Testmontering

För att få en känsla över chassit och dess funktioner så satte vi oss ner i en dryg timma och byggde ett system i MasterCase H500M.

Moderkortsmontering – Simpel och rymligt

H500M kommer med enbart en monterad distans för moderkortet. Det ser vi som både positivt och negativt. Det möjliggör att den som bygger datorn inte behöver skruva loss några distanser för ett mindre moderkort än ATX. H500M är dock i vår mening ett ATX-chassi och allt annat skulle göra att det känns tomt och onödigt stort. Även om det inte tar allt för lång tid att installera distanserna är det tid och pill som vi hellre lägger på bland annat kabeldragning. Cooler Master inkluderar dock en av deras små hylsor för att göra jobbet lite lättare så du kan skruva dit distanserna med en skruvmejsel.

Om vi bortser från distanserna så är moderkortsmonteringen enkel. Det är delvis tack vare H500Ms öppna och modulära design som gör att det är lätt att komma åt. Oavsett vilken moderkortsstorlek du vill installera så är alla platser för distanserna noga markerade med bokstäver. Dessa markörer kompletteras av en instansad lista över vilka bokstäver som tillhör de olika moderkorts-standarderna.

CPU-kylare – Ditt val, vatten eller luft

Tack vare ett stort och tilltaget hål i moderkortsplåten går det alldeles utmärkt att montera kylaren efter att du skruvat fast moderkortet i chassit.

Vi valde att köra med luftkylning i vårt system och monterade en Noctua NH-D15S. Det är en stor luftkylare med en höjd på 160 mm, vilket fick plats utan problem.

H500M stödjer, som vi tidigare nämnt, en uppsjö av andra kylningslösningar och en All-in-one-vattenkylare (AiO) fungerar så klart att montera i taket, bakkant eller i fronten, om slangarna är tillräckligt långa. Det är värt att tänka på att tjockleken på radiatorn och fläktarna, om du monterar den i taket, kan göra att fläktarna slår i kylaren på moderkortet. Mät gärna lite extra innan du packar upp kylaren.

Det är alltså upp till dig och ditt system att välja rätt kylningslösning men luftflödet i H500M lär inte vara den begränsande faktorn.

Lagring – Spridda platser = Mycket kablage

När det gäller att montera lagringsenheterna märkte vi snabbt att deras utspridda placeringar tvingar användandet av ett gäng SATA-strömkablar. I vårt bygge blev det totalt två stycken kablar eftersom vi ville sprida ut SSD-enheterna. Om vi skulle vilja fylla alla 2,5 tums-platser samt 3,5 tums-platserna skulle det behövas minst fyra SATA-strömkablar.

Cooler Master har verkligen inte snålat på antalet lagringsplatser och det är möjlighet att använda alla. Det är i kontrast mot andra chassin som vi har testat, så som FSPs CMT510, där 2,5-tumsvaggorna begränsade chassits platser från fyra till två.

Nätaggregat – Du bestämmer

Det är smidigt att montera nätaggregatet. Det är bara att skruva på den inkluderade adapter-plattan och skjuta in enheten bakifrån. För att nätaggregatet inte skall kvävas placeras fläkten nedåt.

Enligt Cooler Master är den maximala längden 200 mm. Det beror på att en plåt som ska hjälpa till att gömma kablarna för en tjockare radiator med vattenkylning kan placeras i fronten. Vi fick in ett Corsair RM1000x som är hela 180 mm långt utan problem. Det kändes dock lite tajt med många kablar anslutna. Det är värt att tänka på att kablarna bör monteras innan du placerar nätaggregatet i chassit eftersom det kan bli lite trångt att montera dessa efter att enheten är på plats.

Smidig kabeldragning – Med lite planering

Genom att lägga lite betänketid på kabeldragningen innan du installerar nätaggregatet och till exempel grafikkort, går det att få riktigt snyggt och städat både på baksidan och framsidan.

