Corsair tar nya krafttag i FPS-segmentet på marknaden med nya råttan M65 Pro RGB som bland annat bjuder på anpassningsbar vikt och en eftertraktad sensor.
Den här artikeln är en del av Svenska Musguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.
Corsair M65 Pro RGB | |
Anslutning | Flätad USB-kabel – 1,8 m |
Antal knappar | 8 |
Sensor | PMW336x |
DPI | Upp till 12 000 DPI |
Polling rate | Upp till 1 000 Hz |
Rekommenderad handstorlek | M/L |
Dimensioner (L x B x H) | 118 x 72 x 39 mm |
Vikt | 115 – 135,5 g |
Mjukvara | Corsair Utility Engine |
Lägstapris på Prisjakt.nu | Product price |
Form och design
Corsair M65 PRO RGB är en FPS-inriktad gamingmus med kort och hög design vilket gör att den lämpar sig bäst för högerhänta användare med handstorlek medium till large som föredrar klo- eller fingrepp. Det är fullt möjligt att handflategreppa denna råtta fast den saknar stöd för ring- och lillfinger vilket inte gör det till en behaglig upplevelse. M65 Pro är konstruerad på en aluminiumram vilket ger den en stabilkänsla och alla greppytor är tillverkare i mattlackad plast för ökat grepp.
Tittar vi på den vänstra sidan så ser vi en utsvängd panel som ger stöd för tummen samt två slimmade tumknappar och en sniperknapp som fördefinerat sänker DPI-inställningen när den trycks in så att det ska bli enklare att sikta med snipergevär i spel som har en mer verklighetstrogen fysik.
Vidare till ovansidan så hittar vi givetvis vänster- och högerklick som görs sällskap av DPI-knappar för justering både upp och ner samt ett gummerat scrollhjul som tillsammans med logotypen har en bakgrundsbelysning med stöd för full RGB.
Den högra sidan erbjuder inga som helst funktioner så låt oss ta en närmare titt på botten. Vi vänder på M65 Pro och ser att den har tre skruvar som håller i de anpassningsbara vikterna. Skruvarna och vikterna ger oss totalt 20,5 gram i anpassningbar vikt. Bortsett från viktanpassningsskruvarna så ser vi att M65 har fem rejält tilltagna PTFE-glidytor som ger ett riktigt bra glid på alla ytor. Sensorn har placerats i centrum av undersidan och vi kan även se att den flätade USB-kabeln som är relativt enkel att form ansluter till musens vänstra sida av fronten.
Prestanda och användande
Corsair M65 PRO skeppas med en sensor från Pixart vid namn PMW336x som är i stort sett densamma som PMW3366 fast med förbättrat stöd för underlagskalibrering. Det är inget att sticka under stolen med att denna sensorn är en fullträff när det kommer till FPS-spel. M65 PRO har en perfekt respons massor av inställningsmöjligheter samt klanderfri ett-till-ett-känsla.
När det kommer till knapparna så är vi tämligen säkra att Corsair anlitat en finsmakare då samtliga klick ger ett försäkrande ljud och respons. Den taktila känslan är perfekt och varje klick känns förtroendeingivande.
Då alla ytor på M65 Pro omges av mattlackad plast så får vi ett bra grepp om den och vi mister den aldrig in stridens hetta.
De anpassningsbara vikterna är enkla att justera och konfigurera helt enligt eget tycke och smak och den flätade USB-kabeln är formbar fast inte den mjukaste vi testat i musguiden.
Corsair M65 Pro var den första musen ut i vår nya Twitch-kanal där vi speltestade musen med CS:GO och vi kunde snabbt konstatera att M65 Pro inte lider av någon inbyggd acceleration.
Watch live video from NordicHardware on www.twitch.tv
I våra prestandatester så kan vi se att M65 Pro hanterar 1 000 Hz polling rate utan problem, inte lider av någon angle snapping eller påtaglig jitter. Rapporterade avläsningspunkter ser dock lite annorlunda ut i där X- samt Y-axeln precis svänger av men det var inte något som påverkade musen negativt i vardagligt användande eller spel.
Mjukvara
För M65 Pro har Corsair valt att använda programmet Corsair Utility Engine som erbjuder galet mycket olika inställningar och funktioner.
Här hittar vi justeringsmöjligheter för de allra vanligaste inställningarna så som pekarhastighet, knyta kommandon till knappar, polling rate, DPI för både X- och Y-axel tillsammans med avancerade funktioner för att skapa profiler och genvägar för att starta i princip vilket program du vill med vilken knapp du vill på musen samt justering av lift off distance.
Smarta funktioner som vi uppskattar är möjligheten att knyta färg på belysning till vald DPI-nivå samt att kunna uppdatera musen direkt i mjukvaran.
Utility Engine är samma mjukvara som Corsair använder till sin MMO-mus Scimitar som vi testat tidigare i guiden och likt sitt MMO-syskon så är belysningen en av nyckelfunktionerna hos M65 Pro RGB och musen har totalt två individuella zoner som kan konfigureras efter tycke och smak men det är kanske inte så enkelt som man tror, om man nu inte nöjer sig med Corsairs fördefinerade alternativ Rainbow, Solid Color, Color Shift eller Color Pulse.
Om du själv vill konfigurera din belysning så blir det genast rörigt och onödigt avancerat. För det första så ligger den menyn på ett annat ställe än de fördefinerade inställningarna för belysning och du måste jobba med tabeller och alldeles för många reglage för att gemene man ska känna att det här var intuitivt. Med andra ord har Corsair inte tagit åt sig av denna kritik utan fortsätter att köra sitt egna avancerande race.
Summering
Det har varit en positiv upplevelse att få testa Corsairs vidareutveckling av M65-serien och de har verkligen lyckats skapa en gamingmus som de kan markandsföra som en FPS-råtta utan några större krusiduller.
Corsair M65 Pro RGB kommer in i musguiden som en underdog utan några större förväntningar på sig. Vi blir snabbt imponerade av byggkvalitet, sensor och knapparna som håller imponerade hög nivå. Byggkvalitén är riktigt solid och M65 Pro är en mycket stabil gamingmus som tillsammans med taktila knappar och en utlraresponsiv sensor utan acceleration eller avläsningsproblem ger riktigt trygga spelsessioner.
M65 Pro är en genomgående proffsig och prestandamässigt grym gamingmus men det är inte en perfekt produkt. M65 Pro gör en aningen dyr entré på marknaden sett till konkurrerande och sladdburna alternativ och det i kombination med de helt onödigt krångliga belysningsinställningarna i mjukvaran gör att vi inte kan se M65 Pro som helt klockren men den gör sig fortfarande mycket välförtjänt av vår prestigefulla rekommenderar-utmärkelse i Svenska Musguiden.
Be the first to leave a review.