Summering

När det kommer till kritan är valet av chassi högst individuellt utefter vad syftet är med en dator. Ska du ha en dator som ska tjänstgöra som en tyst gömma-borta-i-hörnet-dator i en studio eller ska den vara en RGB-fylld uppseendeväckande LAN-dator? Smaken är som baken, delad, och det finns lika många åsikter som det finns människor på jorden. Allt kommer ner till vad just ditt syfte är med din dator.

Chassi för HAF-nostalgikern

Cooler Master försöker väcka en serie av chassin till liv som vi trodde var död och som en stor del konsumenter kan känna lite nostalgi över, “HAF” är typ tillbaka.

Trots att chassit ärver vissa estetiska detaljer från sina släktingar, gör de härdade glaspanelerna att det känns modernt. Den kantiga fronten, industriella detaljerna på insidan, den järngråa färgen och de två stora 200 mm-fläktarna i fronten får oss att känna vibbar från det förflutna.

MasterCase-stämpeln som sitter framför H500M ger chassit en modulär design som betyder att det är lätt att bygga. Det betyder dock också att det går att sätta en personlig prägel på det. Med paneler som lätt skruvas av för montering eller lackering, öppnar MasterCase upp till nästintill oändliga möjligheter.

Omdöme: Cooler Master H500M

Cooler Master H500M är ett chassi med gediget materialval och edgy design. Med massor av härdat glas och RGB-fläktar passar H500M in i 2018 men sticker samtidigt ut från mängden. Med en simpel men effektiv lösning för kabeldragning är det inte heller svårt att lyckas med ett rent bygge på så baksidan eller framsidan.

Med sin öppna design  är H500M enkel att bygga i. Med en öppen design känns det dock till viss del ganska tomt i främre delen av chassit. Om du väljer att bygga med vattenkylning kommer såklart utrymmet tas upp av radiator, reservoar och pump.

Det finns dock ett par saker som vi saknar i H500M. Avsaknaden av någon kontroll över fläktarnas hastighet är synd då Cooler Master trots allt har installerat en hub för styrning av LED-ljuset i fläktarna. Även fläktfiltren som sitter bakom gallret i fronten och toppen känns inte tillräckligt fina för att de ska fånga upp damm effektivt.

H500M är ett välbyggt chassi som känns påkostat och genomtänkt. Cooler Master har även använt en annan färg än den traditionella svarta, vilket vi ser som ett välkommet tillägg. Med en prislapp på runt 2500 kronor känner vi dock att avsaknaden av en fläktkontroller är lite konstig. H500M sticker inte heller ut tillräckligt mycket mot billigare chassin och vi känner därför att H500M inte får någon utmärkelse.

H500M är intressant för dig som:

  • Vill ha ett grymt luftflöde
  • Gillar valmöjligheter
  • Inte behöver många 3,5 tums-hårddiskar

H500M är mindre intressant för dig som:

  • Ogillar RGB-trenden
  • Vill bygga en liten och smidig dator
  • Vill ha en diskret dator
Cooler Master - MasterCase H500M
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
FormfaktorATX, m-ATX, m-ITX
Mått544 x 248 x 546 mm (DxBxH)
Fördelar
+ Modulär-design
+ 2,5 tums platser
+ Luftflöde
Nackdelar
- Fläktkontroller
- Fläktfilter
Bra att veta
Snyggt chassi men något dyrt.
Kylning/Ljudnivå9
Funktionalitet5
Kvalité/design7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Vad innebär sifferbetygen? Klicka för beskrivning

I vår betygsskala räknar vi 5 och uppåt som ett godkänt resultat. Det lägsta möjliga betyget är 1, och det högsta möjliga är 10.

5 eller 6 är med andra ord inte att betrakta som dåliga resultat för en produkt. Det motsvarar en “lagom” nivå för produkter som inte nödvändigtvis sticker ut ur mängden men som inte heller gör dåligt ifrån sig. Ett betyg på 7 är bra men med tydligt definierade nackdelar som är värda att tänka på. Ett betyg på 8 är mycket bra men med målgruppsspecifika nackdelar. Ett betyg på 9 är klockrent med endast mindre nackdelar och ett betyg på 10 är praktiskt taget felfritt.

I och med att chassin är ett mer kvalitativt testområde är också betygen mer godtyckliga och subjektiva än för andra produktgrupper där betygen kan baseras på ren mätdata. De är inte tänkta som exakta måttstockar utan som en snabb vägledning och jämförelse. För att få en fullständig bild av vårt omdöme ska du givetvis läsa den detaljerade slutledningen i artikeln. 

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Morkul
6 Årtal sedan

Led, led och åter led.

Lite roligt med de senaste nyheterna angående mjukvaran till många rgb led är den största säkerhets risken på flera år.

JB
JB
5 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Säkerhetsproblem med LED har jag ingen kunskap om – men rent allmänt så… LED – BLING, SNYGGA GRAFIKKORT, alltså vad är det vi pratar om, är det inte DATORER? För mig får ett grafikort se ut hur som helst, prestandan är det avgörande. Chassit kan få se häftigt ut om det är en speldator, men bör vara diskret om det skall placeras i vardagsrummet, hur det SER UT på insidan är för mig av noll och ingen betydelse. Kvaliteten på komponenterna däremot är av yttersta vikt, samt dessutom monteringen och kabeldragningen (som iofs inte måste vara perfekt=snyggt). Så alltså –… Läs hela »

Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  JB

Du skrev jag ju angående LED i en artikel om datorchassi med LED och skrev att det var mjukvaran som styr LED som detta gäller så jag har lite svårt att förstå hur detta man missförstås.

Alltså många mjukvaror som styr LED/RGB i din dator kräver fullständig hårdvaruåtkomst, till och med möjligheten att skriva till BIOS i många fall. Detta har alltså potentialen att vara betydligt större problem en spectre och metdown.

JB
JB
5 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Ok. Men iom att jag är, som framgår av min kommentar, fullkomligt ointreserad av LED-belysning som företeelse i datorer, så har jag missat detta helt (och din tidigare kommentar). Men som du beskriver det, ja då låter det riktigt allvarligt.

Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  JB

För att vara 1000% tydlig här så spelar det faktiskt inte roll om du har RGB aktiverat eller inte…. Låt säga att du använder Asus ROG moderkort men inte har aktiverat RGB så kommer du fortfarande ha laddat drivrutinerna för RGB som har tillgång till BIOS.

Detta är alltså ingenting som är unikt för Asus utan bara ett exempel. Finn bland annat flera programvaror som utnyttjar Corsair möss och tangentbord.

JB
JB
5 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Vi har åtminstone ett ASUS ROG med RGB-möjlighet (STRIX X470-F GAMING), men drivrutinen för RGB (https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/Utility/AURA_WIN7-10-64_V1.06.17_1114.zip) är inte installerad, då borde det väl inte vara någon risk – eller vad tror du?

Men däremot sitter det en CPU-kylare från Corsair (HydroH80iV2) i en annan dator (mobo: TUF B450-PLUS GAMING), den drevs tidigare av mjukvaran Corsair Link, nu ersatt av iCUE, och DEN har kontrollfunktioner för RGB. Kanske läge att konfrontera Corsair om detta?

Edit: Hur som helst, så ersattes nu iCUE med senaste versionen av CL, detta som säkerhetsåtgärd tills vi fått kollat av med Corsair.