Installation och användning
Razer Ripsaw
Det vi ska titta på idag är alltså en separat hårdvara utan egen hårdvaruomkodare. Detta är den vanligaste typen av hårdvara som används då många streamers väljer att använda x264.
På baksidan av Razer Ripsaw hittar vi anslutningar för HDMI In och Component In, HDMI ut med Passthrough vilket innebär att oavsett om du skickar in bild via HDMI eller Component så kan du skicka bilden vidare till din Bildskärm via HDMI ut utan fördröjning och till sist så finns även en USB 3-port för att ansluta Razer RipSaw till din dator. USB 3 gör att fördröjningen på bilden är i princip noll vilket är en stor fördel när du streamar med mikrofon och kamera då det är lättare att få dessa synkroniserade.
På framsidan har vi två ljudingångar för mikrofon och AUX. Detta innebär att du kan lägga till ljud från en sekundär ljudkälla. Exempelvis en extra mikrofon eller en ljudanläggning där du spelar upp din favoritmusik som passar till det du streamar. Du har även en LED-lampa som lyser rött eller grönt beroende på status på din Razer Ripsaw.
Du får med dig alla tänkbara kablar för att snabbt komma igång. Du kan strömma bild från enheter med Component, Multi AV (ex PS2 och PS3) eller HDMI.
“Professional streaming made easy” är vad Razer säger om sin produkt. Med Razer Ripsaw vill de ge dig möjligheten att strömma i 1920 x 1080 i 60 bilder per sekund utan fördröjning.
- Windows 10/8.1/7 (64/32 bit)
- 1 ledig USB 3.0
- Processor:
- Stationär dator – Intel Core i5-4440 3.10GHz eller bättre
- Bärbar dator – Intel Core i7-4810MQ eller bättre
- Grafikkort:
- Stationär dator – NVIDIA GeForce GTX 660 eller bättre
- Bärbar dator – NVIDIA GeForce GTX870M eller bättre
- Minne: 4GB minimum (8GB rekommenderas)
Installation
Som många andra av Razers produkter sökts drivrutiner och firmware via Razer Synapse. Börja med att installera Razer Synapse som finns här: http://www.razerzone.com/synapse/. När du installerat Razer Synapse kan du koppla in Razer Ripsaw i valfri USB 3-port.
Drivrutiner kommer automatiskt att installeras via Synapse och när detta är klart är du redo att sätta igång. Razer tillhandahåller inte någon egen inspelningsprogramvara utan du hänvisas till Open Broadcasting Software (OBS) eller XSplit. OBS är helt gratis men vilket av dessa två som är lättast att komma igång med är en smaksak. Dock är de bland de vanligaste programmen bland många Twitch-användare.
Ska vi titta efter nackdelar så är USB 3-kabeln i kortaste laget om du exempelvis ska streama från en konsol. Vill du kunna sitta och spela i soffan och samtidigt ha din bärbara dator framför dig behöver du en längre USB 3-kabel om du inte vill flytta konsolen närmare. Spelar du på din PC så räcker kabeln oftast då dator och bildskärm ofta står relativt nära varandra. Självklart går det även att använda längre HDMI-kablar men då är det istället två kablar som behöver köpas istället för en.
Sända live eller spela in
Razer Ripsaw är först och främst en produkt för streamers men du kan också spela in ditt spelande och spara det på din hårddisk för uppladdning till exempelvis YouTube, lägga till ett kommentarspår eller för att titta på senare. Valet gör du i det program som du valt att använda. Konkurrenter som exempelvis Elgato och Avermedia skickar med mjukvara till sina videoinspelningskort men har du inga problem med att använda OBS eller XSplit så fungerar dessa programvaror lika bra.
Både när det gäller streaming och inspelning ställer du kvalité på det du spelar in beroende på din uppkoppling och dator. I och med att Razer Ripsaw inte själv hanterar omkodningen av din video utan bara levererar en bildström så är det din processor eller ditt grafikkort som kommer att få sköta jobbet.
Ju högre kvalité desto mer krävs av din dator. Men så länge du klarar av minimikraven så kan du komma igång med godkänd bildkvalité och fördröjningsfritt steamande. Räknar du däremot med att kunna streama i 1080p och 60fps med maximal bildkvalitet samtidigt som du spelar kommer du att behöva en separat dator med en processor i toppsegmentet.