Prestanda och upplevelse
Apple tog i från tårna när man konfigurerade toppmodellen i sin nya Macbook Pro-familj och att vara först på marknaden med en 6-kärnig mobil Intel Core i9-processor är såklart en fjäder i hatten. Med detta sagt har nog de flesta av er sett rapporterna om att Core i9-modellen av Macbook Pro inledningsvis led av värmerelaterade prestandaproblem. För en som testat processorer och datordelar i snart 20 år kommer detta som föga överraskande.
Macbook Pro och andra högpresterande bärbara datorer på marknaden idag är riktigt tunna och innehåller samtidigt extremt kraftfulla processorer och grafikkretsar. Oavsett vilken magisk kylningslösning du har kommer datorerna att bli varma, behöva sänka sina klockfrekvenser eller ha extremt högljudda fläktar. Det gäller bara att hitta en så bra balans som möjligt.
Med en sexkärnig Core i9-processor ur Coffee Lake-familjen och 32 gigabyte DDR4-minne är flaggskeppet i Macbook Pro-familjen en välutrustad best. I prestandatester kan de extra kärnorna samt den högre boost-frekvensen ge en ganska tydlig fördel i vissa program och applikationer. Exempelvis i Geekbench 4 ser vi att 2018-års modell inte bara levererar en rejält mycket högre poäng i det flertrådade testet utan även i enkeltrådad prestanda. Detta tack vare att Core i9-8950HK har en maximal boostfrekvens på imponerande 4,8 GHz, mot 4,1 GHz i Core i7-7820HQ.
Detta kan komma att ge prestandaskillnader vid bildredigering och traditionella arbetsuppgifter men det kommer ofta krävas tunga filter och bildkompositioner för att få en märkbar skillnad. Att exportera videoproduktioner i Final Cut Pro X, som är kritiskt för oss på mässor, avlastas med Intel Quicksync och skiljer förhållandevis lite mellan den äldre Core i7 och nya Core i9-processorn. Trots sina två extra kärnor lyckades vi bara kapa en knapp minut på vår rendering av en drygt 4 minuter lång 4K 60fps video från vårt IFA-reportage i höstas. Med Intel QuickSync aktiverat tog renderingen drygt 7 minuter på vår 2018 års Core i9-modell mot knappt 8 minuter på fjolårets Core i7-modell.
Här har Macbook Pro och Final Cut Pro X samtidigt varit kungar i jämförelse med Adobe Premier och After effects på en bärbar PC. Det senare är betydligt mer omständigare för någon som inte jobbar med videoredigering dagligen. Premier Pro har inte förrän i år fått stöd för videoexportering med Intel Quicksync och har därför länge varit uteslutet för våra redaktioner i fält.
Värt att notera är att 2018 års Macbook Pro, likt sina äldre Core i7-syskon, blir rejält varm vid tyngre belastning. Datorerna är förhållandevis tysta men undertecknad har ofta suttit med svettiga ben och försökt få till en extra videoredigering under en stressig teknikmässa. Återigen, du kommer inte få såhär kraftfull prestanda i en tunn dator utan att det antingen blir riktigt varmt eller riktigt högljutt och Apple balanserar det mest mot det varma hållet.
Detta är också den största anledningen till varför du inte kommer att se några större prestandavinster trots fler kärnor. Som vi ser vid videoredigering och exportering av video arbetar både våra Macbooks vid snarlika effektförbrukningsnivåer. Utan effektivare tillverkningsteknik eller en ny och effektivare CPU-arkitektur finns det helt enkelt inte mycket spelrum för att öka prestandan utan att datorn blir för varm.
Det enda som, i skrivande stund, faktiskt inte är toppvalet i vår modell av Macbook Pro är grafikkretsen. Dess Radeon Pro 560X GPU är givet vassare än fjolårets 560-krets men då det troligtvis är väldigt få som spelar på sin Macbook Pro är det av mindre vikt. Det hade samtidigt varit intressant att se vad den Vega-baserade grafikkretsen, som senare lanserats som tillval, hade kunnat göra i vissa produktiva applikationer som Final Cut Pro X.
Apples SSD och T2-krets imponerar
Den största prestandaskillnaden ser vi dock är när vi arbetar med belastningar som tar Apples egna T2-krets med i beräkningarna. T2-kretsen är utvecklad för att styra unika funktioner som Touch ID och datorns touchbar men den hanterar även datorns lagringssystem.
