Testresultat: Olika QD och paketstorlek
Som vanligt så tittar vi också på hur enheterna beter sig när vi testar den vid olika QD. QD betyder Queue Depth och i praktiken så skickar man flera förfrågningar till enheten, parallellt. Vi tog därför och körde ett antal test i IOMeter för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD.
Låg QD vanligare för användare
De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 (ibland högre) men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4 och de allra flesta stannar vid QD1. Vi tog därför vårt 4K Random Write-test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.
För att ha något att jämföra med så tog vi med Samsung 850 Evo 500GB och Crucials populära BX100 (MLC) och Intels billigare 540s- Givetvis ville vi också ha med Intels toppmodell 750 400GB.
De båda 600p modellerna börjar bra och ger fina resultat vid QD1 (bäst av alla faktiskt). Men upp till QD2-QD4 så ser vi i princip ingen prestandahöjning alls. Det blir lite bättre vid högre QD dock och 600p går om SATA-enheterna vid QD16.
Det här diagrammet är lite svårt att läsa för att Intel 750 är så snabb så alla andra ser små ut. Vi kan dock konstatera att 600p är jämförbar med en del långsammare SATA-enheter. Samsung 850 Evo är bättre genom hela testet.
SLC-cachen gör det svårt för oss att mäta sekventiell skrivprestanda. Efter ett tag så är hela SLC-cachen full och då tappar båda 600p i prestanda. Överlag så ligger prestandan aningen över SATA-enheterna. Vi ser också att 256 GB-modellen har betydligt tyngre på grund av sämre skrivprestanda till TLC (färre NAND-enheter att skriva till samtidigt) och dessutom har den mindre cache.
Vid mindre IO så är sekventiell läsprestanda riktigt usel på båda modellerna. När vi ökar IO så får enheten rejält med fart och 512GB modellen är uppe och vid 1500 MB/s-strecket med 8 MB stora IO. Det ska dock tilläggas att vi vet inga vanliga applikationer som använder så stora IO. Vanligtvis brukar man använda 64KB eller 128KB eller i vissa fall 512KB.
Gillar verkligen Intel 600p, har själv en på 256GB, dock är jag lite orolig över värmeutveckligen. Vid belastning så kan den nå temperaturer upp till 93c!
Har meddelat där jag köpte ifrån och kommer säkerligen få en ny disk, för enligt dem så ska den inte bli så varm. Men vet inte.
Vi hade inga problem med värme med vårt testex. Fick du en ny? I så fall är det ju intressant att veta om du har samma problem.
Har skickat in min och kommer få en ny inom kort. Hur varm blev eran under belastning och så?
Jag tittade inte så jättenoga eftersom resultaten inte visade några tecken på att värme var ett problem. Men när jag tittade under ett belastningstest så låg den på 52 grader. Dock så är det ganska kallt i rummet där vi kör (19-20 grader)
Hunnit testa din nya ännu? 🙂
Jag har tyvärr testsystemet stående i vårt serverum på jobbet (har stambyte hemma i lägenheten). Så tempen går aldrig under 20 där inne 😛