Testresultat: Olika QD och paketstorlek
Som vanligt så tittar vi också på hur enheterna beter sig när vi testar den vid olika QD. QD betyder Queue Depth och i praktiken så skickar man flera förfrågningar till enheten, parallellt. Vi tog därför och körde ett antal test i IOMeter för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD.
Låg QD vanligare för användare
De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 (ibland högre) men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4 och de allra flesta stannar vid QD1. Vi tog därför vårt 4K Random Write-test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.
Vi jämför här med flera NVMe-enheter och vi slängde även in Samsungs populära 850 Evo 500 GB.
Båda Phison enheterna presterar ungefär samma och ligger ungefär där vi förväntar oss. Intel 750, Samsung 960 Evo och Toshiba OCZ RD400 är snabbare men Adata SX8000, WD Black och Intel 600p är långsammare.
Då ingen av våra testenheter använder SLC-cache så får vi konsekventa och fina resultat. För läsning så är det ingen större skillnad mellan MLC och TLC enheterna och där är det nog mer kontroller och firmware som spelar roll och Phison E7 imponerar inte. Det är ju betydligt snabbare än en SATA-enhet men de är en bra bit efter de snabbare enheterna i testet. Tittar vi istället på skrivprestanda så ser vi en tydlig skillnad mellan de långsammare TLC-enheterna och de snabbare MLC-enheterna.
Phison S10 har BCH ECC och som i Trion 150 används med 15nm 2D TLC NAND så det är redan någonting som har gjorts. Om SmartECC så säger Phison detta: “SmartECC™ ECC Correction Scheme implements multiple levels of ECC correction to not only provide the basic ECC engine capability that NAND flash requires, but also extends the NAND durability with the additional of the RAID ECC Parity on the latest SSD controller offering. Multi-Level ECC scheme can be summarized as follows: Level 1 – Read Retry Level 2 – Standard BCH ECC Parity in page spare area Level 3 –… Läs hela »
Phisons ECC är lite av en röra då det inte finns några direkt klara besked om vilken kontroller som stödjer vad. Vad jag vet säkert är att just denna kontroller stöder BCH. Min gissning är att de den också stödjer LDPC (det som du nämner och det står “on selective controllers”). Men det är endast spekulation från min sida.
Vad gäller problemet med länkarna så hade vi strul med ett plugin på sidan som förhoppningsvis ska vara löst 🙂
Vet inte om jag tycker det är sån röra.
De har typ av ECC som används antingen här: http://www.phison.com/English/ICSpeed.asp?SortID=63
eller på kontrollerns egna sida.
Kan tro att E7 också kan använda sig av LDPC men att då är det mer troligt att den skulle använda sig av vad de kallar för LDPC Lite eller StrongECC.
Men det att LDPC nämns i SmartECC är egentligen innan S11 släpptes, deras första kontroller med LDPC.
I alla fall om du är intresserad, lite om Phisons ECC här: https://www.flashmemorysummit.com/English/Collaterals/Proceedings/2016/20160810_FE21_Lin.pdf
Det är lite det jag menar. Deras “SmartECC” ska ju ha stöd för LDPC på “selected controllers”. Samtidigt så så finns det andra kontrollerkretsar (S10) där man direkt nämner stöd för LDPC. Jag skulle tro att E7 har stöd för LDPC eller ialla fall ECC av motsvarande kaliber. Annars skulle E7 få svårt att hantera 15nm TLC.
Tolkade det inte som att som S10 nödvändigtvis använde sig av LDPC utan snarare var så att de sammanfattade det för olika kontroller som också kunde använda sig av både SmartECC i övrigt förutom LDPC.
Var har du sett det nämnt att S10 använder sig av LDPC?
Har inte sett det själv.