Värmeutveckling och kylning

Innan vi går in på testresultaten vill vi titta lite närmare på värmeutveckling och kylning. Vi har pratat lite om detta tidigare när vi testat Samsungs 950/960-enheter. PCIe-enheter drar mer ström än vad SATA-enheter gör och det beror helt enkelt på att kontrollerkretsarna är kraftfullare och prestandan är mycket högre.

Det betyder att många enheter blir riktigt varma och kommer till ett läge där man måste sänka klockfrekvensen på kontrollern för att få ner temperaturen. Detta kallas för Thermal Throttling och vi har sett det tidigare på Samsungs enheter och Toshiba RD400. TLC-enheter har dock inte riktigt samma problem och det beror helt enkelt på att de är betydligt långsammare och kontrollern behöver inte jobba för fullt eftersom minneskretsarna inte hinner med iallafall.

Värmetester

Men så fort vi testar en MLC-enhet behöver vi titta på hur varma enheterna blir och hur det påverkar enhetens prestanda. När vi testat andra PCIe-enheter med MLC har vi endast sett skillnad under kontinuerlig belastning och då primärt skrivning. Men under vanlig användning får enheten vila tillräckligt för att värme aldrig ska bli ett problem.

Idag tittar vi på två olika enheter, varav den ena har en stor kylare och den andra har en betydligt mindre formfaktor och helt saknar kylare. Vi körde ett sekventiellt skrivtest där vi testade NX500 som vanligt, KC1000 som vanligt och sist testade vi KC1000 med en bordsfläkt för extra ventilation.

Vi kan se att Phison E7 definitivt sänker prestandan när kontrollern blir för varm. Utan kylning klarar sig KC1000 ungefär 100 sekunder innan skrivhastigheten går ner till 800 MB/s ungefär. Använder vi en fläkt klarar den sig betydligt bättre. NX500 klarar sig dock bra utan extra fläkt och har inga problem att hålla temperaturerna på bra nivåer.

Vi testade även att köra KC1000 genom hela vår testsvit, med och utan fläkt. Det är egentligen bara under sekventiella skrivtest som vi märker någon skillnad. I alla våra NHSB-tester är resultatet detsamma oavsett fläkt och därför borde inte värme skapa något problem. Observera att alla testresultat i artikeln är de resultat vi fick utan extra kylning. Därför kommer ni att se att det är en liten skillnad i sekventiell skrivhastighet mellan NX500 och KC1000.

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Glaring_Mistake
7 Årtal sedan

Phison S10 har BCH ECC och som i Trion 150 används med 15nm 2D TLC NAND så det är redan någonting som har gjorts. Om SmartECC så säger Phison detta: “SmartECC™ ECC Correction Scheme implements multiple levels of ECC correction to not only provide the basic ECC engine capability that NAND flash requires, but also extends the NAND durability with the additional of the RAID ECC Parity on the latest SSD controller offering. Multi-Level ECC scheme can be summarized as follows: Level 1 – Read Retry Level 2 – Standard BCH ECC Parity in page spare area Level 3 –… Läs hela »

Glaring_Mistake
7 Årtal sedan
Reply to  Gustav Gager

Vet inte om jag tycker det är sån röra.
De har typ av ECC som används antingen här: http://www.phison.com/English/ICSpeed.asp?SortID=63
eller på kontrollerns egna sida.
Kan tro att E7 också kan använda sig av LDPC men att då är det mer troligt att den skulle använda sig av vad de kallar för LDPC Lite eller StrongECC.
Men det att LDPC nämns i SmartECC är egentligen innan S11 släpptes, deras första kontroller med LDPC.

I alla fall om du är intresserad, lite om Phisons ECC här: https://www.flashmemorysummit.com/English/Collaterals/Proceedings/2016/20160810_FE21_Lin.pdf

Glaring_Mistake
7 Årtal sedan
Reply to  Gustav Gager

Tolkade det inte som att som S10 nödvändigtvis använde sig av LDPC utan snarare var så att de sammanfattade det för olika kontroller som också kunde använda sig av både SmartECC i övrigt förutom LDPC.

Var har du sett det nämnt att S10 använder sig av LDPC?
Har inte sett det själv.