Sammanfattning och omdöme

Att testa Intels senaste entusiastplattform har varit en gropig stig på flera plan. Även om processormarknaden är mer spännande idag än vad den har varit på många år så har testandet också medfört allt större utmaningar, med hastigt färdigställd hårdvara och svårighet att över huvud taget få tag i processorer för test.

Med det sagt så har Core i9-7900X varit en av de mest intressanta processorerna på länge att testa, just för att flera nyheter faktiskt har tillkommit och att det rör sig om mer än bara fler kärnor och högre klockfrekvenser.

Uppdateringar under huven

Ser vi till specifikationerna och meritlistan med nyheter är Core i9-7900X en helt klart imponerande processor, som tar rampljuset som någonting mer än “bara” en snabbare variant av Core i7-6950X.

Stöd för AVX512 är helt nytt bland konsumentprocessorer, och i de program som faktiskt kan nyttja dessa instruktioner ger de en markant skillnad i flyttalsprestanda. Mest talande i det här fallet är Julia- och Mandel-testerna i AIDA64, där vi noterar över 40 procent prestandaskillnad gentemot Core i7-6950X.

Intel uppgraderar både minneskontrollern och PCIe-delen, med nativt stöd för DDR4-2666 och 44 PCIe-kanaler. Cachestrukturen görs om markant, med fyra gånger mer L2-cache per kärna men strax över hälften så mycket L3-cache för hela processorn. Dessutom är boostmönstret betydligt mer agressivt, även om boostfunktionen har uppvisat problem både på vår testhårdvara och i motsvarande system hos andra medier.

Ett strömtörstigt monster

Allt är dock inte guld och gröna skogar för Intels nya prestandamonster. Även om TDP-värdet ligger oförändrat på 140 watt från föregående generation så noterar vi en betydligt högre snitt- och maxförbrukning i såväl speltester som CPU-centrerade tester.

Har du ett bra nätaggregat är den skillnaden i effektförbrukning förmodligen ingenting att oroa sig för, men den sätter även sina spår i värmeutvecklingen. Direkt ur lådan håller sig processorn i schack, med en maxtemperatur strax under 70 grader med vår förhållandevis jordnära kylare i ett luftkonditionerat rum. Men vid överklockning visas en annan sida, där vattenkylning eller gigantiska luftkylare mer eller mindre blir ett måste för att hålla temperaturerna under 100 grader.

CPU-marknaden rör sig igen

Mest anmärkningsvärt för hela Skylake-X-lanseringen är att CPU-marknaden för entusiaster faktiskt rör sig igen, även om det fortfarande är oklart exakt åt vilket håll den är på väg. Även om AMD ännu inte kan skryta med att ha stulit enorma marknadsandelar från Intel på processormarknaden så har konkurrensen gjort ett tydligt avtryck.

Intels allra mest påkostade entusiastprocessorer är fortfarande mycket dyra, men priset har justerats nedåt betydligt mer än vad vi är vana vid för ett generationshopp. Core i7-6950X kostade närmare 18 000 kronor vid sin lansering 2015 – en Core i9-7900X med samma antal kärnor och genomgående bättre prestanda kostar idag cirka 11 000 kronor. Det är fortfarande enorma summor för en processor, men det är olikt Intel att sänka priset på sin toppmodell till den graden.

Exakt hur står inverkan konkurrensen från AMD har haft på Intels strategi för Skylake-X kommer vi troligtvis aldrig få veta med säkerhet. Huvudsaken är det faktiskt tycks gå åt rätt håll, även om Intel fortfarande har många frågetecken att räta ut med förvirrande namnschema för den nya plattformen, och lika förvirrande skillnader i specifikationslistan för minneskontroller och PCIe-anslutningar.

Omdöme: Intel Core i9-7900X

Snabbast på konsumentmarknaden

Intel Core i9-7900X skäms inte för sig i något av våra processororienterade tester, och tar platsen som den obestridda mästaren av flertrådsprestanda, med god marginal. Det enda egentliga undantaget är krypteringstestet i AIDA där AMD:s Ryzen-familj idag presterar bäst på marknaden – i övriga tester är det Skylake-X som kniper tronen, under förutsättningen att alla kärnor kommer till nytta.

Särskilt imponerande är dock att i9-7900X inte för den delen halkar efter i enkeltrådad prestanda. Med höga sina höga turbofrekvenser ligger den nya toppmodellen hack i häl på modeller som Core i7-7700K. Det här är inte en processor utan kompromisser, men enkeltrådsprestandan är för ovanlighetens skull inte en av dem.

Effektförbrukningen springer iväg

De två akilleshälarna är istället effektförbrukningen (och därmed värmeutvecklingen) samt prissättningen. Värmeutvecklingen sätter käppar i hjulen för vad som annars tycks vara en trevlig skalning mellan spänning och frekvens vid överklockning – den här processorn kan potentiellt överklockas relativt långt utan flytande kväve, men ett bra vattenkylningssystem kan vara på sin plats.

Med vårt testexemplar upplever vi problem med turbofrekvensen, även med uppdaterat Windows och den senaste tillgängliga UEFI-uppdateringen till moderkortet (Asus Prime X299 Deluxe). Dessa problem bör komma att rättas efterhand, men är någonting du bör ha i åtanke om du köper en Skylake-X-processor idag.

Dyr – men på väg åt rätt håll

Prissättningen är betydligt lägre än motsvarigheten föregående generation, men då Intel fortfarande spelar i sin egen liga är det tyvärr ett ganska bitterljuvt framsteg. Kan Intel sänka sina priser snabbare än vad AMD kan förbättra sin prestanda? Den saken kan bli avgörande för entusiaster på sikt. Men i skrivande stund är Core i9-7900X, även med sina brister, ett imponerande stycke ingenjörskonst som ingen annan konsumentprocessor på marknaden kan slå på fingrarna i rå prestanda.

Rekommendation: Bäst flertrådsprestanda på marknaden

Intel Core i9-7900X
8.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
SockelLGA-2066
Kärnor/trådar10/20
Fördelar
Grym prestanda
Gott om PCIe
AVX512-stöd
Nackdelar
Strömtörstig
Krånglande turbo
Dyr
Bra att veta
Kan ha problem att nå rätt turbofrekvens i många flertrådsbelastningar.
Flertrådsprestanda8.1
Entrådsprestanda9.5
Energieffektivitet7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Den här artikeln är en del av Svenska CPU-guiden, Sveriges största löpande test av processorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla CPU-tester och andra relaterade7 artiklar.

Svenska CPU-guiden

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

När dyker skylake-e upp för konsumenter (workstationkort/ processorer) detta är bara en bantad variant som är väldigt lik x99
däremot trevligt med prissänkningen från förra gen. broadwell-e
AMD ryzen känns för instabil/eller ointressant för att vara av intresse men förhoppningsvis blir threadripper bra.
Så håller tummarna för threadripper eller att det dyker upp nåt trrevligt moderkort för skylake-e.
I övrigt en bra artikel.

Torbjörn Gildå
7 Årtal sedan
Reply to  Arne Berg

Måste bara mota Olle i grind här angående ditt påstående om att Ryzen skulle vara instabil. Jag har en 1700X sen den släpptes på ett ASUS Prime X370 Pro moderkort, och mitt system har aldrig varit instabilt. Det står påslaget sen flera veckor tillbaka i 3,7GHz, lite undervoltat, och CPU-minar 24/7, med mkt hyggliga temperaturer på typ 52 grader (luftkylt). Däremot har det varit problem för vissa att uppnå de minnesfrekvenser som de hoppades, med tidigare BIOS-versioner. Mitt 3000MHz-minne har nått 2933 sen några BIOS-versioner tillbaka, och senaste AGESA 1.0.0.6 ska nu ha hjälpt de flesta att de nå vad… Läs hela »

7 Årtal sedan

Vilket moderkort testa ni den med? Jag såg inget LGA-2066 i listan av moderkort på testsystem?

Tänkte det kunde vara intressant att höra med tanke på allt snack om VRM temperaturer vid överklockning hos de olika tillverkarna. Hade ni möjlighet att undersöka av det ställde till problem för er?

7 Årtal sedan

Var inte ny vrm arkitektur ett av det nya med x299 jämfört med x99 ? Sen att dom verkar ha problem med värmen e inte bra.(tänk om någon moderkortstillverkare kunde släppa ett moderkort utan allt lull lull som dåliga/designade heatspriders lcd osv,tror det kortet skulle sälja bra) Sjukt dåligt av Intel att inte skicka ut Hårdvara till test ,det får en att vilja byta till AMD istället men dom får komma med nåt intressant först. tex. threadripper, Ryzen har för få pci-e banor för min del. många kärnor räcker inte! min lagringsserver har 8 kärnor den med ,fast det bara… Läs hela »

7 Årtal sedan

Grym recension som vanligt men jag förstår inte hur ni fortfarande kan reka i7-5775C i Svenska CPU-guiden när den knappt säljs längre hos någon återförsäljare? Skulle vara grymt om ni kunde ta med 7820X så man kunde jämföra direkt mot 1800X också den en octa-core. Jag tror också den är lite mer relevant med tanke på priset.

7 Årtal sedan
Reply to  Carl Holmberg

Ser fram emot en uppdatering av cpu-guiden men det kanske är bäst att vänta till när AMD släppt Ryzen 3. 🙂

Likaså när ni uppdaterar resultatet med de andra i7 och i9 processorerna.

JB
JB
7 Årtal sedan

Hej Carl, Flertrådsprestanda10, du lämnar ingen marginal (uppåt) för någon överraskning, som skulle kunna vara AMD’s Ryzen Threadrippers. /jb