Testmontering

För att få en känsla över chassit och dess funktioner så satte vi oss ner i dryga timmen och byggde ett system i Obsidian-500D.

Simpel moderkortsmontering

500D kommer med alla distanser förmonterade vilket gör att du inte behöver göra något med chassit innan du släpper ner moderkortet. Tack vare den öppna designen så finns det gott om utrymme att skruva fast moderkortet. Corsair har även bytt ut distansen i mitten från skruv till en liten pigg som skall hjälpa dig att få moderkortet på plats. Skulle du dock vara en person som verkligen vill fästa moderkortet med alla skruvar så finns det en vanlig distans med i tillbehörs-kitet.

Skulle du inte vilja använda ett ATX moderkort så är alla hålen markerade med bokstäver som representerar m-ITX, m-ATX och ATX.

CPU-kylare – Vatten eller luft

Tack vare ett stort och tilltaget hål i moderkortsplåten så går det alldeles utmärkt att montera kylaren efter att du skruvat fast moderkortet i chassit.

Vi valde att köra på luft i vårt system och monterade en Noctua NH-D15S, vilket är en stor luftkylare med en höjd på 160 mm, och detta fick plats utan problem. Med chassits många fläktplatser i taket och fronten så får det absolut plats en All-in-One (AiO) vattenkylare. men kan vara bra att tänka på hur höga komponenter som sitter på moderkortet och hur tjock radiatorn är.

Lagring – Allt är “gömt” på baksidan

När det kommer till att montera lagringsenheterna så tycker vi att placeringen är snygg. Att ha alla lagringsplatser på baksidan av moderkortsplåten gör att baksidan inte känns så tom. Alla lagringsenheter syns diskret genom den tonade glasrutan som sidopanelen består av.

För antalet enheter som vi placerade in så räckte det med två stycken SATA-kablar och detta tror vi även skulle räcka för att kunna fylla alla platser. att inte behöva så många kablar känns skönt och visar på att alla platser är bra placerade i förhållande till varandra.

Nätaggregat – Valet är upp till dig

Monteringen av nätaggregatet var inga problem. Hur du väljer att montera nätaggregatet är upp till dig antingen med fläkten nedåt eller uppåt. Detta val möjliggörs av att Corsair har stansat ut ett fläktgaller i plåten som skiljer nätaggregatet åt från övriga komponenter. Vi valde att placera fläkten nedåt så att nätaggregatet kan dra in friskluft genom fläktfiltret i botten.

Corsair nämner i specifikationen att nätaggregatet som längst får vara 225 mm vilket täcker in majoriteten av nätaggregat idag. Vi använder som vanligt ett Corsair RM1000x som är hela 180 mm långt och detta fick plats utan problem. Värt att tänka på är att montera kablarna innan du placerar nätaggregatet i chassit, då det kan bli lite trångt att montera dessa efter att enheten är på plats.

Något som kan motivera till att inte använda ett långt nätaggregat är att du lättare kan gömma kablar framför enheten och att det kan bli lättare att montera eventuella extra kablar vi ett senare tillfälle.

Smidig kabeldragning – Även utan planering

Genom att lägga lite betänketid på kabeldragningen innan du installerar nätaggregatet och till exempel grafikkort så går det att få riktigt snyggt och städat både på baksidan och framsidan.

Den inkluderade täckplåten gör även att baksidan väldigt lätt ser extremt ren ut, vilket är ett stor plus eftersom allt kan ses genom glassidan.

Som vi nämnde på föregående sida så finns det bra möjligheter till att fästa kablar med de inkluderade buntbanden. Alla hål för kabeldragningen sitter där du kan förvänta dig att dem skall vara för att slippa ha onödigt långa kablar bland komponenterna.

Tyvärr så är kablarna från frontpanelen väldigt synliga i fronten och dessa går inte att gömma på ett bra sätt.

Användarvänligt

Som vanligt lade vi inte mer än dryga timmen på att bygga en dator i chassit och det var gott om tid för att få till ett snyggt bygge. Man skulle kunna argumentera att vi har gjort detta många gånger och fått in en rutin, vilket säkert stämmer. Men vi känner oss säkra på att även en som inte byggt lika många datorer skulle kunna lyckas bra, på kort tid, med lite förtanke och planering.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments