Lenovos senaste tunna arbetsdator, Yoga Slim 7 Pro, kombinerar en Ryzen H-krets från AMD med ett ultratunt format. Resultatet är bra prestanda i de flesta situationer. Prestandan räcker inte för gaming då datorn snabbt blir varm. Läs vårt test för resten!
Lenovo Yoga Slim 7 Pro
AMD Ryzen 7 5800H (3,2GHz, upp till 4,4GHz, 16MB L3-cache, 8 kärnor, 16 trådar)
1 TB Samsung PM981a SSD
16 GB DDR4 3200 MHz RAM
14 tum IPS-skärm, 2880 x 1800
Lenovo Yoga Slim 7 Pro är en tunn och kraftfull arbetsdator som gör det den är tänkt för bra, väldigt bra. Den är tunn och lätt, har en kraftfull processor som presterar galant i vanligt förekommande belastning och har ett batteri som tar oss genom arbetsdagen. Tunna och lätta laptops kommer dock ofta med kompromisser på andra håll och så är även fallet med Yoga Slim 7 Pro. Det märks främst när resursbehovet skiftar från CPU-belastning till något som istället förlitar sig på GPU – då blir det kämpigt.
Mindre är ibland mer
Slim 7 Pro är smakfullt utformad med anonyma detaljer. Det är inte en laptop vi räds att plocka fram med professionell omgivning. Med ett mörkare monokromt färgschema över hela utförandet är Slim 7 Pros lätt rundade kanter och stilrena design allt som händer. Temat styrks av ett något ovanligt designval, avsaknaden av högtalare och därmed högtalargaller på användningsytan.
Chassit är tillverkat i en ospecificerad aluminium och känns kvalitativt, både i våra händer och på skrivbordet. Det finns inte mycket onödig resonans och chassit är skaller- och knakfritt. Chassit flexar inte när vi vrider och vänder på det och ger ett gott intryck. Datorn väger 1,4 kg på vår våg.
Tangenterna har ett simpelt, vänsterjusterat typsnitt. Det var nog tanken i alla fall. Vi stör oss på hur tillverkare är inkonsekventa eller helt enkelt glömmer att fullfölja detaljer. Allt är vänsterjusterat för de alfanumeriska tangenterna samt modifieringstangenterna, förutom sex tangenter. Dessa är Windows-logotypen samt vänster och höger piltangent, som Lenovo valt att centrera. Om det inte vore nog så har de även valt att högerjustera backspace, Enter och höger Skift. Vi tycker att dessa små missar gör mycket för att förstöra helhetsintrycket.
Tangentbordet har ingen transportsträcka innan vi stöter på ett kort taktilt gupp, därefter är det raka vägen ner i membranet. Det är inte en styv bottning vi utsätter våra fingrar för men det är samtidigt inte det mest tillfredsställande tangentbordet att skriva på. En intressant detalj är formen på tangenterna. De är ovala i botten men är i övrigt en fyrkant. Lenovo marknadsför tangenterna som en dom-design som är skön för fingrarna. Vi tycker inte att det är mer än en intressant detalj för ögonen. I övrigt känns själva formen vid skrift precis som ett tangentbord med fyrkantiga tangenter. Pekplattan är okej men inte mer. Den är inkonsekvent i den taktila feedback vi får när vi trycker på ytan och så är även ljudet vid nedtryck. Den gör sitt jobb vad gäller peksäkerhet men imponerar inte nämnvärt.
Kollar vi på insidan så finns det inga lediga expansionsplatser. Vi kan byta ut vår SSD i vår konfiguration samt batteriet via ett par skruvar och lite kabelmäck.
