Glorious Model O är en lättviktsmus som hämtar inspiration från konkurrenter och håller lägstanivån hög. Det knakar dock i fogarna. Så frågan är om det är nog för att få den på fall? Vi har testat!

Glorious PC Gaming Race var mest känt för sitt GMMK-tangentbord, det första hotswap-tangentbordet som nådde den breda konsumentmarknaden. Det var tillverkarens första tangentbord och det blev genast en hit. För cirka ett år sedan släppte de sin första mus, Model O. Även den blev en superhit. Glorious gör uppenbarligen många rätt i sina produktlinjer. Så hur klarar sig Model O i vårt test?

Glorious Model O
7.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt65 gram
Fördelar
Bra sensor
Välutformad
Bra kabel
Nackdelar
Chassi knakar
Svampigt skrollklick
Lös v.- och högerklick
Bra att veta
Musen är ambidextriös och passar således även vänsterhänta, med undantag för sidoknapparna.
Sensor8.5
Knappar7.8
Funktioner7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Summanfattning

Sällan är så lite så mycket. Model O från Glorious är en välutformad råtta som gör det enkla sexigt. Utan att vara bäst i någon enksild kategori så är den bäst i att vara bra på allt. 2019 var året då trenden med lätta möss tog fart på riktigt. Våra första intryck var dock att det skedde på bekostnad av byggkvalitet. Model O har kompensationer i konstruktionen men ger oss en toppsensor, högkvalitativa brytare och ett smart chassi som känns bra i handen. Med referenser till andra möss känns Model O lite som ett hopplock av marknadens tungviktare, i ett slipat paket. Ett överkomligt pris gör då att vi med gott samvete kan rekommendera Model O till våra läsare.

Den här artikeln är en del av Svenska musguiden, vårt löpande test av datormöss. Där hittar du aktuella rekommendationer, länkar till alla mustester och relaterade artiklar.

Egenskaper

  • Egen mjuk, flätad och flexibel kabel
  • Lättviktsdesign med vaxkaksdesign
  • Utmärkt sensor, bra på både mjukt och hårt underlag
  • Inställningar för debounce time och lyftlängd
  • Liten till medelstor
  • Ambidextriös, dock med avsakand av sidoknappar för vänsterhänta
  • Passar dig med klo-, fingertopp- eller handflategrepp
  • 24 hak i skrollhjulet, tystlåten men svampigt nedtryck
  • Distinkt taktila höger- och vänsterklick via omron-brytare
Visa specifikationer
Glorious Model O
MustypFPS/Allround
SensorPixart PMW 3360
Antal knappar6
Rekommenderad handstorlekS/M
Mått128 mm x 59 mm x 37,5 mm
Vikt67 gram
Max CPI12 000
Polling rate1000 Hz
Drivrutiner/MjukvaraFrivillig (Glorious Model O Software)
Anslutning2 m USB, Ascended cord
Lägsta pris på Prisjakt.se
Stäng

 

Konstruktion och form

Model O är inget undantag, även om den definitivt har kompromisser.

Model O tar vid en trend med superlätta möss som startades av Finalmouse. Det är en trend som historiskt sett har inneburit att tillverkare snålar på byggkvaliteten. Det gäller då istället att kompromissa och samtidigt hålla konstruktionen på en acceptabel nivå. Model O är inget undantag, även om den definitivt har kompromisser.

Glorious har knåpat ihop en relativt låg mus och lång mus. Vi skulle rekommendera den för  små till mellanstora händer och kan rekommendera den med nästintill alla grepp. Den gör sig bra med klo- och fingertoppsgrepp men klarar med nöd och näppe även av handflategrepp, på grund av hur lång den är. Detta gör den alltså trots att den är väldigt låg och saknar ett gupp för handflatan. Musen är även ambidextriös och passar således höger- samt vänsterhänta, dock saknas sidoknappar för vänsterhänta. Knapparna för vänster- och högerklick är skålade a’la Razer, tyvärr är de rätt lösa och går att föra i sidled.

I tillägg till höger- och vänsterklick så finns en CPI-knapp, två sidoknappar och ett skrollhjul. Samtliga knappar har distinkt taktila klick och känns relativt konsekventa från knapp till knapp. Skrollhjulet räknas inte till den distinkt taktila-skaran. De övriga knapparna känns dessvärre lite svampiga vid klick. Det finns 24 hak i skrollhjulet och de är relativt brett särade med tydliga skåror för våra fingrar. Skrollhjulet är tystlåtet och utöver svampigheten vid klick, är det väldigt behagligt vid både spelande och kontorsarbete.

Läs mer om brytarna

Omron är en välrenommerad tillverkare från Japan och de tillverkar flera brytarlinjer. D2F-serien tillverkas i Japan och har generellt sett bättre toleranser, bättre material, bättre tätning och en starkare ram än den massproducerade D2FN-serien. Vi har inte stött på några toleransproblem i vårt exemplar och för en mus i den här prisklassen så ser vi inget negativt i valet av de billigare D2FC-brytarna.

Bokstaven F som finns i serienamnet för brytarna indikerar 75 cN-aktiveringskraft, medan brytarnamn utan F har det dubbla, 150 cN. Teoretiskt sett lämpar sig 150 cN-varianter bättre för spelmöss med FPS-spel i fokus, eftersom brytaren återgår till neutralt läge snabbare än med 75 cN. Med det sagt är det ren preferens och vi har inga som helst problem med att spela FPS-spel med Model O.

Stäng

 

Till detaljerna finns LED-slingor längs sidorna och i skrollhjulet. Tassarna som används är Glorious egna G-skates, som ska vara gjorda i ren PTFE eller Teflon, som det även kallas. Musen glider bra på samtliga underlag men vi rekommenderar en mjuk matta då Teflon slits relativt snabbt på hårda ytor. Kabeln är en egenutvecklad komponent kallad Ascended Cord. Den är flätad, mjuk och flexibel och fungerar bra med och utan en bungee.

Hittills ser det bra ut för Model O. Dessvärre slutar det inte riktigt där. Som tidigare nämnt så är Model O en lättviktsmus. Det uppnås i detta fall med hjälp av vaxkaksformade hål i chassit. Det innebär per automatik att den strukturella integriteten påverkas. Glorious har använt skenor för att säkra handflatsytan i chassit men trots det hör vi tydliga knak när vi pressar musens olika ytor. Sidorna går att trycka in en bra bit och i vissa fall har det lett till att brytare aktiveras. Musen knakar vid vardagligt bruk men förvånansvärt nog hör vi inget rassel om vi lyfter den och skakar.

Hålen bjuder naturligt in damm och andra partiklar till musens innanrede. Under vårt test har vi inte upptäckt några problem med det. Vi har heller inte behövt göra rent den. Glorious rekommenderar att vi gör rent musen med tryckluft, om det skulle behövas.

Resultatet av hålen är en råtta som väger in på 64 gram utan kabel, vilket får oss att misstänka att Glorious vägt musen med kabel för specifikationsbladet.

Zowie FK1 och Model O

Det har inte gått oss förbi att Model Os form till synes ser ut att vara baserad på Zowie FK1. Vid närmare inspektion så har båda mössen mycket gemensamt vad gäller form, sensorplacering och knapplayout. Vi väljer att se användarupplevelsen som en helhet istället för att stirra oss blinda på detaljer. Ja, Model O är i vårt tycke en kopia av FK1 vad gäller designspråk, men vad gäller användning och upplevelse så tycker vi inte att de påminner så mycket om varandra.

Stäng

 

Dagens högpresterande sensorer är allt som oftast identiska. Prestandan skiljer sällan i faktiska användarscenarion. Det som kan särskilja högpresterande sensorer är allt som oftast relaterat till små inlägg på specifikationsblad. Det finns ibland även tillverkaranpassningar av marknadsledande sensorer att hålla koll på. Det intressanta för oss är om det finns några avvikelser. I det här segmentet faller nämligen fokus mindre på sensor. Du bör snarare välja mus efter musform.

 

Sensorprestanda

I Model O finns Pixart 3360, en toppsensor som inte är den allra senaste på marknaden. Som tidigare nämnt presterar sensorer i premiumsegmentet, så som 3360, alla i världsklass. Vi har inget att anmärka på. I samtliga sensorkrävande spel och vardagssituationer som vi har utsatt musen för har vi inte stött på några som helst problem. Precisionen är svårslagen.

Lyftlängden är enligt Glorious hemsida specificerad till cirka 0,7 mm men i Glorious mjukvara är lägsta värdet 2 mm. I vilket fall som helst så märker vi inga problem med lyftlängden i de spelscenarion som vi utsatt Model O för.

