Strömförbrukning och effektivitet med GTX970
Inte minst på senare år har energieffektivitet blivit en minst lika viktig punkt att vidareutveckla som prestanda, både för stationära och bärbara datorer. För mobila enheter innebär energieffektiviteten bättre batteritid vilket har sina uppenbara fördelar, men även på den stationära sidan finns det goda skäl att vilja ha en strömsnål dator; dels innebär det lägre elkostnader i längden, och dels innebär det att systemet är snällare mot ditt nätaggregat. En låg strömförbrukning tenderar även att vara innebära mindre energi som kan omvandlas till värme.
Det finns flera aspekter hos energiförbrukningen som är värda att ta en titt på för att få en bild av en processors effektivitet. Tyvärr går det inte att pålitligt mäta den exakta förbrukningen hos endast processorn, utan istället får vi mäta för hela testsystemet inklusive moderkort och grafik och matcha komponenterna mellan systemen i möjligaste mån. Därefter kan vi granska förbrukningen för olika typer av belastningar.
Varje testsystem använder ett Geforce GTX 970 G1 Gaming från Gigabyte och drivs av nätaggregatet HX1000i från Corsair. Mätningen sker via en digital effektförbrukningsmätare som kan logga effekten varje sekund.
Genomsnittlig förbrukning
Broadwell-E-familjen är strömtörstiga processorer sett till den totala förbrukningen, och medan den sexkärniga modellen vi testar här drar något mindre än toppmodellerna i samma serie så är den genomsnittliga förbrukningen högre än mer påkostade varianter ur föregående generation.
Det är mindre marginaler som gäller vid spel, men även här ser vi samma mönster som för videokonvertering – Broadwell-E och i7-6850K konsumerar en hel del energi jämfört med flera billigare eller äldre serier.
Effektivitet
Effektförbrukningen i watt ger oss en bild av hur mycket energi som förbrukas i genomsnitt varje sekund under en belastning, en bra siffra att ha i åtanke för att exempelvis uppskatta hur mycket elräkningen kommer landa på om samma belastning körs kontinuerligt. Men det är inte så de flesta system körs, och det finns andra faktorer som är viktiga att ta med i beräkningen – exempelvis kan en processor dra mer ström per sekund, men samtidigt bli klar med sitt arbete snabbare än konkurrenterna. På så sätt kan processorn vara mer energieffektiv även om den drar mer ström.
För att få fram ett jämförande effektivitetsvärde kör vi våra effektförbrukningstester och granskar hur mycket energi som totalt har gått åt för arbetet, och dividerar sedan det med den totala mängden bildrutor som har renderats i en videokonvertering eller i ett speltest. Vi får då ett effektivitetsvärde i antal joule per renderad bildruta – ju lägre värde, högre effektivitet.
Videokonvertering – Handbrake
Det här är samma test som vi körde på föregående sida i artikeln, men den här gången får processorn köras i sin fulla hastighet snarare än synkroniseras med de andra i testet. I just Handbrake noterar vi att i7-6850K helt klart är en energieffektiv processor, men den toppar inte listan och ser ut att ligga i samma liga som sin föregångare. De dyrare syskonen ligger högre upp, så det verkar som att Broadwell-E får ut som mest av sin energieffektivitet när processorerna får sprida ut sin belastning över fler kärnor.
Spel – Alien: Isolation
I ett spelscenario är ingen av Broadwell-E-processorerna särskilt smickrande i mån av energieffektivitet – spelet drar helt enkelt inte full nytta av alla kärnorna.
Tycker Broadwell-E inte alls är lika prisvärd som Haswell-E så jag håller på min 5820K tills man hittar en begagnad 6850K i framtiden. Jag tvekar att AMD med deras Zen kan rubba den prissättningen som Intel har nu. Zen gissar jag prestandamässigt ska konkurrera med mellanversionerna av Skylake.
Kan faktiskt bara hålla med Klappa, priserna är generellt höga och det är ganska medelmåttiga överklockningspotential så man klarar sig bra på förra generationen i de flesta fall!
