Radeon RX 480 är här och siktar in sig på budgetmedvetna spelare sugna på VR. Prestandan finns där, men AMD:s nykomling halkar på högt pris och medioker kylning.

Polaris, kanske mer känt som Polstjärnan för oss svenskar, är en stjärna som har använts, och används än idag, som en vägvisare i himmelen eftersom det alltid står stadigt och syns norrut. Det är också namnet på fjärde generationen grafikarkitektur från AMD. Polaris lanseras innan hysterin kring konkurrentens nya grafikarkitektur har lagt sig, men AMD har inga planer på att ta fighten i toppsegmentet utan först ut med den nya grafikarkitekturen blir ett mellanklasskort.

Det är ingen hemlighet att mycket står på spel för AMD. De senaste åren har varit tuffa för företaget och med den nya generationen av grafikkort hoppas man konsumenterna väljer smart. Konkurrenten Nvidia hade redan lanserat deras toppklassade grafikkort med ett pris som reflekterar prestandan. Med det första Polaris-kortet siktar AMD på en betydligt lägre prisklass och mer prestanda för pengarna än förra generationens motsvarighet.

28 nm går i graven – 14 nm är här

Den nu fem år gamla tillverkningstekniken på 28 nanometer går äntligen i graven när AMD följer utvecklingen i branschen och tar steget till nästa tillverkningsteknik. Konkurrenten Nvidia satsar på taiwanesiska TSMC medan AMD förlitar sig på koreanska Samsung, och det tidigare AMD-ägda och amerikanska GlobalFoundries för tillverkningen av de nya grafikkretsarna på 14 nanometers tillverkningsteknik.

Polaris 10 die krets 214 nanometers Fin-FET är en tillverkningsteknik där man använder tredimensionella transistorer för att få plats med flera transistorer på mindre kretsyta. Den nya tillverkningstekniken minskar spänningen och läckage samt är betydligt strömsnålare än tidigare tillverkningstekniker. Med fler transistorer på mindre yta och strömsnålare kretsar blir resultatet högre prestanda per watt.

Först ut är Polaris 10 och 11

AMD Radeon RX 480AMD Radeon RX 470AMD Radeon RX 460AMD Radeon R9 380X
ArkitketurPolaris 10 (GCN 4)Polaris 10 (GCN 4)Polaris 11 (GCN 4)Antigua XT (GCN 3)
Tillverkningsteknik14 nm14 nm14 nm28 nm
Stream-processorer2 304 st (36 CUs)2 048 st (32 CUs)896 st (14 CUs)2 048 st (32 CUs)
Basfrekvens1 120 MHz926 MHz1 090 MHz970 MHz
Boostfrekvens1 266 MHz1 206 MHz1 200 MHzN/A
Beräkningskraft5 834 GFLOPS4 940 GFLOPS2 150 GFLOPS3 973 GFLOPS
Minne4/8 GB GDDR54 GB GDDR52 GB GDDR54 GB GDDR5
Minnesfrekvens8 000 MHz6 600 MHz7 000 MHz5 700 MHz
Minnesbuss256-bit256-bit128-bit256-bit
Minnesbandbredd224/256 GB/s211,2 GB/s112 GB/s182,4 GB/s
TDP150 W120W<75 W190 W
Strömkontakt6-pin6-pinIngen strömkontakt2x 6-pin
Anslutningar3 x DP 1.3/1.4, 1 x HDMI 2.0b3 x DP 1.3/1.4, 1 x HDMI 2.0b1 x DP 1.3/1.4, 1 x HDMI 2.0b, x DVI-I2 x DVI-DL, 1 x DP 1.2a, 1 x HDMI 1.4a
Slots221 eller 22

När AMD idag lanserar Polaris-kort är det inte mindre än tre olika kort man presenterar, men det är bara ett kort som skickas ut till recensenter. Först ut är mellanklasskortet Radeon RX 480 med Polaris 10, följt av Radeon RX 470 med samma grafikkrets, och sist ut är Polaris 11-baserade Radeon RX 460. De två sistnämnda grafikkorten är betydligt billigare mellan- till budgetklasskort som vi inte har fått så mycket information om, ens testexemplar, då AMD fokuserar på RX 480 med denna lansering.

Detta är bara början för Polaris; vi kikar närmare på arkitekturen på nästa sida.

Subscribe
Notifiera vid
18 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
8 Årtal sedan

En fundering… Det marknadsförs som ett kort för VR. Detta är ett idiotiskt påstående då VR är ett samlingsbegrepp. Om du hade haft ett VR-headset som renderar världen i 640×480 pixlar så är det många kort som skulle vara helt fantastiska för just VR. Denna VR-hysteri måste få ett stopp. Att benämna VR som en enda grej som kommer funka skitbra bara man har det eller det kortet är asdumt med tanke på hur många olika VR-headset och tekniker det finns. Vissa mer krävande än andra och då allra mest beroende på upplösning. Jag skulle verkligen vilja se detta “utmärkta… Läs hela »

8 Årtal sedan

Det handlar väl om Oculus och HTC Vive som har 970 som minimum. Däremot finns det flera VR-spel som laggar med 970, så detta kort fungerar säkert bra för vissa titlar, men knappast framtidssäkert för VR.

StarVR kräver nog minst 1080-prestanda, helst högre.

