Strömförbrukning och effektivitet

Inte minst på senare år har energieffektivitet blivit en minst lika viktig punkt att vidareutveckla som prestanda, både för stationära och bärbara datorer. För mobila enheter innebär energieffektiviteten bättre batteritid vilket har sina uppenbara fördelar, men även på den stationära sidan finns det goda skäl att vilja ha en strömsnål dator; dels innebär det lägre elkostnader i längden, och dels innebär det att systemet är snällare mot ditt nätaggregat. En låg strömförbrukning tenderar även att vara innebära mindre energi som kan omvandlas till värme.

Det finns flera aspekter hos energiförbrukningen som är värda att ta en titt på för att få en bild av en processors effektivitet. Tyvärr går det inte att pålitligt mäta den exakta förbrukningen hos endast processorn, utan istället får vi mäta för hela testsystemet inklusive moderkort och grafik och matcha komponenterna mellan systemen i möjligaste mån. Därefter kan vi granska förbrukningen för olika typer av belastningar.

Varje testsystem använder ett Geforce GTX 1070 Strix från Asus och drivs av nätaggregatet HX1000i från Corsair. Mätningen sker via en digital effektförbrukningsmätare som kan logga effekten varje sekund.

Genomsnittlig förbrukning – diskret grafik

Mängden kärnor sätter sitt tydliga avtryck när samtliga sätts i bruk. Threadripper är de hittills mest strömtörstiga processorerna vi testat, både i genomsnittlig och maximal förbrukning.

I spel, där samtliga kärnor inte kommer till lika full nytta, ser vi däremot att skillnaderna mellan modellerna jämnas ut. Threadripper ligger fortfarande högt, men förbrukningen är jämförbar med såväl Core i9-7900X som den betydligt äldre AMD FX-8350.

Genomsnittlig förbrukning – Vila

Medan tidigare testade Ryzen-processorer till AM4-plattformen ligger förhållandevis konstant i viloförbrukning ser vi en markant ökning hos Ryzen Threadripper till sockel TR4.

Effektivitet – diskret grafik

Effektförbrukningen i watt ger oss en bild av hur mycket energi som förbrukas i genomsnitt varje sekund under en belastning, en bra siffra att ha i åtanke för att exempelvis uppskatta hur mycket elräkningen kommer landa på om samma belastning körs kontinuerligt. Men det är inte så de flesta system körs, och det finns andra faktorer som är viktiga att ta med i beräkningen – exempelvis kan en processor dra mer ström per sekund, men samtidigt bli klar med sitt arbete snabbare än konkurrenterna. På så sätt kan processorn vara mer energieffektiv även om den drar mer ström.

För att få fram ett jämförande effektivitetsvärde kör vi våra effektförbrukningstester och granskar hur mycket energi som totalt har gått åt för arbetet, och dividerar sedan det med den totala mängden bildrutor som har renderats i en videokonvertering eller i ett speltest. Vi får då ett effektivitetsvärde i antal joule per renderad bildruta – ju lägre värde, högre effektivitet.

Videokonvertering – Handbrake

Trots rekordhög förbrukning ser vi här att flertrådsprestandan mångt och mycket väger upp för den ökade förbrukningen. Effektiviteten är något lägre än Intels genomsnitt, men fortfarande på en klart rimlig nivå jämfört med Bulldozer-baserade FX- och A10-modeller eller den ännu äldre Phenom II X6 1100T.

Spel – Civilization VI (DX11)

Effektiviteten i spel är förhållandevis konstant mellan modellerna då både förbrukning och prestanda är snarlik. Intel har här ett övertag, men effektiviteten kan skilja sig i andra speltitlar.

Subscribe
Notifiera vid
18 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Morkul
7 Årtal sedan

Nu har jag bara skummat artikeln men…: Ser man på Intels E plattformar så är det betydligt fler företag som köper dem en privatpersoner även det är det AMD siktar på, förstår dock att de som läer NH i stort är entusiaster och där av vinklingen i testen.

Har dock en fråga: Threadripper är grund och botten Ryzen kärnor, betyder det då att även Threadripper kommer ha problem med Windows 7 och vissa Linux distar?

