Sverige är i framkant när det kommer till internetanvändning och även om det fortfarande fildelas är det även fildelarna som betalar mest för streaming.

Det är Internetstiftelsen i Sverige (IIS) som nu släpper sin undersökning över Svenskarnas internetvanor under 2016. Rapporten som fått namnet Svenskarna och internet 2016 fastslår att vi i snitt tillbringar en femtedel av vår vakna tid på internet. 82 procent av alla Svenskar använder internet dagligen, en ökning med 2 procentenheter från fjolåret. En viktig milstolpe är också att internet nu officiellt är den viktigaste informationsskällan. Detta framför alternativa källor som tidningar, tv eller radio.

Färre datorer men fler internetuppkopplingar

Det finns idag i genomsnitt 2,07 datorer och 1,13 surfplattor per hushåll i Sverige. 92 procent av alla svenskar har en egen dator och 81 procent springer runt med en smartphone i fickan. Noterbart är att även om antalet datorer i Svenska hem tredubblats på 20 år har det börjat sjunka något de senaste 5 åren. Det är nu fler svenskar som har internet hemma än de som har en dator.

internet_tillgangSom väntat är det den yngre generationen som lägger flest timmar på internet. I åldersgruppen 16-25 år är den genomsnittliga internetanvändningen 42,5 timmar i veckan för män och 33,7 timmar i veckan för kvinnor. Mest surftid lägger vi fortfarande i hemmet men både skolan och arbetet ligger hack i häl.

Fildelare betalar mest för streaming

Andelen svenskar som fildelar ligger kvar på samma nivå som de senaste åren, runt 20 procent. Noterbart är dock att streaming av film ökat kraftigt till 38 procent, upp från 28 procent 2015. IIS påpekar också att det är just fildelare som i högst utsträckning betalar för streamingtjänsterna. Bara 39 procent av de som inte fildelar betalar för någon streamingtjänst medan 60 procent av alla fildelare även använder betaltjänster för streaming.

Youtube är kungen på streaming där hela 100 procent av alla 11-19 åringar tittar på Youtube-film. Men även 80 procent av internetanvändare över 76 år använder sig av Youtube någon gång.

Inte helt oväntat blir internet även mer och mer mobilt. Kvinnor är bäst på att nyttja internet i mobilen men hela 78 procent av alla svenskar kopplar upp sig genom mobilen.

Undersökningen utfördes av IIS i början av året och omfattar telefonintervjuer med 3 000 svenskar i olika åldrar med 52 procent män och 48 procent kvinor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Sattyg
7 Årtal sedan

Hur kan dom veta vilka som är fildelare och inte fildelare..Har ISP lämnat ut loggar eller vad är det frågan om??

Kalle
7 Årtal sedan
Reply to  Sattyg

Om du läser sista stycket står det 🙂

“Undersökningen utfördes av IIS i början av året och omfattar telefonintervjuer med 3 000 svenskar i olika åldrar med 52 procent män och 48 procent kvinor.”

Sattyg
7 Årtal sedan
Reply to  Kalle

Ja då är jag med..Anonyma undersökningar alltså..Vart lite orolig där hehe