Tomas
8 Årtal sedan

Det här kortet man bara räddas av…. 1. DX12 spel och ….2. Lägre pris än vad de svenska försäljarna har. Ska studera hur det funkar med flera kort i CrossFire \ MulitGPU men med tanke på priserna på GTX 970 ser det inte direkt, milt uttrykt, bra ut för AMD.

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan
Reply to  Tomas

Ja som vi försöker påpeka i artikeln är priset det AMD verkligen kan fajtas med och där är återförsäljarnas indikationer inte direkt positiva. Vi jagade febrilt efter ett andra kort för Crossfire-tester men AMD hade endast ett kort per media och hade tydligen sagt till partners att inte skicka egna kort. Så det är en historia vi får återkomma till. 🙂

Directx 12 blir också intressant att analysera närmare, tyvärr är det ganska få spel som går att testa idag så det är lite tidigt att dra in juryn.

Markus Karlsson
8 Årtal sedan

en fråga vilket skulle ni rekommendera? amd rx 480 8Gb eller sapphire r9 390?

Johan
8 Årtal sedan

Gtx 1070 😉

kalle
kalle
8 Årtal sedan
Reply to  Johan

Ja, 1070 är ju absolut i samma prisklass. Om nu Markus är ute efter ett kort i den här prisklassen, är väl frågan snarare. Om han ska köpa RX 480, r9 390, eller gtx 970. Men han verkar vara inne på just AMD. Jag håller med Anton där. Vänta några veckor, priserna bör gå ner något. Och partnertillverkarna kommer med bättre kort.

Morkul
8 Årtal sedan

Håll huvudet kallt någon månad. Till att börja med lär priset närma sig AMDs riktpriser men även så är det inte speciellt långt kvar till GTX 1060 som är planerat Q3 2016. Även om man inte är intresserad av nVidia kan det vara klokt i att invänta för att se vad som händer med priserna.

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Ja i minsta fall några veckor tills vi ser hur priset utvecklar sig och vad för prestanda/ljudnivå/pris partnertillverkarnas kort kan leverera med RX 480. 🙂

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan

Hej Markus, det beror faktiskt helt på prissättningen. Som det är nu är prislappen för RX 480 generellt lite för hög, hade kylaren varit bättre på referenskortet kunde man kanske svalt det men inte som det ser ut nu.
Med det sagt skulle jag, om du kan, hålla lite i stålarna. Ge det 2-3 veckor och se hur prisläget ser ut då, vi kommer även veta mer om GTX 1060 samt se partnertillverkade RX 480 på marknaden.

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan

Vi har nu även uppdaterat artikeln med mer information om butikspriser i Sverige och längst ned i slutledningen finns en automatiskt uppdaterad tabell för grafikkortspriserna på Prisjakt.se. Tyvärr är priserna generellt betydligt högre än AMD:s riktpriser och vi har uppdaterat artikeln med ytterligare förtydling kring prisnivån.
Vi har även sökt AMD för mer klarhet i varför prissättningen skiljer så mycket mellan riktpriser och butikspriser och de ska återkomma.

bubben
8 Årtal sedan

Hela vägen över mål? I mål brukar vara fördelaktigare..

Mordin Solus
Mordin Solus
8 Årtal sedan

Jag tror att intryket av detta kort helt förstörts av alla rykten innan som jämförde det med GTX980. Men om man jämför denna nya generation från AMD med deras förra så kan man se att de har närmat sig Nvidia. Sen förstår jag inte varför AMD inte lägger mer energi på ordentliga kyllösningar på sina egna kort! Men när partnertillverkarna kommer ut med sina lösningar och priserna börjar pressas ner lite så tror jag att detta kort kommer att bli kung i mellanklassen. I utlandet där kortet är billigare så verkar det ha tagits emot mycket bättre. DX12-prestandan verkar mycket… Läs hela »

Morkul
8 Årtal sedan
Reply to  Mordin Solus

Anledningen till varför man jämfört med GTX 980 är parallellerna till nVidias kommande utmanare i samma klass, GTX 1060. nVidia har utlovat att GTX 1060 kommer bli kraftfullare än just GTX 980 och stämmer ryktena så kommer dessutom priset vara lägre än för RX 480 (vilket återstår att se om de är sanna). Nu har AMD par månader på sig innan nVidia lanserar GTX 1060, tyvärr två av de månader som säljer sämst på året men hoppas endå på att de får ett litet försprång i alla fall.

Gustav
Gustav
8 Årtal sedan

Kommer ni ta in någon annan producent av samma kort och køra nåt test på det?

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan
Reply to  Gustav

Det kommer vi definitivt göra Gustav och då hoppas vi på betydligt bättre omdöme för kort- och kylardesign. Men det vet vi inte förrän det är testat såklart 🙂

cnuut
8 Årtal sedan

Nu sitter ett sånt här i min dator iaf, bättre än mitt HD6970 som inte klarade Battlefront 😀

Rehn
8 Årtal sedan

Detta är början på AMD:s död, på riktigt.
Man kanske har tyckt det länge, men detta var chansen som de aldrig tog.
Tror inte att Zen lanseringen blir så speciellt häftig heller tyvärr, Intel kommer fortfarande smiska AMD, det räcker inte med att ständigt hamna 2:a, för varje gång det händer så tappar de kunder, vilket siffrorna även visar.
Det kommer att vara 2st giganter inom en snar framtid , Intel och Nvidia. AMD får nog söka sej nya marknader tyvärr, de klarar helt enkelt inte att vara med i matcherna längre.