Anton Karmehed
Admin
7 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Vet inte riktigt vart du menar med din första del av kommentaren Morkul? 🙂

Angående din fråga så ska svaret vara att Epyc och Threadripper inte påverkas av samma problem. Om det är dessa du syftar på?
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ryzen-Segv-Response

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

För att ta ett citat: “Med det sagt rycker AMD undan mattan under Intel med Threadripper, även om mattan endast bär en mycket liten kundkrets” Med det så tror jag du menar privat personer, alltså entusiaster. Då konkurrenten Intels E/X cpus säljer tämligen bra till företagskunder. Så marknaden är nog inte så liten som artikeln flera gånger vill ge sken av. Tack för länken, riktigt bra nyheter vill jag säga! Som jag förstår det så finns dock ingen Windows 7 support för Threadripper vilket man kan ana att samma problem med USB portat och drivrutiner finns kvar. Detta är lite… Läs hela »

apanx
apanx
7 Årtal sedan

Sida 5 ser lite skum ut…

Anton Karmehed
Admin
7 Årtal sedan
Reply to  apanx

Vad är det som ser konstigt ut apanx, ser inte speciellt förutom att det ligger en spoiler som visar vad de olika testlägena betyder?

Zeke
Zeke
7 Årtal sedan

I Firefox Nightly står det så här

“Kodningsfel av innehållet
Sidan kan inte visas eftersom den använder en typ av komprimering som är ogiltig eller som inte stöds.
Kontakta webbplatsens ägare och informera dem om detta problem.”

Anton Karmehed
Admin
7 Årtal sedan
Reply to  Zeke

Hm skumt Zeke är det samma problem när du kört ctrl-f5?
Annars ska det funka om du tar bort texten efter sidonumret

7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Länkarna till sidorna fungerar inte för mig. Jag kan klicka på numren men inte på texten till de sidorna.

Anton Karmehed
Admin
7 Årtal sedan

Helt otroligt, jag kan inte reproducera felet. Det fungerar för mig både på länkar och siffrorna. Har du testat att rensa webbläsarcache Magnus?
Testat med Chrome, FF och Edge nu utan att få upp problemet. Det fanns tidigare men det “ska vara löst” 🙂

Jonas
Jonas
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Jag har samma problem, når inte artiklarna om jag inte trycker på siffrorna. “Textlänken” har en annan längre URL än “sifferlänken”.

7 Årtal sedan

Ööj Anton! 😀

Hur påverkas threadripper strömförbrukningsmässigt av att man petar upp volt/klock? Hade varit jätteintressant att se ett jämförande diagram över detta!

Tack för er recension förresten. Go’natt! 🙂

Anton Karmehed
Admin
7 Årtal sedan

Ööj Hans!! =)
Det är faktiskt Carl och Hamit som gjort jobbet för detta testet så jag har inte 100% koll på alla hundratals rundor de köttat igenom.. 😛 Tyvärr har vi inte hunnit med såna tester, de sista “vanliga” prestandatesterna gjordes bokstavligen timmen innan publicering och vi hinner aldrig testa allt vi egentligen vill. 🙁

Med det sagt, tycker också det hade varit kul att se. Effektförbrukningen måste vara helt galen.. ska se vad vi kan göra! 🙂

7 Årtal sedan
Reply to  Carl Holmberg

Fantastiskt. Tackar och bockar så möä! 🙂

Michael
Michael
7 Årtal sedan

Om man vill visa nyttan med TR i spel, så skulle ni haft benchmarks där ni spelar samtidigt som ni strömmar ut det på youtube och gör nåt annat samtidigt, typ pratar i mic, decodar eller nåt sånt. I såna här multitaskande tester storknar 7700K i spel, medan TR tuffar på utan att hoppa över en frame i spelet.

Kerran
Kerran
7 Årtal sedan

https://www.nordichardware.se/test/test-amd-threadripper-1950x-1920x-nya-kungar-i-entusiastsegmentet.html/4?/testsystem-och-testmetod Får denna länken om jag ska klicka nr4 och denna adressen om jag klickar på nästa. https://www.nordichardware.se/test/test-amd-threadripper-1950x-1920x-nya-kungar-i-entusiastsegmentet.html/4 kan säker läsa igenom med att klicka på nästa men inte om jag ska hoppa i listan.

7 Årtal sedan

Vad betyder de alla Auto, Distr, Local? Hittar inget i artikeln som beskriver vad det är för något.

Jimmy Åsén
7 Årtal sedan
Reply to