Corsair Neutron NX500

Corsair har på senare år dragit sig tillbaka en aning och istället satsat på säkra kort och inte gjort något direkt revolutionerande. Även om Corsair fortfarande har dugliga enheter i sitt sortiment så har ingen av enheterna stuckit ut ur mängden. Det ändrades dock för några månader sedan när Corsair släppte Force MP500 som är företagets första enhet med PCIe och NVMe. MP500 parade ihop Toshibas välbeprövade 15nm MLC med Phisons E7-kontroller. Även om resultatet inte var hissnande så gjorde det att Corsair återigen var med i matchen.

Corsair Neutron NX500

Nu har Corsair tagit steget längre och lanserat Neutron NX500. Enheten har många likheter med MP500 men även flera viktiga skillnader. NX500 är ett försök av Corsair att göra något som inte många andra har gjort, nämligen att skippa den populära M.2-formfaktorn och istället bygga en enhet på ett instickskort (så kallad AIC, Add-In Card).

Formfaktorn gör att Corsair inte har de begränsningar som följer med det mindre M.2-formatet. I det mindre formatet kan man exempelvis bara ha ett visst antal antal chip och helst ska alla sitta på ena sidan (för att den ska vara kompatibel med så många bärbara datorer som möjligt). Vidare finns ett betydligt större utrymme för kylning av kontrollern med AIC-formatet. Åtminstone teoretiskt går det därför att använda högre klockfrekvenser och för bättre prestanda.

Det är kul att se att Corsair tar det här steget men vi är oroliga över hur långlivad enheten kommer att vara eftersom man använder sig av 15nm MLC när 3D-NAND står för dörren. Det finns en risk att bristen på NAND-flash kommer att göra enheten väldigt svår att få tag i och det skulle i sin tur kunna göra den mycket dyr. Förhoppningsvis kommer Corsair att släppa en uppdaterad modell med 3D-NAND i ett senare skede.

Lagringskapacitet400 GB
KontrollerPhison PS5007-E7
MinnesteknikToshiba 15nm 128Gbit MLC (Toggle)
GränssnittPCI-Express 3.0 X4 NVMe
DRAM cacheminne1024 MB DDR3
SLC CacheJa (16GB)?
Sekventiell Läshastighet2800 MB/s
Sekventiell skrivhastighet1600 MB/s
Slumpmässig läshastighet vid 4K300 000 IOPS
Slumpmässig skrivhastighet vid 4K270 000 IOPS
FirmwareE7FM04.5
Strömförbrukning - vila/aktiv0,500 / 7,27 W
MTBF2 000 000 Hours
FormfaktorAIC (HHHL)
Garanti5 years (698 TBW)
Närmaste konkurenterIntel 750

Specifikationer

Som vi nämnt tidigare så har NX500 flera likheter med MP500 då båda använder samma kontroller och samma NAND. Den mest uppenbara skillnaden är givetvis formfaktorn men det finns även en del skillnader om man tittar på prestandaspecifikationerna. Sekventiellt är båda enheterna på ungefär samma nivå och om dessa siffror stämmer kommer NX500 kunna konkurrera med de allra snabbaste enheterna på marknaden. Slumpmässig prestanda är däremot betydligt bättre på NX500 jämfört med MP500. Om det beror på formfaktorn eller om det beror på Phisons nyare firmware är svårt att avgöra. Något annat som är intressant här, är att Corsair säger att NX500 har en SLC-cache på 16 gigabyte. Det märkliga är att vi inte kunnat hitta något som tyder på att den existerar. Teoretiskt sätt så skulle man kunna använda lite firmware trix för att bara cacha vissa typer av skrivningar och använda SLC-cachen som ett sätt att minska write-amplification. Vi får helt enkelt lita på att Corsair vet om att det finns en lite SLC-cache där inne någonstans.

StorlekSeq WriteSeq ReadRan WriteRan ReadPris
400 GB1600 MB/s2800 MB/s270 000 IOPS300 000 IOPS
800 GB1600 MB/s2800 MB/s270 000 IOPS300 000 IOPS
1,6 TBN/AN/AN/AN/AN/A

Mycket overprovisioning

Intressant är även att NX500 kommer i lite annorlunda storlekar. Likt Intels 750 har Corsair valt att fördela en större del av det tillgängliga utrymmet till overprovisioning. Detta är något som går i linje med tidigare enheter i Neutron-serien där man fokuserat mer på kontinuerlig prestanda. Fördelarna med mer overprovisioning är att enheten får bättre prestanda under tung belastning men också att enhetens livslängd ökar på grund av lägre Write Amplification.