Cooler Master har valt att hjälpa till med kabeldragningen och få ett snyggt utseende på såväl baksida som framsidan. Täckplåtarna som sitter på baksidan gömmer alla kablar, förutom processor-strömkabeln som är lite knepig att hålla gömd.

Även om plåtarna kan vara lite knepiga att få på plats när alla kablar ligger bakom, så gör det att baksidan får ett extremt rent utseende, vilket uppskattas eftersom den täcks av en glasruta. Med det är H500M tyvärr inte ett perfekt chassi för dig som vill visa upp dina färdigheter i kabeldragning men inget tvingar dig att nyttja täckplåtarna.

Användarvänligt

Vi la inte mer än en dryg timma på att bygga en dator i chassit och det var gott om tid för att få till ett snyggt bygge. Man skulle kunna argumentera för att vi har gjort detta många gånger och fått in en rutin, vilket säkert stämmer. Men vi känner oss säkra på att även en användare som inte har byggt lika många datorer skulle kunna lyckas bra på kort tid med lite planering.

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Morkul
6 Årtal sedan

Led, led och åter led.

Lite roligt med de senaste nyheterna angående mjukvaran till många rgb led är den största säkerhets risken på flera år.

JB
JB
5 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Säkerhetsproblem med LED har jag ingen kunskap om – men rent allmänt så… LED – BLING, SNYGGA GRAFIKKORT, alltså vad är det vi pratar om, är det inte DATORER? För mig får ett grafikort se ut hur som helst, prestandan är det avgörande. Chassit kan få se häftigt ut om det är en speldator, men bör vara diskret om det skall placeras i vardagsrummet, hur det SER UT på insidan är för mig av noll och ingen betydelse. Kvaliteten på komponenterna däremot är av yttersta vikt, samt dessutom monteringen och kabeldragningen (som iofs inte måste vara perfekt=snyggt). Så alltså –… Läs hela »

Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  JB

Du skrev jag ju angående LED i en artikel om datorchassi med LED och skrev att det var mjukvaran som styr LED som detta gäller så jag har lite svårt att förstå hur detta man missförstås.

Alltså många mjukvaror som styr LED/RGB i din dator kräver fullständig hårdvaruåtkomst, till och med möjligheten att skriva till BIOS i många fall. Detta har alltså potentialen att vara betydligt större problem en spectre och metdown.

JB
JB
5 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Ok. Men iom att jag är, som framgår av min kommentar, fullkomligt ointreserad av LED-belysning som företeelse i datorer, så har jag missat detta helt (och din tidigare kommentar). Men som du beskriver det, ja då låter det riktigt allvarligt.

Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  JB

För att vara 1000% tydlig här så spelar det faktiskt inte roll om du har RGB aktiverat eller inte…. Låt säga att du använder Asus ROG moderkort men inte har aktiverat RGB så kommer du fortfarande ha laddat drivrutinerna för RGB som har tillgång till BIOS.

Detta är alltså ingenting som är unikt för Asus utan bara ett exempel. Finn bland annat flera programvaror som utnyttjar Corsair möss och tangentbord.

JB
JB
5 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Vi har åtminstone ett ASUS ROG med RGB-möjlighet (STRIX X470-F GAMING), men drivrutinen för RGB (https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/Utility/AURA_WIN7-10-64_V1.06.17_1114.zip) är inte installerad, då borde det väl inte vara någon risk – eller vad tror du?

Men däremot sitter det en CPU-kylare från Corsair (HydroH80iV2) i en annan dator (mobo: TUF B450-PLUS GAMING), den drevs tidigare av mjukvaran Corsair Link, nu ersatt av iCUE, och DEN har kontrollfunktioner för RGB. Kanske läge att konfrontera Corsair om detta?

Edit: Hur som helst, så ersattes nu iCUE med senaste versionen av CL, detta som säkerhetsåtgärd tills vi fått kollat av med Corsair.