Summering och omdöme
Summering och omdöme
Det har varit minst sagt en intressant sommar på grafikkortsmarknaden, med det officiella startskottet i maj med Nvidia Geforce GTX 1080. Utan någon konkurrens från AMD har Nvidia legat ostörd på prestandatoppen under sommaren, och kommer antagligen att göra det ett tag framöver också. Med Geforce GTX 1080 som det regerande grafikkortet har partnertillverkarna lanserat en och annan påkostad modell med den eftertraktade Pascal-kretsen. Med ett Geforce GTX 1080 under bältet är det nu dags att summera tre andra, och förhoppningsvis underlätta för er konsumenter med er investering på dryga 7 000 kronor.
Med ett cirkapris på 7 000 kronor är Nvidia Geforce GTX 1080, oavsett tillverkare, en lyxklassad datorkomponent som behöver få sträcka på benen i höga upplösningar. Nvidia marknadsför Geforce GTX 1080 som ett grafikkort för 4K och virtuell verklighet-enheter, och vi håller med. Investera smart och bara om det finns ett faktiskt behov av prestandan de här grafikkorten kan leverera.
Founder’s Edition referenskort och partnertillverkade referenskort är alla identiska till punkt och prick och många konsumenter väljer att vänta på de påkostade modellerna innan man bestämmer sig för ett köp. Det är inte alltid lätt att sortera bort säljargumenten från vad du faktiskt får, så låt oss ta en titt på de faktiska skillnaderna.
Påkostade kylarlösningar den viktigaste skillnaden
Partnertillverkade modeller kommer ut i olika utföranden med skilda kretskort, kylarlösningar och design men det är inte alltid det innebär något positivt. Det är heller inte alla modeller som erbjuder något utöver det vanliga, speciellt när kretskortet följer referensdesign. Med ett kretskort som följer referensdesignen är det bara kylarlösningen, och klockfrekvenserna, som är skillnaden. När kretskorten är skräddarsydda av partnertillverkarna tillkommer oftast mer strömförsörjning i form av en extra 6-pin eller 8-pin kontakt, och ibland mer påkostade VRM-komponenter för bättre stabilitet. Av den anledningen släpper tillverkarna flera olika modeller av samma grafikkort, oftast med samma kylare, men med olika kretskort och överklockning. Genom att dra ner på det extra pressar man priserna men bibehåller det enda bra med partnerkorten – kylarlösningen.
Ett Geforce GTX 1080 med referensdesign med en 8-pin kontakt presterar i stor utsträckning lika bra som ett med skräddarsydd kretskort – små frekvensskillnader som är i så liten skala att de faktiska skillnaderna i spelprestanda är nästan försvinnande små. Extra strömförsörjning innebär inte automatiskt bättre prestanda, speciellt inte med de nya begränsningarna på ström och spänningsnivåerna. De flesta tillverkare utnyttjar inte den högre strömförsörjningen på grund av de låga begränsningarna.
Extra strömförsörjning innebär stabilare och högre boostfrekvenser tack vare Nvidias Boost 3.0, på bekostnad av högre värmeutveckling och dyrare butikspris, något som många tillverkare väljer bort. Det är en tunn balans mellan klockfrekvens, värmeutveckling, effektivitet, ljudnivå och pris och varje modell kommer med en liten egenskap bättre än den andra – och du som konsument väljer vad som är viktigast för dig.
EVGA Geforce GTX 1080 SC Gaming ACX 3.0
EVGA SC Gaming kommer med relativt höga klockfrekvenser från fabrik jämfört med referenskort. Basfrekvensen landar på 1 706 megahertz, 6 procent högre än referenskortets 1 607 megahertz. Minnesfrekvensen stannar orörd på referensfrekvensen 10 000 megahertz, vilket vi tycker är konstigt eftersom det finns mycket mer att hämta för konsumenten med enkel överklockning. Bland de tre grafikkorten vi testar i den här artikeln har EVGA de högsta klockfrekvenserna, sett till standardinställningarna.
Den uppdaterade kylarlösningen ACX 3.0 håller Pascal-kretsen under 75 grader Celsius och har inga värmerelaterade problem under tung belastning. Jämfört med de andra modellerna är ACX 3.0 något varmare under drift men kylaren går väldigt tyst och är nästintill ljudlös i vila, tack vare den semipassiva kylaren. EVGA SC Gaming är ett väldigt effektivt grafikkort tack vare den nya Pascal-arkitekturen, men också på grund av den strömsnåla kylarlösningen. Konstruktionen känns gedigen och påkostad. EVGA SC Gaming överklockar lika bra som de två andra grafikkorten och når en effektiv boostfrekvens över 2 000 megahertz. Allt som allt är det ett väldigt bra allaround-grafikkort med genomgående bra resultat och ypperlig kylarlösning för ett rimligt pris i förhållande till konkurrensen. Ett Bra köp för den som vill få ett prisvärt kort i Geforce GTX 1080-familjen.