Ska man köpa något av det kraftfullaste som finns och börjar från noll är ju Broadwell-E riktigt häftigt, men annars hoppas även vi på Zen så att vi får lite rejäl konkurrens. 🙂
Tråkigt att vara den dryga Jäveln, att testa en cpu för “krävande entusiaster” med ett 970 i 1080p är ganska bortkastat och nästintill ointressant.
De “krävande entusiaster” som hänger på nordichardware är till 90% intresserade av prestandan i spel och inget annat. Att då använda en GPU som total flaskar i 4 av 5 spel gör testet ganska ointressant.
Har full förståelse att det är smidigt att använda gamla tester, men varför inte ha ett extra test med ett 6600k ,6700k, 8350 med dubbla 1080 kort och kanske någon cpu till?
Så länge det är konstruktiv dryghet är det helt okej Marviken! 😉 Du har helt rätt i sak, en Broadwell-E CPU kan i teorin pressa en kraftfullare GPU mer än mindre kraftfulla processorer. Vårt mål har varit att uppgradera och uppdatera våra CPU-testsystem i år men det är ett helvetiskt arbete att testa CPU:er och att testa om 50-talet kretsar med Windows 10 (vi är fortfarande fast i Windows 7) och nya grafikkort tar månader. Kort och gott, vi behöver ett gemensamt testsystem för alla CPU-tester. En “för kraftfull” GPU skulle bli snedvridet för mindre kraftfulla processorer och en mindre… Läs hela »
Jag brukar alltid jämföra den överklockade prestandan Vs priset, då jag själv alltid överklockar mina CPUer. Broadwell-E är här, men valde trots det att bygga en ny dator med gamla Haswell 5820K, min cpu klockar stabilt till 4,5Ghz. Köpte den för 3190kr och känner att den överklockade prestandan ligger ungefär i klass med tex Broadwell-E´s motsvarighet 6800K då den senare inte riktigt kan klockas lika högt, men har å andra sidan ca 10% mer beräkningskraft per klockcykel.
Hoppas att nästa generation ger mer per klockcykel eller går att överklocka mer.
För den som känner sig beredd att överklocka sin CPU är det helt klart rätt väg att gå Nisse. Man kan spara mååånga hundralappar på att göra som du gjort. Tyvärr finns det inte lika goda utrymmen för detta idag som det en gång gjorde, men ditt exempel är ju typiskt på hur man kan nå riktigt fin prestanda trots en förhållandevis liten investering. 🙂 Håller också tummarna för högre OC-potential i nästa generation men det känns lite som att det tåget gått tyvärr. Dagens mikroskopiska transistorer är helt enkelt inte så glada i att pressas mycket längre än de… Läs hela »
Hehe ja precis, synd att det inte går att pressa lika mycket nu för tiden. Håller mig dock till vanlig (Noctua D15) luftkylning nu för tiden. Körde med Phase Change Prometia Mach 1 på cpun och fet vattenkylning på gpun förr i tiden (7st 120mm fläktar på en lika lång radiator). Gick att pressa grejerna bra mycket även för 24/7 stabilitet. Minns att jag låg 2a på världsrankningen för 10 år sen med nån AMD cpu i grenen “högsta 24/7 stabila överklockning”. Det var en rolig tid, sen blev man trött på alla extragrejer och oväsen, plus att det gick… Läs hela »
I bf4 testet är ni ju inte bundna av processorn. För det behöver belastningen på grafikkortet sänkas. Man får ju inget vettigt ur det testet annars? Sänker ni till 720p lär man se skillnad på processorerna.
Dessutom finns en gömd fps-limit på 200 som ändras via konsolen (§-knappen) genom att skriva “gametime.maxvariablefps “+siffra
0 för att inte ha någon gräns.
Min 2600k i stabila 4ghz måste var ett av mina bästa “datorköp” i historien. Den lanserades Q1’11… Verkligen marginella skillnader just nu.
Håller med. Tittar in CPU-marknaden då och då för att se om det finns anledning att uppgradera från min 2600k, men jag blir alltid besviken. Kanske nästa år…
Jeg hadde før i7 5930k som fortsatt er veldig bra til spill, men har nå i7 6850k og den er litt bedre en 5930k. Jeg spiller Battlefield 4 og er meget fornøyd med 6850k. Har også ASUS GTX 1080 STRIX OC GRAFIKKORT.