Sammanfattning och omdöme

Summering och omdöme

När Intel lanserade Broadwell-E-serien och vi testade familjens två toppmodeller applåderade vi den brutala flertrådsprestandan, samtidigt som det realistiskt inte gick att rekommendera någon av dem för konsumenter. Prislappen norr om 10 000 kronor är helt enkelt inte rimlig för en konsumentdator, och för de sysslor där modellerna faktiskt har sina största styrkor finns det ännu kraftfullare alternativ i Xeon-serien som är mer intressanta för professionella användare.

Core i7-6850K kommer i sin tur med en prislapp på omkring 6 300 kronor i svenska butiker, och den här gången är vi lite mer kluvna över prissättningen. Å ena sidan är det fortfarande oerhört mycket pengar för en processor, men å andra sidan sitter Intel idag på ett sådant prestandaförsprång jämfört med AMD i entusiastsegmentet att det helt enkelt inte finns några konkurrerande alternativ i samma prestandaklass.

Med det i åtanke är Core i7-6850K en avsevärt mycket rimligare investering än sina storebröder, och har även en tydligare definierad målgrupp. Det här är en processor bäst lämpad för entusiaster som vill bygga en riktigt kraftfull dator för både spel och tunga flertrådade sysslor såsom videoomkodning. När processorn väl får sträcka på benen piskar den sina fyrkärniga kusiner med råge, och inte minst är det minnesbandbredden som kommer till nytta vid exempelvis videobehandling, kryptering och komprimering.

Inte för dig som endast spelar

Med det sagt så vill vi fortfarande understryka den slutsats vi kom fram till när vi testade Core i7-6950X och i7-6900K – det här är inte en processor för dig som bara vill bygga en kraftfull speldator. Flertrådsprestandan kommer inte till full nytta vid datorspelande, utan de extra pengar som skiljer den här modellen från exempelvis en Core i5-6600K, i7-4790K eller i5-4690K får du betydligt mycket mer nöje av att lägga på ett kraftfullare grafikkort. Det här är inte en processor som på något sätt är dåligt lämpad för spel, men har du endast spel i åtanke är i7-6850K helt enkelt inte värd investeringen för det ändamålet.Intel_Core_i7-6850K_01Tyvärr finns det inte heller mycket utrymme för egen överklockning, ifall det är en hobby du värderar inför ditt processorköp. Det går att krama ut några procent extra prestanda, men räkna inte med några prestandaunderverk utan exotiska kylningslösningar.

Om du däremot vill ha en mer mångsidig dator som även klarar av andra tyngre sysslor och du är villig att betala extra för ett riktigt muskelberg till dator för de ändamålen så kan det här vara en processor värd att kika närmare på – åtminstone om du planerar att använda dubbla grafikkort eller andra instickskort som kräver mycket bandbredd för att dra nytta av de 40 PCIe-kanalerna.

Intel Core i7-6850K är en fullmatad och mycket kraftfull processor för entusiaster, som mycket väl kan vara ett bra alternativ – men fundera mycket noga vad du planerar att använda din dator till innan du slår till.

Intel Core i7-6850K
7.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
SockelLGA-2011v3
Kärnor/trådar6/12
Fördelar
+ Bra prestanda
+ Snabbt minnesstöd
+ Energieffektiv
Nackdelar
- Högt pris
- Lågt OC-tak
- Hög totalförbrukning
Bra att veta
Äldre X99-moderkort kan behöva uppdaterat UEFI för att köra i7-6000-serien.
Flertrådsprestanda8
Entrådsprestanda7.5
Energieffektivitet7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
 

Marknadsanalys

Medan AMD:s nya AM4-plattform fortfarande lyser med sin frånvaro väntar vi nu återigen på att Intel ska stjäla rampljuset under hösten. Nyligen rapporterade företaget att Kaby Lake, finslipningen av Skylake, har börjat lämna fabrikerna, så en lansering även i sockelformat ligger förmodligen inte långt borta. I samband med den lanseringen kommer även nya moderkort med en uppdaterad styrkrets, så oavsett hur få eller många uppdateringar som tillkommer med Kaby Lake så kan vi åtminstone se fram emot lite nya finesser på moderkortssidan.

Därefter är scenen ledig, och vi väntar ivrigt på att AMD ska lägga korten på bordet. En enad plattform med sockel AM4 och, till slut, den helt nya arkitekturen Zen väntar inför årsskiftet.

Subscribe
Notifiera vid
11 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
8 Årtal sedan

Tycker Broadwell-E inte alls är lika prisvärd som Haswell-E så jag håller på min 5820K tills man hittar en begagnad 6850K i framtiden. Jag tvekar att AMD med deras Zen kan rubba den prissättningen som Intel har nu. Zen gissar jag prestandamässigt ska konkurrera med mellanversionerna av Skylake.

