TEST  SSD-lagring är hetare än aldrig förr och det ser ut som om tekniken mognat nog för att även vara intressant för såväl systembyggare och medel-Svensson. Vi på NordicHardware ger oss in i en ny spännande SSD-höst genom att sammanställa årets hetaste SSD-enheter. Här slåss nuvarande prestandakungen Vertex 3 med nykomlingar från Corsair och Crucial. Vi jämför givetvis dessa med de enheter som vi tidigare testat.

I slutet av förra året så gjorde vi på Nordichardware Sveriges största SSD-test. Det testet blev starten för en stenhård satsning på just SSD-marknaden och vi gav oss in i 2011 med målet att leverera de bästa testerna och de mest informativa artiklarna om just SSD-enheter. Under året så har vi haft möjlighet att testa de absolut senaste och mest intressanta SSD-enheterna.

intel.320box

Efter flera exklusiva test på bland annat Corsairs Performance 3, och OCZ Vertex 3 så har vi även gjort djupdykningar i Intels nya 510 och 320 serier.

Nu när sommaren börjar gå mot sitt slut känner vi att det blivit dags att sammanfatta första halvan av SSD-året 2011. Det har minst sagt varit ett händelserikt år och synen på SSD-lagring har förändrats något. I den här artikeln kommer vi givetvis att testa de mest intressanta SSD-enheterna som släppts i år. Vi kommer också att titta lite närmare på skillnaderna mellan de enheter som finns idag, vad man bör titta efter och vad som faktiskt är det bästa SSD köpet just nu.

Subscribe
Notifiera vid
14 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
shaglord
12 Årtal sedan

Intressant test. Man tackar.

Blev förvånad när jag läste “nackdelen” hos intel 320 “gammal”. Den kom ändå efter t ex 510 och kanske flera andra i testet. /s

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Det ska givetvis stå “gammal SSD-kontroller” då den debuterade redan i X25-serien.
Ändrar det nu

ME4ME
12 Årtal sedan

Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom “Bra Köp” när det finns “Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.

Gascogne
12 Årtal sedan

Underbar läsning, tycker om att ni hade med både 120Gb Vertex 3 och Vertex 3 120Gb Max Iops. 😆

Laglorden
12 Årtal sedan

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom “Bra Köp” när det finns “Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tror du förutsätter att det finns en SSD som är “bäst för alla”. Det tror inte jag på. Vanliga diskar kan det vara så för trots att vanliga diskar är EXTREMT lika varandra i prestanda, pris osv osv Men här är det fortfarande skillnader i – Interface (om… Läs hela »

-Tjalve-
-Tjalve-
12 Årtal sedan

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom “Bra Köp” när det finns “Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tänkte på samma sak när vi satt och skulle dela ut utmärkelser. Men faktum är att det inte går att ge rekommendation till Vertex 3 120GB utan att också ge det till HyperX och Force GT. Dessa tre är en bra kompromiss mellan prestanda, pris, tillgänglighet osv. Men… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom “Bra Köp” när det finns “Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote]Laglorden och Gustav har redan sagt det mesta. Men jag tänkte passa på att berätta att vi i vår nya design kommer att ha alla våra möjliga utmärkelser listade med våra framtagna motiveringar, allt för att Ni läsare ska få en bättre förståelse för hur och varför vi delar ut… Läs hela »

Tempel
12 Årtal sedan

Jag älskar verkligen den tekniska genomgången. På en helt annan nivå än de flesta andra tester på andra sajter.

Skulle vara intressant att få test på Crucials m4 i större storlekar då skrivprestandan skall vara snäppet bättre på den och priset/GB inte skiljer sig mycket från 120G versionen.

Även Samsungs 470 saknade jag då den ju skiljer sig från dom andra med egen kontroller.

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Som kanske vissa av er märkt har artikeln varit otillgänglig en stund under dagen och detta på grund av smärre ändringar i slutledningen. Vår konsumentmodell av Vertex 3 240GB var lite sen inkommen i testet och vi hade missat att se över slutbetygen med denna klassledare i beaktning. Våra slutomdömen kring enheterna kvarstår dock och visar vilken positiv utveckling vi sett på SSD-marknaden i år.

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Bra test Gustav!

Jag får ju säga att Intels SSD:er fortfarande ser mest intressanta ut sett till pris/GB men de andra tillverkarna börjar ju faktiskt komma ikapp på den fronten också.

dlq84
12 Årtal sedan

I rutorna för Intel-diskarna finns det en felstavning i varje… “sämmre”

Bra jämförelser annars! Har själv en Agility 3 och är sjukt nöjd!

Henrik Berntsson
Admin
12 Årtal sedan

en vertex 3 240 gigare hade inte gjort ont alls 🙂 riktigt imponerande siffror överlag

murak
12 Årtal sedan

Trevligt tekniksnack och nogranna tester. Det märks att ni lägger krut på ssd-rapporteringen.
För de som undrar är intels 320 diskar 7mm tunna (istället för 9.5mm som är standard) om man tar av en plastram, vilket gör att de passar i laptops som använder sig av de tunnare diskarna.

Martin Andersson
11 Årtal sedan

Står naturligtvis ingenting om Intels 8MB bugg. Googla på det (typ “8mb bad_ctx”)! Tydligen väldigt vanligt och när det väl händer så finns det ingen chans att få tillbaka sina filer/data. Jag råkade precis ut för detta 😕 Tidigare ägare av en Intel 320 SSD. Kommer aldrig införskaffa en Intel hårddisk i hela mitt liv igen.