Vi har som sagt testat toppmodellen med helt overkliga 4TB lagringskapacitet och vi kan bara lyfta på hatten för Apples lagringslösning i Macbook Pro 2018. Med hjälp av T2-kretsen som avlastar processorn vid belastning av lagringssystemet ser vi hur nya Macbook Pro piskar fjolårets redan imponerande SSD-lagring ordentligt på fingrarna. Runt 2 700 MB/s i läs- och skrivhastighet är fruktansvärt bra och över 50% högre än fjolårets Macbook Pro kunde mäkta med.
Det blir nästan än mer imponerande när vi tittar på effektförbrukningen för de två datorerna samt deras CPU-användning. T2-kretsen levererar 55% bättre prestanda men ger trots det Intels processor rejält med andrum. Både CPU-användning och effektförbrukning är betydligt lägre och inte minst mer regelbundet under hela testet. Något som gör att datorn har mer resurser över vid tung lagringsanvändning samt att både temperatur och batteritiden borde kunna påverkas positivt.
NH rekommenderar en kult-e-penis för över 75000:-
(Bara det löjliga priset för lädervästen till “leksaken” kostar 2400:-, säger allt om Apple)
Där försvann förtroendet för NH tyvärr.
måste bara säga att jag blev också lite besviken på NH när de gjorde en rekommendation. Även om texten förklarar tämligen bra så kommer flera siter använda NH loggan vid försäljning och därmed inte alla läsa texten.
Sedan tycker jag det är lite väl att tappa förtroendet helt bara för detta.
Det där är alltid en svår aspekt Morkul, att en utmärkelselogga kan användas i gråzoner när det kommer till marknadsföring. Samtidigt blir det fel ifall vi inte kan ge korrekt konsumentvägledning pga risken att företag använder vår logotyp på ett felaktigt sätt. De brukar faktiskt höra av sig och fråga om det är ok att använda utmärkelserna och då kan vi sätta specifika krav på att det ska vara länkat till artikeln och att de tex inte kan sätta det på just 75K-modellen. 🙂 Tack för förtroendet för övrigt. När jag började recensionen var jag också inställd på att det… Läs hela »
Jag förstår problemet med balansgång till 100%. Tycker det är utmärkt till att ni begränsar användandet ifrån vissa modeller på det sättet. Sedan är det såklart inte alla siter som lyssnar så vissa siter gör allt för att lyfta fram så många priser som möjligt. Men även om detta inte är inte ert fel så blir det lite av ert problem. Sedan är det så att alla människor inte alltid tycker exakt lika, konstigt va? 🙂 När det kommer till gränsdragningar så blir det alltid extra känsligt. Därför så tycker jag man har full rätt att tycka enskilda bedömningar är… Läs hela »
Har du läst artikel och slutledningen Penrik eller använt en 2018 års Macbook Pro? “Köp dock inte flaggskeppet med max lagring utan satsa på en mer prisvärd modell, en Macbook Pro blir aldrig “billig” men bara genom att välja 1TB lagringskapacitet istället för 4TB sparar du drygt 30 000 kronor. ” Vi skriver uttryckligen att vi INTE rekommenderar modellen för 75 000 kronor. Jag hoppas att det är tydligt att vi är besvikna på flera viktiga grejer med Macbook Pro och inte minst det sviniga läderfodralet för 2400 kronor. Det är samtidigt inget man behöver köpa och inte tas med… Läs hela »
Tyvärr är det så här med anti-Apple människor. Dom ser att en Mac kan konfigureras att kosta upp till 75.000 kr, då går dom igång rejält!
Sen att det är inkl. 4 TB (!!!!) SSD som i stort sett ingen behöver, i alla fall inte internt, det hör inte till saken 🙂
I sak håller jag med dig men prisbilden är ett problem ibland.
4TB lösningen tar alltså Apple 35 200:- extra för. Köper du de absolut bästa/dyraste 4TB SSD lösningen till någon annan dator så koster det under 20 000. Billiga 4TB lösningar. Billig 4TB SSD lösning kan du får för under 10 000.
så det är inte undre på att vissa kommer att klaga.
Jag har en 2018 års modell av 13″ Macbook Pro, och med Core i7 CPU, 16GB RAM och 512GB SSD rök den på över 27.000kr. Rätt fläskigt, och mer än 100% högre pris än min förra 13″ Core i7 Macbook Pro från 2011. Man kan ju diskutera både framlänges och baklänges om det är prisvärt att betala 27kkr+ för en maskin med integrerad grafik, men sammantaget kände jag att det fanns inget bättre alternativ just för mig. Apples byggkvalitet är tämligen oslagbar; precisionen i chassi och övriga komponenter är helt sjukt bra. Finns inget att anmärka på alls, där. Pekplattan… Läs hela »