Vi ser inga spår av angle snapping, jitter eller andra kompensationer vid användning. Den CPI som tillverkaren specificerar, alltså upp till 12 000 CPI, stämmer enligt de test vi utför och är även det räknetal som Pixart 3360 är specificerad efter.

Vi använder oss av MouseTester 1.5 för att samla sensordata, därefter granskar vi resultaten för eventuella avvikelser.

Mer information om vårt test i MouseTester

CPI – counts per inch
Tillverkare har alltid egenspecificerade toleranser att förhålla sig till, det innebär att angiven CPI inte alltid stämmer överens med vad konsumenten väntar sig. I Mouse tester finns en inbyggd kalibrering för CPI där vi för musen en specifik längd och får tillbaka en siffra. Den returnerade siffran bör motsvara inställd CPI på musen.

Jitter-test
Jitter innebär att rörelsespårningen är inkonsekvent. Vi testar det genom att föra musen diagonalt och långsamt, för att se om det bildas trappsteg istället för en mjuk linje.

Spårningshastighet
Vissa möss kan ha svårigheter med att spåra snabba rörelser korrekt. Resultatet kan bli slumpmässiga input-signaler, eller att musen helt tappar spårning. Vi för musen snabbt över en yta och noterar hastighetskurvan på resultatet. Resultatet ska inte vara noll eller ha oväntade resultat.

Angle snapping
Genom att dra snabba cirklar med musen kan vi se om den hänger med eller faller tillbaka och börjar kompensera genom att rita raka linjer.

Lyftlängd
Spelare med låg muskänslighet kan behöva lyfta och ompositionera musen under aktivt spelande. Det är därför viktigt att musen har en kort lyftlängd och slutar avläsa rörelser nästintill direkt. Vi använder faktiska användarscenarion när vi testar lyftlängd eftersom det är svårt att få exakta siffror.

Vi måste alltid beakta den mänskliga faktorn i den här typen av test. MouseTester kan ge underliggande data att gå på om vi känner att något inte riktigt är som det ska, de är dock inte definitiva. Det som räknas i slutänden är hur sensorn presterar och hur den upplevs vid faktisk användning.

Stäng

 

Inställningar och mjukvara

Glorious har enligt oss gjort mycket rätt i utformningen av Model O:s inställningar. All funktionalitet är väldigt enkel och mjukvaran som tillhöra musen är valfri. Direkt på musen finns den vanliga funktionaliteten som vi kan komma att vänta av en modern spelråtta. Vi kan ställa in CPI samt olika RGB-lägen, eller i vårt fall, stänga av lysdioderna.

I mjukvaran är funktionerna något fler men vi noterar samtidigt att mjukvaran är väldigt lätt på systemet. Mjukvaran tar endast upp 7 MB minne då den är igång, vilket den inte behöver för att använda inställningarna som är satta.

Utöver ett grafiskt gränssnitt för CPI-reglagen samt olika RGB-inställningar så utökar mjukvaran dessa med flera val. Vi kan ställa in upp till 12 000 CPI, medan musen endast har 400–3 200 förkonfigurerat. Vi finner även en inställning för uppdateringsfrekvens, vilket på moderna datorsystem går bra att lämna på 1 000 Hz, som är det högsta värdet. Det mest intressanta för oss är inställningarna för LOD (lift off distance), alltså lyftlängd, samt inställningen för debounce-trid.

Vad innebär debounce-tid?

Debounce-tid är den tid som musens kretskort fördröjer signalen som skickas till datorn vid klick för att undvika dubbelklick. Inställningen är från 4 ms som lägst, upp till 16 ms. Anledningen till att tillverkare inför debounce-tid är för att brytarna i vänster- och högerklick har rörliga mekaniska delar. När vi klickar skapas mikrovibrationer som kan leda till dubbla registreringar av klick. Debounce-tid i Model O:s mjukvara kommer med en varning, det är alltså på egen risk som användare ändrar inställningen.

Vi har använt det lägsta värdet i vårt test utan att stöta på problem. Vi märker ingen skillnad mellan det förvalda debounce-läget och 4 ms-läget vid faktisk användning. Vi bytte mest för att inte kunna falla tillbaka på det som ursäkt, om vi skulle förlora en duell i Counter Strike eller PUBG.

Stäng


Den här artikeln är en del av Svenska musguiden, vårt löpande test av datormöss. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra mustester och andra relaterade artiklar.
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments