Telia blir nu nästa leverantör att skicka kunduppgifter till en filmbolag som tänkt jagar svenska fildelare med kravbrev – detta efter ett nytt domslut.
Telia måste nu lämna ut namn och adresser till företagets kunder vars IP-nummer sägs vara kopplade till illegal fildening. Det är den danska advokatbyrån Njord Lawfirm som nu dragit Sveriges största internetleverantörer till domstol. Målet, att få ut kunduppgifter från potentiella fildelare har nu gett frukt. I ett domstolsbeslut som föll i fredags konstaterar Patent- och marknadsdomstolen att filmbolag, genom Njord Lawfirm, ska ha rätt till att hämta ut kundinformation från Telia och andra leverantörer som har kunder man misstänker vara illegala fildelare. Domstolen konstaterar specifikt att filmbolagens rätt till ersättning är viktigare än kundernas anonymitet.
”Sökandenas [Filmbolagens] intresse av att få tillgång till informationen anses väga tyngre än eventuella motstående intressen, däribland de enskildas intresse av att förbli anonyma” står det i domen.
Som NordicHardware tidigare rapporterat är den danska advokatbyrån en front för filmbolag. Ett av de mest aktiva är Danska Zentropa som grundats av regissören Lars Von Trier.
Telia inte ensamma
Telia ska nu lämna ut namn och kunduppgifter för totalt 5 300 IP-adresser som omfattas i processen. De användare som identifieras kan sedan räkna med kravbrev i brevlådan, betalningskrav som om de inte betalas kan dras vidare till rättegång.
”Har man sett filmen och inte vill betala har vi möjligheten att gå till domstol. Vi får värdera varje fall för sig, och titta på om det även har skett en uppladdning vilket är mer allvarligt”, säger Jeppe Brogaard Clausen på Njord Lawfirm, till Breakit.
Medan fler operatörer blivit kontaktade av Njord är det än så länge bara Telia och Telenor som ser ut att behöva, eller rättare sagt kan, lämna ut kundinformation. Tele 2 undviker kravet genom att företaget inte själva lagrar sina kunduppgifter. Detta ansvar lämnar företaget över till ett utländskt dotterbolag. Telenor väntas inte ha lika många uppgifter att dela ut då företaget bara lagrar användardata i 21 dagar. Bahnhof har tidigare påpekat att man inte blivit indragna i härvan över huvud taget och pekat på sina datalagringsrutiner där företagets kunduppgifter endast lagras i 24 timmar.
Det återstår att se ifall Njord verkligen får ut några kravbrev till svenska fildelare. Svenska initiativet Spridningskollen.se försökte med ett liknande projekt förra året. Spridningskollen.se lades dock ner efter hård kritik – innan några kravbrev skickats ut.
Se en lista över vilka filmer som omfattas i piratjakten här.
Verkar som att Felia helt enkelt lägger sig om man ska tro andra källor på nätet, för dom kan knappast vara så okunniga juridiskt att dom platt lägger sig. Här i Sverige så finns det två till instanser som det kan dras till, räknar man med EU så finner man än fler vägar. Patent- och marknadsdomstolens beslut kan efter prövning tas upp i Patent- och marknadsöverdomstolen och efter det Högsta domstolen. Norska motsvarigheten till Svenska konsumentverket har visst även rekommenderat personer som fått kravbrev från “Njord Lawfirm Maffian” att INTE betala… Sen så kan man undra vad “Njord Lawfirm Maffian”… Läs hela »