Nackdelen är givetvis att slutanvändaren får mindre utrymme att lagra riktig data på. Detta är en av de stora skillnaderna mellan konsument och enterprise enheter och vanligtvis brukar inte konsumentenheter ha så här mycket OP. Det är tydligt att Corsair fokuserar på den mer professionella användaren med NX500.

Format

Corsair Neutron NX500 använder sig att Phisons AIC design. Jämför vi med Zotac Sonix (som också använder Phisons AIC design) så kan man ganska enkelt se vad Phison tillverkar och vad Corsair gjort själva. Kretskortet, kontrollern och minneskretsarna är identiska mellan Neutron NX500 och Zotac Sonix. Kylningsanordningen är dock någon som Corsair byggt själva och det är en aluminiumfläns som kopplas direkt på kontrollern och hålls fast ett hölje i plast med Corsairs logotyp.

På baksidan har man monterat en aluminiumplatta för att ge en mer industriell design och den har säkerligen också en viss kylande effekt. Tittar man på kretskortet kan man också se att Phison förberett för att montera kondensatorer och därmed möjliggöra skydd mot plötsligt strömavbrott. Troligtvis är det något som endast används i enheter designade för servrar. AIC kortet i sig följer standard HHHL (Half Heigh Half Length) och det följer även med en kortare plåt som gör att enheten även passar i datorer med små formfaktorer.

Extra mycket DRAM

Tittar vi närmare på komponenterna hittar vi 8 stycken Toshiba TH58TF69DFLBA8C 128 Gbit MLC NAND. Just dessa kretsar har 4 NAND-enheter i varje chip. Det ger oss en total kapacitet på 512 gigabyte och därmed också 37% i overprovisioning, vilket är mycket. Denna enhet bör prestera bra i våra workstation-tester.

Enheten har också två stycken DRAM-kretsar från Nanya med artikelnummer NT5CC256M16DP. Dessa chip är DDR3-minnen på 512 MB och eftersom vi har två stycken ger det oss 1 GB i DRAM totalt, vilket är dubbelt så mycket som vi är vana vid att se. Detta är något vi tidigare sett i Corsair Neutron XTI som också använde en Phison-kontroller med dubbelt så mycket DRAM. Det är tydligt att Corsair gått all-in med Neutron NX500.

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Glaring_Mistake
7 Årtal sedan

Phison S10 har BCH ECC och som i Trion 150 används med 15nm 2D TLC NAND så det är redan någonting som har gjorts. Om SmartECC så säger Phison detta: “SmartECC™ ECC Correction Scheme implements multiple levels of ECC correction to not only provide the basic ECC engine capability that NAND flash requires, but also extends the NAND durability with the additional of the RAID ECC Parity on the latest SSD controller offering. Multi-Level ECC scheme can be summarized as follows: Level 1 – Read Retry Level 2 – Standard BCH ECC Parity in page spare area Level 3 –… Läs hela »

Glaring_Mistake
7 Årtal sedan
Reply to  Gustav Gager

Vet inte om jag tycker det är sån röra.
De har typ av ECC som används antingen här: http://www.phison.com/English/ICSpeed.asp?SortID=63
eller på kontrollerns egna sida.
Kan tro att E7 också kan använda sig av LDPC men att då är det mer troligt att den skulle använda sig av vad de kallar för LDPC Lite eller StrongECC.
Men det att LDPC nämns i SmartECC är egentligen innan S11 släpptes, deras första kontroller med LDPC.

I alla fall om du är intresserad, lite om Phisons ECC här: https://www.flashmemorysummit.com/English/Collaterals/Proceedings/2016/20160810_FE21_Lin.pdf

Glaring_Mistake
7 Årtal sedan
Reply to  Gustav Gager

Tolkade det inte som att som S10 nödvändigtvis använde sig av LDPC utan snarare var så att de sammanfattade det för olika kontroller som också kunde använda sig av både SmartECC i övrigt förutom LDPC.

Var har du sett det nämnt att S10 använder sig av LDPC?
Har inte sett det själv.