Threadripper, X399 och sockel TR4
Ryzen Threadripper använder sig av totalt fyra CCX-kluster, där vart och ett innehåller fyra kärnor. Som bekant använder Ryzen-familjen till sockel AM4 två sådana kluster, vilket är vad som utgör en komplett Ryzen-systemkrets.
I såväl Threadripper som kusinen Epyc kommunicerar dessa systemkretsar med varandra genom AMD:s skalningsramverk Infinity Fabric. Sistnämnda använder PCIe som medium för att snabbt och med hög bandbredd dela information mellan kretsarna som om de vore en del av samma processor.
Samma ramverk ligger även till grund för system som använder dubbla Epyc-processorer på samma moderkort, samt för att låta CPU-kärnorna kommunicera med integrerade grafikkretsar i kommande Zen-baserade APU:er.
Sockel TR4
En av de kanske mest uppseendeväckande nyheterna med Threadripper är den rena storleken på den tillhörande nya sockeln. Med sina 4 094 pins är TR4 den i särklass största sockeln vi har sett till någon processor någonsin.
Nämnvärt är också att TR4 är AMD:s första LGA-sockel för konsumenter. Det innebär att processorn har kontaktpunkter, medan pins finns i själva sockeln. Det här är den lösning som Intel har använt i sina processorer sedan LGA-775, medan AMD har fortsatt använda PGA-sockel där sockeln är bestyckad med pins. En fördel med LGA-lösningen är att processorn blir mindre ömtålig när den är utanför sockeln, då det inte finns några blottade pins som riskerar att böjas.
Sockeln i sig använder en bastant låsmekanism där bygeln som läggs över processorn skruvas fast snarare än spänns fast med låsarmar.
PCIe
Medan antalet kärnor är det stora slagordet för Threadripper som processorserie så är det på många sätt den nya moderkortsplattformen och de uppgraderade anslutningsmöjligheterna som på allvar innebär en utmaning för Intel i entusiastsegmentet. Redan med Ryzen 7 kunde AMD utmana Intel i antal kärnor, men AM4 som sockel och plattform har inte kunnat matcha det blå lagets entusiastutbud i mån av bandbredd och anslutningar. Även den kraftfullaste Ryzen 7-processorn, 1800X, är begränsad till 24 PCIe-kanaler och två DDR4-minneskanaler medan Intel erbjuder det dubbla.
Den saken blir det ändring på med Threadripper som lägger en ny ribba inte minst för PCIe-bandbredd. Threadripper har 64 PCIe 3.0-kanaler att tillgå, 16 stycken fler än vad Intels allra mest påkostade Core i9-processorer erbjuder (totalt 48). Därtill gäller samma antal kanaler för samtliga Threadripper-modeller, inklusive instegsmodellen 1900X. Detta medan Intel stryper sin plattform till 36 eller 28 kanaler för alla Core i7- eller Core i5-modeller till sockel LGA-2066.
Gott om PCIe-banor innebär en hel del flexibilitet när moderkortstillverkare ska designa sina moderkort. Exempelvis går det att köra tre PCIe X16-grafikkort i full hastighet, och fortfarande ha kanaler över till ett antal SSD-enheter med M.2 eller U.2. Det ger även mer bandbredd som kan användas till funktioner som extra USB-anslutningar eller nätverkskretsar.
Minne
Med dubbla systemkretsar under värmespridaren har Threadripper även dubbla minneskontroller. Som sådan blir det här AMD:s första konsumentplattform med fyra minneskanaler och stöd för upp till åtta DDR4-moduler. Det officiella frekvensstödet matchar Intels, med upp till 2 666 Mhz för fyra moduler.
AMD erbjuder två olika lägen som påverkar hur systemet adresserar minnet i dessa moduler:
- Distributed Mode sprider ut det använda minnet över alla minnesmoduler för att fördela belastningen över de två minneskontrollerna. Det här läget ska optimera för maximal bandbredd, exempelvis för arbete med video eller 3D.
- Local Mode koncentrerar viktig data i den modul som ligger fysiskt närmast processorn, och rangordnar övrigt minne därefter. På så sätt agerar minnesmodulerna som olika cachenivåer, där den närmaste nivån ska ge kortast möjliga latenser, lämpligt exempelvis för datorspel.
De två lägena går att reglera dels i UEFI och dels i AMD Master Utility. I båda fallen behöver dock systemet startas om innan inställningen träder i kraft.
I merparten av våra tester kommer vi testa båda dessa lägen samt det helautomatiska läget på båda dessa processorer. Du ser i våra prestandadiagram vilket läge som används (“Distr.” för Distributed Mode, “Local” för Local Mode samt “Auto” för helautomatiskt läge).
Nu har jag bara skummat artikeln men…: Ser man på Intels E plattformar så är det betydligt fler företag som köper dem en privatpersoner även det är det AMD siktar på, förstår dock att de som läer NH i stort är entusiaster och där av vinklingen i testen.
Har dock en fråga: Threadripper är grund och botten Ryzen kärnor, betyder det då att även Threadripper kommer ha problem med Windows 7 och vissa Linux distar?
Vet inte riktigt vart du menar med din första del av kommentaren Morkul? 🙂
Angående din fråga så ska svaret vara att Epyc och Threadripper inte påverkas av samma problem. Om det är dessa du syftar på?
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ryzen-Segv-Response
För att ta ett citat: “Med det sagt rycker AMD undan mattan under Intel med Threadripper, även om mattan endast bär en mycket liten kundkrets” Med det så tror jag du menar privat personer, alltså entusiaster. Då konkurrenten Intels E/X cpus säljer tämligen bra till företagskunder. Så marknaden är nog inte så liten som artikeln flera gånger vill ge sken av. Tack för länken, riktigt bra nyheter vill jag säga! Som jag förstår det så finns dock ingen Windows 7 support för Threadripper vilket man kan ana att samma problem med USB portat och drivrutiner finns kvar. Detta är lite… Läs hela »
Sida 5 ser lite skum ut…
Vad är det som ser konstigt ut apanx, ser inte speciellt förutom att det ligger en spoiler som visar vad de olika testlägena betyder?
I Firefox Nightly står det så här
“Kodningsfel av innehållet
Sidan kan inte visas eftersom den använder en typ av komprimering som är ogiltig eller som inte stöds.
Kontakta webbplatsens ägare och informera dem om detta problem.”
Hm skumt Zeke är det samma problem när du kört ctrl-f5?
Annars ska det funka om du tar bort texten efter sidonumret
Länkarna till sidorna fungerar inte för mig. Jag kan klicka på numren men inte på texten till de sidorna.
Helt otroligt, jag kan inte reproducera felet. Det fungerar för mig både på länkar och siffrorna. Har du testat att rensa webbläsarcache Magnus?
Testat med Chrome, FF och Edge nu utan att få upp problemet. Det fanns tidigare men det “ska vara löst” 🙂
Jag har samma problem, når inte artiklarna om jag inte trycker på siffrorna. “Textlänken” har en annan längre URL än “sifferlänken”.
Ööj Anton! 😀
Hur påverkas threadripper strömförbrukningsmässigt av att man petar upp volt/klock? Hade varit jätteintressant att se ett jämförande diagram över detta!
Tack för er recension förresten. Go’natt! 🙂
Ööj Hans!! =)
Det är faktiskt Carl och Hamit som gjort jobbet för detta testet så jag har inte 100% koll på alla hundratals rundor de köttat igenom.. 😛 Tyvärr har vi inte hunnit med såna tester, de sista “vanliga” prestandatesterna gjordes bokstavligen timmen innan publicering och vi hinner aldrig testa allt vi egentligen vill. 🙁
Med det sagt, tycker också det hade varit kul att se. Effektförbrukningen måste vara helt galen.. ska se vad vi kan göra! 🙂
Hej Hans! Jag har nu gått igenom vår testdata från överklockningen igen och sammanställt diagram för just strömförbrukningen. Du hittar de resultaten längst ner på sidan 21. Tack för kommentaren! 🙂
Fantastiskt. Tackar och bockar så möä! 🙂
Om man vill visa nyttan med TR i spel, så skulle ni haft benchmarks där ni spelar samtidigt som ni strömmar ut det på youtube och gör nåt annat samtidigt, typ pratar i mic, decodar eller nåt sånt. I såna här multitaskande tester storknar 7700K i spel, medan TR tuffar på utan att hoppa över en frame i spelet.
https://www.nordichardware.se/test/test-amd-threadripper-1950x-1920x-nya-kungar-i-entusiastsegmentet.html/4?/testsystem-och-testmetod Får denna länken om jag ska klicka nr4 och denna adressen om jag klickar på nästa. https://www.nordichardware.se/test/test-amd-threadripper-1950x-1920x-nya-kungar-i-entusiastsegmentet.html/4 kan säker läsa igenom med att klicka på nästa men inte om jag ska hoppa i listan.
Vad betyder de alla Auto, Distr, Local? Hittar inget i artikeln som beskriver vad det är för något.
https://www.nordichardware.se/test/test-amd-threadripper-1950x-1920x-nya-kungar-i-entusiastsegmentet.html/2?/threadripper-x399-och-sockel-tr4 <—- Längst ner på denna sida står informationen om Auto, Distr, Local