Effektförbrukning och effektivitet

Vi testar effektförbrukningen hos grafikkorten med tre olika värden: den genomsnittliga förbrukningen under ett helt test, den maximala förbrukningen vid en given tidpunkt under testet samt hur mycket energi som går åt per renderad bildruta under testet. För ändamålet använder vi digitala effektmätare med loggfunktion som analyserar förbrukningen för hela testsystemet – själva grafikkorten utgör med andra ord inte hela belastningen, men eftersom identiska komponenter används i övriga systemet så kommer effekten från dessa vara i praktiken konstant och grafikkorten kommer utgöra skillnaden mellan testerna.

Effektförbrukning i vila (genomsnitt)

KFA2 förvånar oss när vi tittar på den genomsnittliga effektförbrukningen, där det är något bättre än referensmodellen. Överlag är det dock ganska liten skillnad på de olika grafikkorten. AMD har lite mer att jobba på när det kommer till effektförbrukning, något som Nvidia har lyckats mycket bra med i arkitekturen Pascal.

Genomsnittlig effektförbrukning – spel

Det blir betydligt mer intressant när vi tittar på den genomsnittliga effektförbrukningen under ett speltest med Hitman. KFA2 har en betydligt mer påkostad och uppgraderad strömförsörjning som rimligtvis borde göra att det slukar mer men så är inte fallet. Det förbrukar nästan lika mycket som referensmodellen på den lägre upplösningen och även mindre i de högre. Det är med störst sannolikhet speltestet och de låsta klockfrekvenserna som bidrar till detta.

Maximal effektförbrukning – spel

Även här blir vi förvånade över resultatet där KFA2 visar sig förbruka mindre än referensmodellen även vid maximal belastning. Det är dock inte tal om några stora skillnader.

Effektivitet – spel

Nvidia är som vanligt den mest effektiva tillverkaren av de två och Pascalkretsen den mest effektiva arkitekturen hittills. AMD har vid det här laget inte mycket att kontra med tyvärr, inte ens Vega-korten kommer nära. KFA2 visar sig vara något mer effektivt än referensmodellen vilket vi kunde se från tidigare resultat.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jonas Klar
6 Årtal sedan

Var inte poängen med namnbytet till Galax att man skulle kunna använda namnet på alla marknader, när Galaxy var varumärkesskyddat inom EU, och att man därför kunde skrota KFA2-namnet?

Jag gillar vita PCB:er och komponenter, men den som försöker matcha det med ett moderkort får det lite tufft.

Anton Karmehed
Admin
6 Årtal sedan
Reply to  Jonas Klar

Bra fråga Jonas, det är lite oklart det där faktiskt. Ska se vad KFA2 säger, tycker också det är drygt att de ska hålla på med olika namn 😛

Som du säger, svårt att matcha med moderkort. Det enklaste är väl att ta ett av de modeller med vita detaljer men det känns ju samtidigt lite half assed. 🙂