Sammanfattning och omdöme
Efter att ha kikat närmare på samtliga tre modeller i Ryzen 7-familjen har vi nu en något klarare bild av hur serien faktiskt står sig mot Intels utbud och vad du kan förvänta dig som användare. Mycket av det som sågs som ett ljummet mottagande av Ryzen när AMD först släppte sin åttakärniga serie kan nämligen främst härledas till vad konsumenter hade för förväntningar.
UEFI-uppgraderingar och minnesprestanda
I samband med det här testet uppdaterade vi UEFI på ett av våra X370-moderkort och körde om merparten av testsviten med Ryzen 7 1800X. Resultatet var dels bättre stabilitet, och dels mer konsekventa prestandaresultat samt genomgående något förbättrad prestanda.
Moderkortstillverkarna har, likt teknikjournalister, suttit i en tidsmässigt pressad sits inför lanseringen av Ryzen. Nu, ett par veckor senare, har optimeringar och felkorrigeringar kunnat skickas ut vilket tycks åtgärda åtminstone några av barnsjukdomarna. Däremot har inte UEFI-uppdateringen löst alla de frågetecken vi haft kring AMD:s nya plattform.
Värt att notera är också att AMD:s Ryzen 7-processorer verkar reagera ovanligt väl på ökade minnesfrekvenser i din dator. Något som sägs vara relaterat till själva Zen-arkitekturen och dess CCX-moduler som kommunicerar över minnesbussen. I våra tester arbetar DDR4-minnet i 2 400 megahertz, enligt AMD:s egen specifikation, men framöver kommer vi även att testa högre frekvenser. Något som kan vara värt att ha i åtanke för den som köper en Ryzen 7-plattform, fundera över snabbare DDR4-minnen än vanligt.
Intel vassare på gaming – bör du bry dig?
Som vi konstaterade i vårt första Ryzen-test är Ryzen helt enkelt inte den bäst lämpade plattformen för dig som främst ska spela. Intels Kaby Lake-familj presterar lika bra eller bättre i de flesta spel, både med och utan DirectX 12. Det betyder inte att Ryzen är en direkt dålig processor för spel, men då både Core i7-7700K och i5-7600K är billigare än den billigaste Ryzen-modellen får du på alla sätt och vis mer spelprestanda per krona med Intels konsumentprocessorer idag.
Med det sagt är det upp till dig som konsument att besluta dig för om det är något att lägga vikt vid. AMD:s Ryzen 7-processorer pressar de flesta grafikkort en bra bit över 100 fps i lägre upplösningar (1080p och 1440p) samt är kraftfulla nog att göra GTX 1080 Ti till flaskhals i 4K-upplösning. Sitter du på en skärm med 144 hertz eller högre uppdateringsfrekvens är Intels processorer fortfarande ett bättre val för inbitna spelare. Har du däremot 4K-upplöst skärm eller ett system som på grund av grafikkort eller skärm inte når över 120 fps kommer en Ryzen 7 CPU leverera motsvarande spelprestanda. Det är inte omöjligt att framtida flertrådsoptimeringar i spel och kanske även högre minnesfrekvenser kan ge Ryzen ännu bättre prestanda. Teoretiskt torde Ryzens spelprestanda förbättras med tid, men räkna inte med några omedelbara och omvälvande prestandaökningar.
Ryzen 5 runt hörnet
Nästa månad lanseras samtidigt ännu billigar Ryzen-modeller med fyra eller sex kärnor, med prissättning som utlovas matcha eller slå Intels. Med rätt prissättning behöver AMD inte slå Intel i prestanda – presterar Ryzen 5 bara “bra nog” med ett lägre pris har den serien en god chans att kamma hem titeln för mest spelprestanda per krona. Samma sak kan tyvärr inte sägas om någon Ryzen 7-processor, även om de sopar mattan med Broadwell – vilket tyvärr inte säger särskilt mycket.
I skrivande stund är det här undertecknads favorit i AMD:s nya processorserie. Med en prissättning nästan i linje med Intel Core i7-7700K erbjuder AMD en unik produkt i sin prisklass med Ryzen 7 1700.
De lovorden är dock inte för Ryzen 7 som en spelprocessor. Där är Intels Kaby Lake-processorer fortfarande vassare både i ren prestanda och prestanda per krona. Men i de fall där Ryzen faktiskt kan sträcka på benen och dra nytta av alla sina trådar så är Ryzen 7 1700 en riktigt prisvärd arbetsstationsprocessor. Samt som tidigare påpekat kapabel att leverera tillräcklig spelprestanda i de flesta fall.
Klockfrekvenserna är betydligt lägre än på storebröderna, men med ett extra högt booststeg gör det desto mindre skillnad när alla kärnor inte används. När de används är det blotta antalet kärnor tillräckligt för att mäta sig med Intels vassaste modeller. Den lägre basfrekvensen innebär också en procentuellt betydligt högre överklockningspotential, som ökar prestandan med hela 30 procent i både enkeltrådade och flertrådade arbeten.
Är du sugen på att byta till det röda laget för en dedikerad speldator är det här nog inte den optimala processorn för dig (vänta i så fall och se vad Ryzen 5 kan erbjuda). Men vill du däremot bygga en hobbydator för att lära dig 3D-modellering, redigera film eller köra flera virtuella maskiner parallellt utan att bekosta dig en Xeon eller Broadwell-E från Intel, så är det här en rolig och kraftfull processor för rätt ändamål. Med sina åtta kärnor kommer du även vara mer framtidssäkrad än om du väljer att stanna kvar vid fyra kärnor.
Rekommendation: Bäst för arbetsstationer/prosumer (under 4 000 kr)
Be the first to leave a review.
Föga förvånande levererar Ryzen 7 1700X klart mer prestanda per krona än sin storebror, och bara för det är den till viss del värd en eloge. Samtidigt lider den till viss del av samma problem som flaggskeppet. Överklockningsmarginalen är begränsad, och för dig som främst ska spela på datorn är det här helt enkelt inte ett vidare prisvärt alternativ. Intel Core i7-7700K kostar nästan en tusenlapp mindre, och presterar i många fall lika bra eller bättre.
Med det sagt så är 1700X ett bättre alternativ än storebror 1800X för de allra flesta. Du sparar mer pengar än vad du tappar i prestanda om du väljer 1700X istället, och 1700X är likt storebror ett klart mer prisvärt alternativ än någon Broadwell-E-processor i dagsläget.
Därför tappar Ryzen 7 1800X sin utmärkelse till förmån för 1700X. Vi anser helt enkelt inte att frekvensökningen i 1800X är tillräckligt för att motivera skillnaden i pris gentemot 1700X, som i sin tur är en riktigt vass processor för dig som vill bygga en kraftfull arbetsstation som kan dra nytta av kärnorna.
Rekommendation: Bäst för arbetsstationer/prosumer (under 7 000 kr)
Be the first to leave a review.
Marknadsanalys – Jakten på prestanda per krona
Även om Ryzen 7 har haft en turbulent och kontroversiell start så är det svårt att inte bli upphetsad över lanseringen och vart AMD – och CPU-marknaden – är på väg. Med eller utan barnsjukdomar och brister så är AMD bevisligen med i leken igen, och ännu har det röda laget bara börjat.
Nästa månad lanseras de billigare syskonen i Ryzen-familjen, Ryzen 5. Med färre kärnor och snarlika klockfrekvenser räknar vi med handen på hjärtat inte med några prestandarekord, men det kommer inte heller behövas. Med rätt pris och “lagom” prestanda kan Ryzen 5 bli den riktigt stora bomben som marknaden behöver, och det är särskilt spännande.
Hej Carl, kan du helt kort förklara hur skillnaden i din betygssättning av de konkurrerande processorerna r7-1700 (6,7) och i7-7700k (8,6) kunde bli så stor.
Du skriver bland annat: “Men vill du däremot bygga en HOBBYDATOR för att lära dig 3D-modellering, … utan att bekosta dig en Xeon eller Broadwell-E från Intel, så är det här en ROLIG och kraftfull processor för rätt ändamål.”, är inte detta att förminska ett seriöst alternativ? Jag kan inte uppskatta era testers inverkan på läsares köpbeslut, men det får väl antas att de för en del är viktiga, mao är det ett stort ansvar som vilar på era axlar om ni skall vara oberoende och förhålla er neutrala. Jag har ingen aning om vad betygskriterierna är, vad som krävs… Läs hela »
Hej JB och tack för din input. Du får ursäkta att det tagit lite tid att svara, Carl vår redaktionschef har gått på semester idag så har fått synka med honom över telefon på flygplatsen. Kortfattat, medan resonemangen och slutbetygen med utmärkelser är korrekta har det blivit knas i våra betygskort med siffrorna. Så du var helt korrekt i att det såg konstigt ut. Vi jobbar på ett automatiskt poängsystem baserat på våra benchmarkresultat men detta har inte kommit i hamn ännu. Detta kommer som du är inne på att viktas efter att vi testar nya processorer per automatik. Vi… Läs hela »
3D-modellering, redigera film eller köra flera virtuella maskiner parallellt utan att bekosta dig en Xeon eller Broadwell-E från Intel.
Du säger där ovan att betalar du mer får du intel som är bättre en AMD.Vad sägs om AMDs snart kommande 64 trådars zen cpu server?
Men denna artikel handlande inte om kommande CPUs utan om vad som finns nu,