | Kan lagra sensordata Minutupplösning: 7 dagar Dagsupplösning: 30 dagar |
Anslutningar | Bluetooth 4.0 LE |
Material | Plast, gummi |
Vattentät | Stänkskyddad |
Mått boett | Integrerad i armbandet Large: 21 mm bred |
Vikt | 24 g |
Batteri | Li-Polymer, okänd kapacitet |
Övrigt | Stegräknare Accelerometer Altimeter Vibrator Pulsmätare (LED) |
Samtidigt som Fitbit Charge testar vi även dess nästan identiska syskon Charge HR. Som ni ser i specifikationstabellen här ovanför gäller nästan exakt samma hårdvara för Charge HR som för Charge, men det finns vissa skillnader mellan de två som gör att Charge HR är värd sin egen sida i den här artikeln och som överlag gör HR-varianten till en mer intressant enhet.
Samma Charge – plus lite till
Precis som Charge så är Charge HR väldigt enkel som klocka – det här är så långt ifrån Android Wear, Android och Tizen du kan komma. På klockans lilla OLED-panel kan du läsa av tiden och mätvärdena från sensorerna, men informationen är inte vidare interaktiv. Charge HR är tänkt som ett träningsredskap i första hand, en klocka i andra hand och ett telefontillbehör i tredje hand.
Börjar vi med att se till det yttre så är designen nästan, men inte helt, identisk med vanliga Charge. Samma skärm och knappsystem används och även här hittar vi samma “sluttning” på enheten – den är lite tjockare vid skärmen. Enheten är överlag någon millimeter tjockare än vanliga Charge, men i så liten mån att det inte märks förrän du håller de två enheterna bredvid varandra. På baksidan sitter en laddningskontakt och en optisk pulsmätare.
Armbandet är en av de största skillnaderna rent designmässigt. Istället för det osmidiga hålspänne som Charge använder sig av så har Charge HR ett mer traditionellt klockspänne som är betydligt enklare att knäppa med en ledig hand. Armbandet är även mer elastiskt än hos Charge, vilket gör att handlesstorlekarna som passar har lite mer svängrum. Vi får även ge tummen upp till plastspännet som håller den lösa delen av armbandet på plats, den har en liten hake som passar i spänneshålen så att den inte flyttar på sig under användning.
Charge HR använder samma app som övriga Fitbit-produkter, som finns tillgänlig till både Ios, Android, Windows Phone, Mac och Windows. Med i lådan följer en USB-sändare du kan använda för att synka klockan med en dator, men även här ställer vi oss frågande till varför man inte kan använda datorns inbyggda bluetooth om det finns sådan till hands eller varför USB-adaptern som skickas med inte kan användas till andra bluetooth-tillbehör. Hur som helst är det ett plus i kanten att sändaren medföljer, och Fitbit får tummen upp för det överlägset bästa plattformsstödet i artikeln idag.
Mjukvaran är riktigt smidig och lättförstådd, och vi har redan gått igenom den i detalj på sidan om lillebror Charge. Här kan du se din statistik för stegräkningen och de andra sensorerna, och hur nära du är att nå dina dagliga mål. Du kan lägga till vänner som också använder Fitbit för att dela statistik och utmana varandra – överlag känns appen både genomtänkt och finslipad, och medan det hade varit trevlig med integrering i Apple Healthkit eller Google Health så känns Fitbits egen mjukvara utförlig nog för att det inte ska kännas som en större begränsning.
Mäter ständig koll på din puls
Det är nu vi kommer till den stora skillnaden som skiljer Charge HR utöver det bättre spännet – pulsmätaren. Det här är inte heller vilken pulsmätare som helst, utan en mätare som klarar av att mäta pulsen kontinuerligt och logga den med tid. Fitbit är en av få tillverkare att erbjuda den möjligheten då de flesta andra klockor och armband bara mäter pulsen enstaka tillfällen, och oftast bara när du själv initierar mätningen. Med Charge HR så mäts pulsen ständigt medan du bär klockan, så att du kan se hur din puls har förändrats under ett träningspass, under en arbetsdag eller när du sover.
Det gör det desto mer intressant att testa batteritiden på Charge HR. Den optiska pulsmätaren fungerar genom att två gröna lysdioder reflekterar ljus mot din hud flera gånger i sekunden för att känna av de tryckförändringar som sker i hudens kapillärer vid varje hjärtslag. Det känns rimligt att anta att två inbyggda och ständigt blinkande lampor kommer ta en tugga av enhetens batteritid, men enligt Fitbits dokumentation är den utlovade batteritiden inte extremt mycket mindre. Charge HR specificeras till cirka fem dagars användning, där vanliga Charge specificeras till sju dagar.
När vi testar klockan i praktiken märker vi också att batteritiden är väldigt snarlik vanliga Charge – faktum är att merparten av den tid vi har testat enheterna har gått åt till att försöka få dem att någon gång få slut på batteri. Du klarar dig utan problem igenom en hel arbetsvecka, måndag morgon till fredag kväll, med Charge HR, även om du också använder den på natten. Den största skillnaden mellan Charge HR och Charge i mån av batteritid är helt enkelt om du behöver ladda den under även fredagsnatten (Charge HR) eller bara under söndagsnatten (Charge). Sätter du Charge HR på laddning de stunder du faktiskt tar av den, exempelvis när du ska duscha, kan de extra minuternas laddning antagligen räcka för att knuffa upp enheten till en veckas drift.
OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att “Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »
[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »
Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…
Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂
[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]
Det kommer! 🙂
[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »
Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.
G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.
Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »