Summering

När det väl kommer till kritan så är valet av chassi högst individuellt utefter vad syftet är med datorn. Ska den tjänstgöra som en tyst gömma-borta-i-hörnet-dator i en studio eller ska den vara en RGB-fylld uppseendeväckande LAN-dator? Smaken är som baken, delad, och det finns lika många åsikter som det finns människor på jorden och allt kommer ner till vad just ditt syfte med datorn är.

Chassi för minimalisten med stil i sinnet

Corsair har tillverkat chassin i många olika modeller och prisklasser. Men företagets mest påkostade serie chassin är just Obsidian, där materialval som aluminium och få detaljer i plast legat i fokus.

Trots att chassit innehåller en hel del aluminium, härdat glas och en stomme i stål så har Corsair valt att placera priset kring 1500 kr. Det kan låta som ett högt pris men med paneler i två till fyra mm aluminium så känns det ganska prispressat i våra ögon. Anledningen till det “låga” priset kan nog ligga i att Corsair valt att använda stommen från sin Crystal-serie, men med små modifikationer som en extra plats för en 2,5 tums enhet.

Vi saknar dock någon typ av fläktkontroller i 500D, vilket känns lite udda eftersom det räknas som ett premium chassi. Även att Corsair enbart inkluderar två stycken 120 mm fläktar finner vi lite underligt, att dessa inte är i LED-variant spelar mindre roll.

Något som 500D erbjuder mycket av är kylningsmöjligheter med plats för flera olika storlekar av radiatorer men även ordentligt med rum för stora luftkylare och AiOs.

Omdöme: Corsair – Obsidian-500D

 

Corsair Obsidian-500D är ett chassi med kvalitativa materialval och stilren design. Med två sidor i härdat glas så framhävs komponenterna på ett snyggt och något diskret sätt. Med kabeldragningshål, fästpunkter och täckplåtar på rätt platser så är det även möjligt att få till en snygg kabeldragning, detta är extra viktigt då även baksidan har en panel i härdat glas.

Med sin öppna design så är 500D enkelt att bygga i, men med en öppen design så känns det till viss del ganska tomt i främre delen av chassit. Vid avancerad vattenkylning så är detta ett mindre problem då den främre delen kommer att tas upp av radiator, reservoar och pump.

Det finns dock ett par saker som vi saknar i 500D. Avsaknaden av en fläktkontroller känns lite snålt i ett premiumchassi som Corsair valt att benämna detta. Att sidopanelerna även bara sitter fast med magneter i fronten ger ett stilrent intryck. Men utan möjligheten till att låsa dessa med en skruv gör dock att 500D kanske inte passar sig så bra för LAN-partyn där det kan röra sig klåfingriga personer.

Obsidian 500D slåss i denna prisklass med flera andra chassin som erbjuder mer inkluderade funktioner, som fläktkontroller och fler inkluderade fläktar. Avsaknaden av detta gör att vi känner att det finns andra chassin på marknaden som levererar mer för samma summa pengar.

Obsidian 500D är EXTRA intressant för dig som:

  • Vill visa upp dina komponenter och kabeldragnings kunskaper
  • Vill slippa RGB-effekter.
  • Gillar borstad aluminium

Obsidian 500D är MINDRE intressant för dig som:

  • Vill bygga en ögonväckande dator
  • Vill bygga en liten och smidig dator
  • Är på en tajt budget

Corsair Obsidian 500D
7.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
FormfaktorATX, m-ATX, m-ITX
Mått502 x 233 x 508 mm
Fördelar
+ Kvalitet
+ Kylningsmöjligheter
Nackdelar
- Få fläktar
- Fläktkontroller
Bra att veta
10 kilo av stål, glas och aluminium
Kylning/Ljudnivå6
Funktionalitet6
Kvalité/design10
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Vad innebär sifferbetygen? Klicka för beskrivning

I vår betygsskala räknar vi 5 och uppåt som ett godkänt resultat. Det lägsta möjliga betyget är 1, och det högsta möjliga är 10.

Med andra ord är 5 eller 6 inte att betrakta som dåliga resultat för en produkt, utan motsvar en “lagom” nivå för produkter som inte nödvändigtvis sticker ut ur mängden, men som inte heller gör dåligt ifrån sig. Ett betyg på 7 är bra, men med tydligt definierade nackdelar som är värda att tänka på. Ett betyg på 8 är mycket bra, men med målgruppsspecifika nackdelar. Ett betyg på 9 är klockrent, med endast mindre nackdelar. Ett betyg på 10 är praktiskt taget felfritt.

I och med att chassin är ett mer kvalitativt testområde så är också betygen något mer godtyckliga och subjektiva än för andra produktgrupper, där betygen kan baseras på ren mätdata. De är inte tänkta som exakta måttstockar, utan som snabb vägledning och jämförelse – för att få en fullständig bild av vårt omdöme ska du givetvis läsa den detaljerade slutledningen i artikeln.

Tycker du att någonting är oklart i betygssättningen får du gärna kontakta redaktionen eller lämna en kommentar. Och glöm inte heller att du kan lämna ett eget omdöme om du själv äger produkten!

Marknadsanalys 2018-05-04

Chassin i ATX-storlek fortsätter att lanseras från flera företag, men vi undrar om denna kategori ändå är utdöende. Med allt högre priser på grafikkort och övriga komponenter så känns marknaden för chassin som rymmer större än m-ATX eller till och med m-ITX lite onödig.

Majoriteten av de som bygger datorer idag nöjer sig med ett grafikkort, oftast då plånboken inte tillåter fler. Så förhoppningsvis kan vi få se ett gäng mindre chassin trilla in i testlabbet framöver, kanske till och med ett super litet svenskdesignat chassi.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments