Processorfamiljen Coffee Lake och flaggskeppet Core i7-8700K levererar i många fall rejäla prestandavinster och alla kan vi tacka AMD och Ryzen.

Den här artikeln är en del av Svenska CPU-guiden, Sveriges största löpande test av processorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla CPU-tester och andra relaterade artiklar.

Intel lanserar en ny familj av prestandaprocessorer för konsumentmarknaden och Coffee Lake innebär ett tydligt trendbrott för processorjätten. Trots att Intel är fast med 14-nanometers tillverkningsteknik ökar man antalet aktiva CPU-kärnor i sina konsumentprocessorer. Med sex istället för fyra kärnor i sina toppmodeller är Coffee Lake och flaggskeppet Core i7-8700K ett rejält trendbrott.

Första ökningen av CPU-kärnor på ett årtionde

Intel har inte sedan 2008 när man med 45 nanometerteknik tillverkade sin Bloomfield-processorfamilj levererat fler än fyra CPU-kärnor i sina konsumentprocessorer. Företaget har ökat antalet på entusiastplattformen HEDT och inte minst i sina serverprocessorer Xeon, på konsumentsidan har det dock stått still i ett årtionde.

Mycket garanterat tack vare AMD och deras lyckosamma lansering av konsumentprocessorerna i Ryzen-familjen har dock Intel gjort en helomvändning. Företaget har redan lanserat “serverprocessorer för entusiaster” genom att presentera 18-kärniga Core i9-processorer och nu kommer så en liknande utveckling på konsumentmarknaden.

Fortfarande färre kärnor än AMD Ryzen

Med Coffee Lake levererar Intel sina första sexkärniga processorerna för konsumenter. Det är 50 procent fler kärnor än vad man erbjöd i Kaby Lake-familjen. Samtidigt är det fortfarande färre kärnor än vad du idag kan hitta i AMD Ryzen som levererar upp till åtta kärnor i motsvarande prisklass med sin Ryzen 7-serie.

AMD har åtminstone fått Intel att vakna och insett att fler kärnor inte bara är i ropet utan också kan ge konsumenter prestandafördelar. Frågan är om det räcker för att kontra AMD på alla punkter då Coffee Lake inte är en purfärsk arkitektur utan en vidareutveckling av Kaby Lake. Vi tittar på vad du faktiskt behöver veta om Intels nya processorserie.

Subscribe
Notifiera vid
12 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Rehn
7 Årtal sedan

Fina processorer från Intel, tråkigt att de lyckas höja prestandan så markant då det helt plötsligt kom in lite konkurrens i bilden. Ganska tydligt tecken på att Intel valt medvetet att lägga sej på latsidan fram tills nu, denna lansering hade de kunnat gjort mycket tidigare. Vi konsumenter som köpt intels processorer för något år sedan innan Ryzen lanseringen har gjort en dålig affär med facit i handen. Nästa köp blir enkelt, det blir från det röda laget oavsett om Intel då har en liten marginal i prestandavinst eller ej, sättet de beter sej på ser illa ut i mina… Läs hela »

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  Rehn

Det kallas för kapitalism! En styrelse utses av ägarna för att tjäna maximalt med pengar, det är vad allting handlar om i dagsläget. Någon som säger att de hellre skulle tjäna mindre än vad de gör, oavsett anledning, ljuger. Det är så hela maskineriet fungerar och kommer vara så ett bra tag framöver.

Du har 100% rätt men är du verkligen överraskad? AMD hade gjord exakt samma sak om de hade varit i Intels position, annars hade VD och styrelse fått gått men omedelbar verkan.

Alling
7 Årtal sedan

“Effektförbrukning” är inget ord och måste sluta användas i teknikjournalistiska texter.

jonte
jonte
7 Årtal sedan
Reply to  Alling

Varför finns det med i ordlistan då? Och varför hänger du upp dig på ett ord i en recension som handlar om processorer?

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  Alling

Du får nog kontakta Svenska akademin och informera dem om att Effektförbrukning inte är ett ord, finns nämligen med i deras ordlista.

MMX 166
MMX 166
7 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Mja.
“Hen” är också med i ordlistan. Det gör inte ordet mer språkligt riktigt för det!

Prolessor? Profussor? Tragmatiker?

Det rätta är ju så klart STRÖMFÖRBRUKNING- något som en T eller NV gymnasist (eller bara någon med mer än jordnötter bakom pannbenet) borde veta.

HEN is out of the building

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  MMX 166

Vad gäller språket, tja det finns många ord som används i olika syften och det är inte alltid det är lätt att veta när var och hur, Men ord som finns med i SAOL är trots allt ord som är korrekt att använda i det Svenska språket. När det kommer till “STRÖMFÖRBRUKNING” så börjar jag undra vad nu får lära er i skolan nu för tiden.? Du tycks ju vara väl påläst så detta borde inte vara någonting konstig för dig: Effekt =P och P = W/t (watt genom tid) Ström å andra sidan är I i den ack så… Läs hela »

Matte
7 Årtal sedan

Tycker ni glömde ange en negativ sak och det är att denna plattform är mycket kortlivad då Ice Lake kommer redan nästa år, så som konsument kan du ej uppgradera överhuvudtaget. Som plattform är den redan en återvändsgränd.

Matte2
Matte2
7 Årtal sedan
Reply to  Matte

Det är absolut vettigt att nämna, men för dom flesta kvittar detta. Själv byter jag från 2600K som kom 2011 om jag minns rätt. Denna cpu kommer att hålla såpass länge att det inte kommer vara värt att byta till nästa generation ändå.

För entusiaster vet jag inte heller om det spelar så stor roll, dom vill väl ändå byta allting vid varje nytt släpp 😀

7 Årtal sedan

Så länge det inte kommer ddr5 eller pci-e4 så spelar det ingen roll att det ej går att uppgradera man klarar sig ypperligt på en 6700k eller liknande än idag.
Men uppgradering kan man glömma ,men det kan man mer eller mindre med alla system (även amd dom har sagt att även dom skall byta socket när ddr5 eller pci-e 4 kommer så där kan du uppgradera till våren men så e det slut även där )

7 Årtal sedan

Jag blir bra sugen på att uppgradera från min 4770k. Men tillgängligheten är helt katastrofal. Jag åkte direkt iväg för att köpa/boka ett ex får då till svar att jag var på 307e position i kön. Bokningarna öppnade 2.5h innan jag kom dit xD

Antti O
Antti O
7 Årtal sedan

Sidan 4 TESTSYSTEM
—————————————
Intel LGA-1151: MSI Z370 Godlike (Tester) och Asus Z370-F (OC)
Intel LGA-1151: MSI Z270 Gaming Pro Carbon (Tester) och Asus Maximus IX Code (OC)
Intel LGA-1150: Asus Z97-A
—————————————-
Jag förstår inte detta riktigt. Får ni inte överklocka med MSI? Skulle vara intressant vilka OC-resultat ni skulle ha fått med MSI Godlike. Varför bytte ni moderkortet vid OC-testet?

Och idag skriver ni:
“Nu är Coffee Lake och den nya 300-seriens moderkort här och MSI Z370 Godlike Gaming har hittat sin väg till testlabbet där det poserar framför vår kamera.”