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan
Reply to 

Kan faktiskt bara hålla med Klappa, priserna är generellt höga och det är ganska medelmåttiga överklockningspotential så man klarar sig bra på förra generationen i de flesta fall!
Ska man köpa något av det kraftfullaste som finns och börjar från noll är ju Broadwell-E riktigt häftigt, men annars hoppas även vi på Zen så att vi får lite rejäl konkurrens. 🙂

8 Årtal sedan

Tråkigt att vara den dryga Jäveln, att testa en cpu för “krävande entusiaster” med ett 970 i 1080p är ganska bortkastat och nästintill ointressant.
De “krävande entusiaster” som hänger på nordichardware är till 90% intresserade av prestandan i spel och inget annat. Att då använda en GPU som total flaskar i 4 av 5 spel gör testet ganska ointressant.

Har full förståelse att det är smidigt att använda gamla tester, men varför inte ha ett extra test med ett 6600k ,6700k, 8350 med dubbla 1080 kort och kanske någon cpu till?

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan
Reply to  Marviken

Så länge det är konstruktiv dryghet är det helt okej Marviken! 😉 Du har helt rätt i sak, en Broadwell-E CPU kan i teorin pressa en kraftfullare GPU mer än mindre kraftfulla processorer. Vårt mål har varit att uppgradera och uppdatera våra CPU-testsystem i år men det är ett helvetiskt arbete att testa CPU:er och att testa om 50-talet kretsar med Windows 10 (vi är fortfarande fast i Windows 7) och nya grafikkort tar månader. Kort och gott, vi behöver ett gemensamt testsystem för alla CPU-tester. En “för kraftfull” GPU skulle bli snedvridet för mindre kraftfulla processorer och en mindre… Läs hela »

Nisse977
8 Årtal sedan

Jag brukar alltid jämföra den överklockade prestandan Vs priset, då jag själv alltid överklockar mina CPUer. Broadwell-E är här, men valde trots det att bygga en ny dator med gamla Haswell 5820K, min cpu klockar stabilt till 4,5Ghz. Köpte den för 3190kr och känner att den överklockade prestandan ligger ungefär i klass med tex Broadwell-E´s motsvarighet 6800K då den senare inte riktigt kan klockas lika högt, men har å andra sidan ca 10% mer beräkningskraft per klockcykel.
Hoppas att nästa generation ger mer per klockcykel eller går att överklocka mer.

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan
Reply to  Nisse977

För den som känner sig beredd att överklocka sin CPU är det helt klart rätt väg att gå Nisse. Man kan spara mååånga hundralappar på att göra som du gjort. Tyvärr finns det inte lika goda utrymmen för detta idag som det en gång gjorde, men ditt exempel är ju typiskt på hur man kan nå riktigt fin prestanda trots en förhållandevis liten investering. 🙂 Håller också tummarna för högre OC-potential i nästa generation men det känns lite som att det tåget gått tyvärr. Dagens mikroskopiska transistorer är helt enkelt inte så glada i att pressas mycket längre än de… Läs hela »

Nisse977
8 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Hehe ja precis, synd att det inte går att pressa lika mycket nu för tiden. Håller mig dock till vanlig (Noctua D15) luftkylning nu för tiden. Körde med Phase Change Prometia Mach 1 på cpun och fet vattenkylning på gpun förr i tiden (7st 120mm fläktar på en lika lång radiator). Gick att pressa grejerna bra mycket även för 24/7 stabilitet. Minns att jag låg 2a på världsrankningen för 10 år sen med nån AMD cpu i grenen “högsta 24/7 stabila överklockning”. Det var en rolig tid, sen blev man trött på alla extragrejer och oväsen, plus att det gick… Läs hela »

Spelgubbe
8 Årtal sedan

I bf4 testet är ni ju inte bundna av processorn. För det behöver belastningen på grafikkortet sänkas. Man får ju inget vettigt ur det testet annars? Sänker ni till 720p lär man se skillnad på processorerna.

Dessutom finns en gömd fps-limit på 200 som ändras via konsolen (§-knappen) genom att skriva “gametime.maxvariablefps “+siffra
0 för att inte ha någon gräns.

8 Årtal sedan

Min 2600k i stabila 4ghz måste var ett av mina bästa “datorköp” i historien. Den lanserades Q1’11… Verkligen marginella skillnader just nu.

Nicklas Franke
8 Årtal sedan
Reply to  Macke J

Håller med. Tittar in CPU-marknaden då och då för att se om det finns anledning att uppgradera från min 2600k, men jag blir alltid besviken. Kanske nästa år…

Bjørn Solum
Bjørn Solum
8 Årtal sedan

Jeg hadde før i7 5930k som fortsatt er veldig bra til spill, men har nå i7 6850k og den er litt bedre en 5930k. Jeg spiller Battlefield 4 og er meget fornøyd med 6850k. Har også ASUS GTX 1080 STRIX OC GRAFIKKORT.