Corsair och Kingston lanserar nu varsin ny SSD med kontrollern Phison E7. Trots likheterna så är två väldigt olika SSD-enheter – vi har testat båda.

Den här artikeln är en del av Svenska SSD-guiden, världens största löpande test av SSD-enheter. Där hittar du alltid våra aktuella köprekommendationer, samt djupgående artiklar om allt du behöver veta om flashlagring.

Phisons affärsmodell är lite annorlunda jämfört med många andra tillverkare. Phison bygger inte bara kontrollerkretsar, de designar även firmware och kretskort. Med andra ord tillverkar Phison nästan helt färdiga SSD-enheter som vem som helst kan sätta sin egen logotyp på. Det gör att många enheter, som använder Phisons kontroller, ofta är väldigt lika oavsett vilken tillverkare som står på etiketten.

Det gör också att flera tillverkare kan sälja SSD-enheter utan att egentligen ha någon komponentutveckling alls. Phison har även ett nära samarbete med Toshiba och har designat flera av företagets egna SSD-enheter. Phisons enheter brukar därför ofta använda NAND-flash från just Toshiba.

Samma kontroller – två lösningar

Idag kommer vi att titta närmare på två nya SSD-enheter från Corsair och Kingston och båda dessa enheter har flera saker gemensamt. Till att börja med använder de samma kontrollerkrets, nämligen en Phison E7. Vidare så använder båda även Toshibas 128Gbit 15nm MLC Nand, och detta blir nog bland de sista enheterna vi kommer få se med 2D MLC ett tag framöver.

Det är dock inte första gången vi ser den här kombinationen. Corsair har tidigare använd Phison E7 i sin MP500 SSD. Vi har även sen AIC-lösningar exempelvis med Zotac Sonix. Det är därför två olika typer av SSD vi kommer att titta på idag och vi ska även titta närmare på hur stor skillnad det är två två SSD som använder samma komponenter, men med olika formfaktorer.

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Glaring_Mistake
7 Årtal sedan

Phison S10 har BCH ECC och som i Trion 150 används med 15nm 2D TLC NAND så det är redan någonting som har gjorts. Om SmartECC så säger Phison detta: “SmartECC™ ECC Correction Scheme implements multiple levels of ECC correction to not only provide the basic ECC engine capability that NAND flash requires, but also extends the NAND durability with the additional of the RAID ECC Parity on the latest SSD controller offering. Multi-Level ECC scheme can be summarized as follows: Level 1 – Read Retry Level 2 – Standard BCH ECC Parity in page spare area Level 3 –… Läs hela »

Glaring_Mistake
7 Årtal sedan
Reply to  Gustav Gager

Vet inte om jag tycker det är sån röra.
De har typ av ECC som används antingen här: http://www.phison.com/English/ICSpeed.asp?SortID=63
eller på kontrollerns egna sida.
Kan tro att E7 också kan använda sig av LDPC men att då är det mer troligt att den skulle använda sig av vad de kallar för LDPC Lite eller StrongECC.
Men det att LDPC nämns i SmartECC är egentligen innan S11 släpptes, deras första kontroller med LDPC.

I alla fall om du är intresserad, lite om Phisons ECC här: https://www.flashmemorysummit.com/English/Collaterals/Proceedings/2016/20160810_FE21_Lin.pdf

Glaring_Mistake
7 Årtal sedan
Reply to  Gustav Gager

Tolkade det inte som att som S10 nödvändigtvis använde sig av LDPC utan snarare var så att de sammanfattade det för olika kontroller som också kunde använda sig av både SmartECC i övrigt förutom LDPC.

Var har du sett det nämnt att S10 använder sig av LDPC?
Har inte sett det själv.