Vi har testat Gigabyte Aorus FO48U som är en 48 tum OLED-bildskärm för gaming. Den är faktiskt bra på gaming men den är dålig på mycket annat och den är nog sämre än de flesta alternativen.
Jag var riktigt taggad på att testa Gigabytes 48 tum OLED-bildskärm för gamers! Aorus FO48U har fått bra betyg från andra recensenter och det skulle dessutom bli mitt första tillfälle med en stor OLED-bildskärm för PC-användning. När jag packade upp den var det lätt att bli imponerad av den otroligt tunna panelen. När jag startade den för första gången var de klara färgerna och den otroliga kontrasten fantastisk att beskåda!
Det tog dock inte mer än någon timma innan det mesta började fallera. Färgerna såg inte jättebra ut och inställningarna i den klassiska PC-bildskärmen var horribelt långsamma, jobbiga och dåliga. Även om det fanns många inställningar, var de inte alls tillräckliga. Även med en colorimeter och flera timmar av kalibrering, lyckades jag aldrig få bra färg på skärmen. Nu råkar jag vara lite av en snobb när det gäller färg och även om bilden inte såg helt rätt ut, var det ingen stor katastrof.
Problemen blev dock större när jag faktiskt började använda den på kontoret. Jag drog upp skärmens ljusstyrka till max, eftersom jag sitter på ett ljust kontor och skärmen inte går mycket högre än 300 nits. Det visade sig vara ett stort misstag. Gigabyte har nämligen inte designat sin bildskärm för min användning. Det är helt uppenbart.
ABL är en katastrof för PC-bildskärmar
Automatic Brightness Limiter är en mekanism som drar ner ljusstyrkan på OLED-skärmen beroende på hur stor del av skärmen som visar ljust innehåll. Desto större del av skärmen som visar ljusa pixlar, desto lägre blir skärmens maximala ljusstyrka. Det är ett stort problem när vi använder FO48U som en PC-bildskärm. Det betyder nämligen att skärmens ljusstyrka varierar kraftigt bara beroende på vilken webbläsarflik som är öppen. När jag bläddrar runt på datorn går ljusstyrkan upp och ner konstant.
Problemen beror till stor del på att jag valde en hög ljusstyrka på skärmen. Om jag sänker ljusstyrkan, behöver skärmen inte justeras lika mycket. Med det sagt är det även ett tydligt problem om jag sänker skärmen till 150 nits.
Det finns ytterligare ett stort problem. Automatic Static Brightness Limiter är en mekanism som minskar ljusstyrkan på skärmen när innehåll är statiskt. Det behöver inte vara helt statiskt, så länge det är väldigt stilla. När jag till exempel har ett öppet dokument som jag skriver i, tror skärmen att jag inte längre använder den och att den därför kan minska sin ljusstyrka för att skydda sig mot inbränning. Under loppet av 30 minuter kan skärmen sjunka i ljusstyrka från 300 nits i bästa fall, till runt 100 nits. Så fort jag öppnar ett nytt dokument, byter applikation eller gör något annat som skärmen noterar, dras ljusstyrkan upp till max igen. Det är en oerhört otrevlig användarupplevelse, som än en gång är enklast att lösa genom att sätta sig i ett mörkt rum och drar ner ljusstyrkan på skärmen.
När ljusstyrkan är låg, helst runt 100 nits, är problemen ganska små. Om du kan sitta i ett helt mörkt rum, funkar OLED absolut bäst. Det gäller för övrigt både TV-apparater för film och OLED-bildskärmar. LCD har inga problem med inbränning och kan i teorin dra på med hur stark bakbelysning som helst. De skydd som OLED måste implementera för att inte ta skada, skapar problem som märks och som är mest synliga när vi använder skärmen som en PC-bildskärm.
Bra på film och spel
Gigabyte Aorus FO48U är dock främst gjord för gaming och det är den bra på. OLED-tekniken ger några av branschens kortaste pixelsvarstider och skärmen har stöd för både 120 Hz och VRR. Det ger en riktigt bra användarupplevelse med både PC-spel och spelkonsoler såsom Xbox Series X och PlayStation 5. För PC-spelare finns det en DisplayPort 1.4-port och för allt annat finns dubbla HDMI 2.1-portar. För PC-användning finns dessutom en USB-hubb som kan anslutas med en uråldrig USB B-port, som ger två USB 3.0-portar i utbyte. Det är en USB-hubb som ger lite för få USB-portar för att vara särskilt användbar. Det finns en USB C-port som kan användas för data, video och ström. Den är dock ett dåligt val för just gaming eftersom den inte ger tillräckligt mycket ström för att driva datorer med dedikerad grafik. Vi är lite osäkra på exakt vad porten kan leverera men vår ThinkPad X1 Extreme vägrade helt enkelt ladda från skärmen.
De inbyggda högtalarna låter också inbyggt. De låter ganska grumligt och otydligt. De når visserligen helt respektabla volymnivåer men vi skulle starkt rekommendera ett par externa högtalare eller ett headset för alla som vill göra annat än titta på TikTok.
Köp en LG-TV om du MÅSTE ha OLED
Slutligen har vi några enkla slutsatser. För det första har vi svårt att rekommendera gigabyte Aorus FO48U till någon. En LG TV erbjuder både högre bildkvalitet och bättre mjukvara för ett lägre pris. Om du inte verkligen MÅSTE ha en DisplayPort eller en medioker USB-hubb, är en LG TV ett bättre val. För det andra är OLED absolut bäst för dynamiskt innehåll såsom TV, film och spel. Om du kan undvika att använda din PC-bildskärm för produktivitetsarbete, gör det. Och slutligen: om du vill ha en OLED-bildskärm som PC-bildskärm, snälla sitt i ett ljuskontrollerat rum. Undvik fönster med solljus så att du kan dra ner ljusstyrkan till åtminstone 50 procent, annars kommer du får ordentliga problem.
Med det sagt pratar vi ännu mer om OLED som PC-bildskärm i det senaste avsnittet av vår podcast TechBubbel. Lyssna gärna här!