Sammanfattning och omdöme

De kraftfullaste entusiastprocessorerna på marknaden

Stjärnan i det här testet blir Core i7-6950X med sina tio kärnor, som levererar minst sagt imponerande siffror i de tester som använder ordentlig flertrådsoptimering. I mediaavkodning, kryptering och komprimering talar testerna sitt tydliga språk: Intels nya flaggskepp sopar fullständigt banan med alla andra konsumentprocessorer på marknaden, med ordentlig marginal.

Det finns dock trots allt Xeon-processorer med lika många eller fler kärnor som kan piska även i7-6950X i just de här testerna. Den närmaste Xeon-modellen med tio kärnor kör dock något lägre klockfrekvenser, och har låst frekvensmultiplikator och långsammare minneskontroller (dock med stöd för ECC). Medan vi inte har en sådan modell testad (ännu) så antyder specifikationerna att i7-6950X är snabbare – och vill du komma åt högre flertrådsprestanda så kostar Xeon-modellerna med 14 eller fler kärnor ännu mer än vad Intels påkostade konsumentflaggskepp gör.broadwell-e_chips

Lillebror Core i7-6900K kan inte skryta med ett högre kärnantal än sin föregångare Core i7-5960X, levererar trots det en prestandaknuff i merparten av testerna, med högre klockfrekvens, något finslipad IPC och snabbare minneskontroller. Även om storebror i7-6950X spelar i sin egen liga så höjer i7-6900K helt klart ribban för Intels åttakärniga modeller – åtminstone vad gäller prestanda direkt ur lådan.

Konsumentprocessorer till fantasipriser

Medan det inte går att sticka under stolen med att toppmodellerna i Broadwell-E-serien är oerhört kraftfulla för de som arbetar med exempelvis mediabehandling eller andra flertrådsoptimerade sysslor så är prislappen minst sagt oroväckande. Redan tidigare har Intels flaggskepp varit rejält prissatta, med toppmodeller omkring 10 000 kronor. Tidigare har vi dock också vant oss vid att ersättande toppmodeller med fler kärnor även tar över den högsta prissättningen – exempelvis som när åttakärniga Core i7-5960X tog över kronan från sexkärniga i7-4960X.broadwell-e_closeup

Med Broadwell-E höjer Intel istället ribban till närmare 16 000 kronor, och det är en oroväckande utveckling för hårdvaruentusiaster. Utvecklingen innebär att de flesta användare inte kommer kunna komma i närheten av sådana här prestandakliv inom kort – entusiaster kan mycket väl vara villiga att lägga mer pengar än andra konsumenter för att få bra prestanda, men även för någon som gärna spenderar pengar på sin hobby finns det rimliga gränser. Även om vi ser logiken i Intels prissättning när vi jämför med Xeon-utbudet så är 15 000 kronor fortfarande en smått absurd mängd pengar för en processor som fortfarande marknadsförs i någon mån mot konsumenter.

Frågan är om den saken kan komma att ändras i någon mån när AMD lanserar sin nya entusiastplattform i vinter, baserad på den nya arkitekturen Zen. Löftet från AMD är en prestandaplattform som kan tävla med Intel inte bara i pris utan även i råprestanda – stämmer det något så när kan vi eventuellt hoppas på en prispress år 2017 och framåt. I nuläget har Intel helt fritt spelrum i de övre prestandaklasserna och kan prissätta därefter.

Datorspelare bör hålla i pengarna

Vad som också bör has i åtanke är att även om toppmodellerna i Broadwell-E-familjen levererar mest råkraft av alla processorer vi har testat hittills så kommer inte den prestandan nödvändigtvis till nytta i just ditt användarscenario. För att de här processorerna ska få sträcka på benen krävs optimering för den här mängden trådar, och det är någonting som saknas i många moderna spel. De flesta spelanpassade processorer idag har fyra kärnor, och fler kärnor än så kommer sällan till nytta.

Om du ska använda din dator i första hand till datorspel får du därför ut inte bara mer prestanda per krona med en fyrkärnig modell, utan i regel även högre prestanda överlag. Detta då dessa modeller kan köra sina kärnor i högre klockfrekvenser. Det rör sig inte om några enorma prestandaskillnader – oftast handlar det om någon enstaka bildruta per sekund, och Broadwell-E presterar långt ifrån dåligt i våra speltester, utan är fortfarande en av de allra snabbaste processorserierna även i den situationen. Men att köpa en sådan här processor endast med spel i åtanke innebär rent krasst tusentals kronor i sjön.

Omdömen

Intel Core i7-6950X
8.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
SockelLGA-2011v3
Kärnor/trådar10/20
Fördelar
+ Grym flertrådsprestanda
+ Energieffektiv
+ Snabbt minne
Nackdelar
- Mycket dyr
- Hög snittförbrukning
- Lågt överklockningstak
Bra att veta
Fungerar i äldre X99-moderkort, men kräver en UEFI-uppdatering.
Flertrådsprestanda8.3
Entrådsprestanda7.5
Energieffektivitet9.3
Pris
16 000 kr
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
 

Intel Core i7-6900K
7.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
SockelLGA-2011v3
Kärnor/trådar8/16
Fördelar
+ Mycket bra prestanda
+ Energieffektiv
+ Snabbt minne
Nackdelar
- Mycket dyr
- Hög snittförbrukning
- Lågt överklockningstak
Bra att veta
Fungerar i äldre X99-moderkort, men kräver en UEFI-uppdatering.
Flertrådsprestanda7.4
Entrådsprestanda7.1
Energieffektivitet10
Pris
10 500 kr
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
 
Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
muS
muS
8 Årtal sedan

Så det är bara sitta kvar på sin 5820K om man bara spelar och streamar då och då?