Summering
Då har det blivit dags att summera denna omgångens tester av samtliga serier från Benq-Zowie. Vi har fått möjligheten att under denna testsession prova en modell från varje av tillverkarens serier.
Benq-Zowie når ut till många användare genom att erbjuda endast tre typer av gamingmöss fast i olika storlekar. Det handlar om produktserierna EC-, FK- samt ZA. Det betyder att mössen i de olika serierna fungerar exakt likadant med samma prestanda och funktioner men finns tillgängliga i olika storlekar beroende på vilken handstorlek du har.
Vad skiljer de gamla Zowie-mössen mot Benq-Zowie?
Efter att ha hårdtestat de nya Benq-Zowie-mössen under några veckor kan vi avslöja att det praktiskt taget inte är någonting som förändrats. Åtminstone inte till det negativa. Smaksaker så som färger och design på logotypen är de enda skillnaderna som vi kan peka på hos de produkter som vi testat.
Varför föredrar E-sportare Zowie och vad är gemensamt för alla modeller?
Samtliga modeller från Benq-Zowie delar vissa gemensamma nämnare som vi också tror har en stor påverkan på varför så många Counter-Strike-proffs föredrar just Zowie. Det första och kanske mest uppenbara är att samtliga modeller saknar mjukvara och är således helt plug-and-play-baserade. Det är med andra ord bara att plugga in och köra för inställningar så som DPI och polling rate justeras direkt på musen. Detta är något som Zowie alltid hållit fast vid och kommer förmodligen alltid göra. Det lämpar sig inte för alla användare men om du spelar i den högsta eliten inom E-sporten så måste du ha en mus som alltid fungerar utan strul med till exempel mjukvara. Ett moment mindre som kan gå snett kan vara skillnaden mellan vinst eller förlust.
Samtliga produkter från Benq-Zowie använder sig av en Pixart PMW3310-sensor. En sensor som är mycket pålitlig och välbeprövad vid det här laget. Följsamheten hos just PMW3310 faller många spelare i smaken och trots att den vid det här laget är en gammal sensor så levererar den fortfarande. De finns idag vidareutvecklade versioner av samma sensor som till exempel PMW336x-serien.
Summa summarum är att saker som mjukvara och RGB-belysning inte betyder lika mycket för eliten som pålitlighet och konsekvent prestanda.
Omdömen
Benq-Zowie EC1-A
Benqs intågande i varumärket Zowie har knappats påverkat mössen prestanda och kvalitet. EC1-A är fortfarande en gamingmus av hög rang som lever upp till kraven även hos de mest kräsna spelarna med hög byggkvalitet och en utmärkt optisk sensor som levererar följsamma rörelser och exakthet utan inbyggd acceleration. Samtliga knappar på EC1-A har en taktil känsla även om slaglängden på tumknapparna är något lång och svampig så är det mer en fråga om personlig preferens.
Att Zowie väljer att inte leverera något program för sina möss är något som är både på gott och ont. Perfekt för de användare som bara söker en gamingmus utan något “lull lull” som måste installeras medan de lämnar de användare som vill kunna finjustera sina inställningar.
Så är du en högerhänt spelare med mellan till stora händer på jakt efter en ny gamingmus så kan vi varmt rekommendera Zowie EC1-A. Har du däremot mindre händer är syskonet EC2-A fortfarande rekommenderad för samma pris.
Rekommendation: Bäst under 800 kronor (för stora händer)
Be the first to leave a review.
Benq-Zowie FK1+
Benq-Zowie FK1+ är en mycket kompetent gamingmus i symmetrisk design vilket gör det möjligt för både vänster- och högerhänta spelare att använda musen. Prestandan i Pixart-sensorn levererar följsamma rörelser med äkta ett-till-ett-känsla utan någon acceleration eller störningar. Det i kombination med taktila knappar gör FK1+ till en riktigt bra gamingmus.
Benq-Zowie går sin egen väg genom att inte erbjuda någon mjukvara för sina möss utan allt är endast plug n’ play. Det är både på gott och ont men förmodligen en stor anledning till varför de är så stora inom professionell E-sport.
Dock så överskuggas inte bara FK1+ av ett högt pris utan även ett något knorrande scrollhjul. Något som kan anses vara en superliten detalj men i Svenska musguiden hänger det mesta på detaljer då konkurrensen är stenhård och billigare alternativ finns tillgängliga. Därför når inte Zowie FK1+ fram till någon utmärkelse just nu.
Be the first to leave a review.
Benq-Zowie ZA11
Benq-Zowie ZA11 dyker in i Svenska musguiden som en nykomling bland testade Zowie-modeller. ZA11 delar mycket med sin närmsta släkting FK1+ men är ett riktigt bra alternativ för dig som söker en symmetrisk gamingmus med lite högre rygg som ger stöd för handflatan. Likt andra möss från tillverkaren så gömmer ZA11 en PMW3310-sensor som ger oss en snabb respons med följsamma rörelser i ett-till-ett-känsla utan några störningar.
Samtliga knappar på ZA11 har en taktil känsla med försäkrande klick men scrollhjulet knorrar lite.
I äkta Zowie-manér så finns det ingen mjukvara utan alla inställningar kan endast utföras direkt via musen. Det är både på gott och ont, en nackdel för dig som behöver finjustera dina inställningar men en fördel för dig som bara vill plugga in och köra.
Dock så har ZA11 likt FK1+ den något scrollande scrollen. Petitesser kan tyckas men konkurrensen är benhård och i Svenska musguiden hänger allt på detaljerna. Däremot så kommer ZA11 in i en aningen lägre prissättning vilket gör att vi vill rekommendera Benq-Zowie ZA11 som en bra symmetrisk mus för dig med lite större händer.
Rekommendation: Bäst symmetrisk för stora händer
Be the first to leave a review.
Marknadsanalys och kommande tester i Svenska Musguiden
Det är förhållandevis mycket lugnt på musmarknaden just nu med inga nyheter presenterade men svenska musguiden tuffar på med tester. Dagens genomgång av Benq-Zowies utbud visar på att varför så många E-sportproffs väljer just den tillverkaren då hög byggkvalitet och prestanda i kombination med en pålitlig plug n´ play-funktion är viktigt för just den genren.
I testbänken just nu snurrar vi Razers uppgradering av Deathadder som förhoppningsvis bör dyka upp i guiden inom kort.
Fler tester finns i Svenska Musguiden
Du kan hitta mer spännande tester av marknadens hetaste möss i Svenska Musguiden där vi jämför form, prestanda och pris mellan dagens alla intressanta modeller.
Det går nog att ändra LOD, har själv använt den här guiden. Det står inget om de i Manualen men det här funkade för mig!
https://www.youtube.com/watch?v=9YWWXIA-Hiw
Tack för tipset Patrik! Det var något som jag helt hade missat då det faktiskt inte finns någon officiell information om det vad jag kunde se. 🙂
Jag har uppdaterat testet med lite information om hur man ändrar LOD på Zowie-råttorna så inte fler missar detta.
Stort tack!
/musmannen
Bra med test av möss – mer sånt. Men ta gärna bilder från olika vinklar när någon håller i musen.
Tack Tripptrapptrull!
Jag tar till mig feedbacken och ska försöka få till lite mer vinklar och typer av bilder i framtiden. 🙂
Hade gott!
/musmannen