Strömförbrukning och effektivitet med GTX970

Inte minst på senare år har energieffektivitet blivit en minst lika viktig punkt att vidareutveckla som prestanda, både för stationära och bärbara datorer. För mobila enheter innebär energieffektiviteten bättre batteritid vilket har sina uppenbara fördelar, men även på den stationära sidan finns det goda skäl att vilja ha en strömsnål dator; dels innebär det lägre elkostnader i längden, och dels innebär det att systemet är snällare mot ditt nätaggregat. En låg strömförbrukning tenderar även att vara innebära mindre energi som kan omvandlas till värme.

Det finns flera aspekter hos energiförbrukningen som är värda att ta en titt på för att få en bild av en processors effektivitet. Tyvärr går det inte att pålitligt mäta den exakta förbrukningen hos endast processorn, utan istället får vi mäta för hela testsystemet inklusive moderkort och grafik och matcha komponenterna mellan systemen i möjligaste mån. Därefter kan vi granska förbrukningen för olika typer av belastningar.

Varje testsystem använder ett Geforce GTX 970 G1 Gaming från Gigabyte och drivs av nätaggregatet HX1000i från Corsair. Mätningen sker via en digital effektförbrukningsmätare som kan logga effekten varje sekund.

Genomsnittlig förbrukning

Power_handbrake_GTX970Ser vi till den genomsnittliga förbrukningen under ett belastningstest med en videokonvertering är Broadwell-E en av de strömtörstigaste serierna vi har testat hittills, trots en mer avancerad tillverkningsteknik än både Haswell-E, Ivy Bridge-E och Sandy Bridge-E.

Den genomsnittliga energiåtgången ger dock bara halva bilden av en processors effektivitet, som vi kommer granska närmare under nästa avsnitt på den här sidan.

Power_Alien_GTX970Kurvan jämnas ut en aning när grafikkortet istället tar merparten av belastningen, men även här är Broadwell-E strömtörstig jämfört med både konkurrenter och föregångare.

Effektivitet

Effektförbrukningen i watt ger oss en bild av hur mycket energi som förbrukas i genomsnitt varje sekund under en belastning, en bra siffra att ha i åtanke för att exempelvis uppskatta hur mycket elräkningen kommer landa på om samma belastning körs kontinuerligt. Men det är inte så de flesta system körs, och det finns andra faktorer som är viktiga att ta med i beräkningen – exempelvis kan en processor dra mer ström per sekund, men samtidigt bli klar med sitt arbete snabbare än konkurrenterna. På så sätt kan processorn vara mer energieffektiv även om den drar mer ström.

För att få fram ett jämförande effektivitetsvärde kör vi våra effektförbrukningstester och granskar hur mycket energi som totalt har gått åt för arbetet, och dividerar sedan det med den totala mängden bildrutor som har renderats i en videokonvertering eller i ett speltest. Vi får då ett effektivitetsvärde i antal joule per renderad bildruta – ju lägre värde, högre effektivitet.

Videokonvertering – Handbrake

Power_Eff_handbrake_GTX970Det här testet speglar det effektivitetstest vi presenterade på föregående sida, men då kördes alla processorer i samma klockfrekvens för att få en bild av hur effektiv själva arkitekturen i kombination med kärnantalet är. Här får alla modeller springa helt fritt med sina ordinarie klockfrekvenser, och medan Broadwell-E ligger mycket bra till så toppar de inte listan. Förstaplatsen går till Skylake-baserade Core i7-6700, men det är inga stora skillnader mellan de bäst presterande modellerna i det här fallet.

Spel – Alien: Isolation

Power_Eff_Alien_GTX970När vi gör motsvarande effektivitetsuträkning i ett spelscenario utmärker sig Broadwell-E varken som snabbast eller långsammast av alla – åtminstone jämfört med AMD:s alternativ. Det finns däremot betydligt billigare processorer som erbjuder högre effektivitet för den här typen av belastningar.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
muS
muS
8 Årtal sedan

Så det är bara sitta kvar på sin 5820K om man bara spelar och streamar då och då?