Be the first to leave a review.
Gigabyte Geforce GTX 1080 G1 Gaming
Gigabyte G1 Gaming kommer likt konkurrenterna med höga klockfrekvenser från fabrik. Basfrekvensen i standardläget landar på 1 695 megahertz, en överklockning på 5,3 procent från referensfrekvensen 1 607 megahertz. Minnesfrekvensen stannar orörd på 10 000 megahertz, likt konkurrenterna, trots att där finns mycket mer att hämta. Gigabyte har näst högst basfrekvens av de hör tre grafikkorten med standardinställningarna.
Windforce 3X kylaren är den svalaste kylaren i testet men också den mest högljudda. Likt konkurrenterna är den semipassiv och nästintill ljudlös i vila. I våra tester är Gigabyte G1 Gaming den minst effektiva modellen jämfört med de två andra Pascal-korten, till stor del tack vare den stora kylaren som drar något mer ström. Pascal-kretsen är dock fortfarande väldigt effektiv jämfört med andra grafikkretsar. Likt konkurrenterna överklockar G1 Gaming lätt över 2 000 megahertz i effektiv boostfrekvens. Gigabyte G1 Gaming känns inte lika påkostad som konkurrenternas modeller och kan upplevas lite plastig, och för det lite högre priset ser vi inte riktigt varför man skulle vilja köpa den här modellen över någon annan.
Be the first to leave a review.
MSI Geforce GTX 1080 Gaming X
MSI erbjuder den mest påkostade modellen av de tre modellerna vi testar, med stor anledning av det skräddarsydda kretskortet. Gaming X kommer med en blyg överklockning från fabrik med basfrekvensen 1 683 megahertz i standardinställningen Gaming, en överklockning på 4,6 procent. Minnesfrekvensen stannar orörd på 10 000 megahertz likt de två andra modellerna, trots att det finns mycket mer utrymme. Gaming X har de lägsta klockfrekvenser av de tre modellerna vi testar, lite konstigt med tanke på det påkostade kretskortet med extra 6-pin kontakt.
Sjätte versionen av Twin Frozr kylaren är en av de bästa kylarna vi har testat hittills. Under belastning är temperaturen lägre än 70 grader Celsius samtidigt som fläktarna är nästintill ljudlösa. Överlag är Gaming X också den mest effektiva modellen av de tre modellerna vi testar, trots den extra strömförsörjningen, om än inte lika effektiv som Asus motsvarighet.
Gaming X överklockar enkelt över 1 800 megahertz i basfrekvens, vilket ger en effektiv boostfrekvens över 2 000 megahertz. Grafikkortet är tack vare det skräddarsydda kretskortet lite stort, speciellt i höjden, men konstruktionen känns gedigen trots den plastiga framsidan. Av de tre modellerna vi testar är Gaming X den dyraste modellen vilket gör att det går miste om en generell rekommendation.
Be the first to leave a review.
Tre försök men inget frivarv
EVGA, Gigabyte och MSI har alla väldigt intressanta och riktigt bra grafikkort på marknaden där alla visar framfötterna på minst en punkt, men inget av grafikkorten tickar riktigt alla boxar till den grad att de kan tilldelas en utmärkelse – konkurrensen är tuff även i entusiastsegmentet. Asus Geforce GTX 1080 Strix behåller titeln som det bäst presterande och kortet i entusiastsegmentet och i en klass där priset inte är det viktigaste bibehåller vår köprekommendation.
Men det betyder inte att vi inte kan ge ett av grafikkorten lite extra beröm. Vi tycker att EVGA SC Gaming är det mest välbalanserade grafikkortet av de tre, med bra prestanda och kylarlösning för den lägsta prislappen. Det krävs ytterligare mervärde för en utmärkelse, men det här är ett kort som kan vara värt att hålla ett öga ute efter, inte minst om det faller i pris framöver.
Svenska Grafikkortsguiden – Sveriges största löpande test av grafikkort
Marknadsanalys 2016-08-19
Den största förändringen i toppsegmentet sedan lanseringen av Geforce GTX 1080 är den ännu mer påkostade toppmodellen Titan X, men det är ett kort som riktas mot en helt annan målgrupp och ligger i en helt annan prisklass.
AMD ryktas lansera sitt kommande prestandakort med kodnamnet Vega innan slutet av året, men hittills har inget officiellt släppts. Om man är ute efter ett prestandakort kan man lugnt göra ett köp idag. Budgetklassen med nya Geforce GTX 1060 och Radeon RX 480 börjar ta form men butikshyllorna är fortfarande tomma på grafikkort vilket gör att priserna fortfarande är relativt höga, speciellt för AMD-korten. Med sommaren snart slut och det nya skolåret på gång är det dags för många studenter att uppgradera, eller köpa nytt. Vi kommer att publicera fler recensioner de kommande veckorna med fokus på billigare grafikkort så håll ett öga på hemsidan, eller följ oss på Facebook.