Multimedia som blandar och ger
Som nämnt finns det inga högtalare på Slim 7 Pros användningsyta, de är istället placerade i botten. Det sitter små diskreta galler i bottens två främre hörn och på förhand var vi skeptiska till att den lösningen var något att hänga i granen. Vi blev däremot positivt överraskade. Ljudet från högtalarna levererar en välbalanserad ljudupplevelse som inte har det kämpigt i de frekvenser vi testar. Från djup bas till höga toner, för att inte nämna allt däremellan. Värt att nämna är att vi upplever högtalarlösningen som bäst direkt på hårda ytor som träskrivbord. Om vi istället har en skrivbordsmatta under får vi inte riktigt samma upplevelse.
Det finns en HD-kamera i en utstickande flärp som är i det lägre skiktet vad gäller bildkvalitet. Vi behöver komplettera med bra belysning för att få en någorlunda bra bild. I kontorsljus bedömer vi att kameran är tillräckligt bra för de numer vanligt förekommande videokonferenserna i både arbete och familjkontakt. Positivt är stödet för Windows Hello och vi har inte haft några svårigheter att snabbt och enkelt låsa upp datorn i dålig belysning. De två inbygga mikrofonerna fungerar bra för videosamtal och presterar enligt förväntan, sett till datorns prislapp.
Den mjukvara som förinstalleras är inte alltför överdriven. Utöver Lenovos egna Lenovo Vantage-kontrollcenter, som ger en systemöversikt, så förinstalleras Glance som är en mjukvara för mus- och tangentbordskontroll med hjälp av kamera och ansikte, Dolby samt Realtek-mjukvara för ljud och till sist McAfee antivirusskydd med medföljande testperiod.
Prestanda att räkna med
Det vi har att förlita oss på när det gäller faktiskt arbete och belastning är en AMD Ryzen 7 5800H-processor. Vid syntetiska stresstester i 3DMarks CPU-profiler håller sig klockfrekvensen stabilt på 4,2 GHz (4,4 GHz specificerad max boost av AMD), även efter flera rundor. Det går sannolikt att härleda till hur väl processorn håller sig kyld trots belastningen, nämligen runt 70 C-snåret. Vi kan höra att fläktarna gör sitt jobb. Trots fläktar som kämpar kan vi fysiskt inte känna att datorn blir nämnvärt varm.
Vad vi än kastar processorns väg håller sig datorn stabilt kyld och prestandan är intakt i syntetiska testsviter, rendering och kalkylering. Allt som vi tänker oss komma i kontakt med under en arbetsdag flyter på som smör. Vi kan däremot inte säga samma sak om de applikationer som kräver mer grafik. Den inbyggda grafikkretsen är primitiv och om du hade önskat att koppla av efter en jobbig arbetsdag med lite lätt spelande, bör du tänka om med Yoga Slim 7 Pro. Ett erkänt lättdrivet spel, CSGO på de absolut lägsta inställningarna, kommer inom fem minuter att göra datorn skållhet till beröring och om det inte var uppenbart så är spelupplevelsen och bildrutorna därefter.
Spel åsido så är mediakonsumtion inte ett problem, även om det innebär att fläktarna får jobba lite extra. För att avnjuta media har vi en IPS-skärm på 2.8K som vi mäter upp till 343 nits vid det ljusstarkaste läget. Det är inte fy skam och som väntat av en IPS-skärm är Yoga Slim 7 Pro bra i samtliga betraktningsvinklar samt i utomhusmiljö. Skärmen stödjer ett 60 Hz- samt ett 90 Hz-läge. Det vi inte hissar flaggan för är färgåtergivningen. Det är inte kass men vi hade undvikit professionellt och färgkänsligt bild- och videoarbete.
Batteritiden är tillräcklig för att klara en arbetsdag kalibrerad till 200 nits. I testsviten PCMark 10 når datorn uppemot tio timmar i testet Modern Office. Det är ungefär motsvarande den batteritid som vi får om vi sitter och slösurfar, jobbar i kalkylark och strömmar video. Om vi däremot försöker göra lite mer grafikdrivna aktiviteter på datorn så kan vi, utöver obehaglig värme, räkna med mer än en halvering av batteritiden.