MSI GE76 Raider 11UH kombinerar en tung Core i9-processor med ett RTX 3080 i en laptop med en Full HD-skärm. Förklaringen är att skärmen når 360 Hz. Men hur smart är det egentligen? Vi testar!

MSI GE76 Raider 11UH

Intel Core i9-11980HK (3,3 GHz, upp till 5 GHz, 24 MB L3 Intel Smart Cache, 8 kärnor, 16 trådar)

Nvidia GeForce RTX 3080

1 TB Samsung PM9A1 NVMe M.2 SSD

32 GB DDR4 3 200 MHz RAM

17,3″ IPS, 1 920 x 1 080, 360 Hz

Sammanfattning

MSI exemplifierar rymdskeppsdesign i GE76 Raider 11UH. Det är ingen tvekan om att specifikationsbladet är i absolut toppklass, däribland en 360 Hz-skärm. Dock påminner dagens test oss om att vi inte bör slänga pengar på ett fint specifikationsblad helt blint.

Trots hårdvara i absolut toppklass så är inte dagens tillgängliga komponenter redo att leverera 360 bildrutor per sekund i de mer tungdrivna spelen om vi spelar på de högsta grafikinställningarna. Vi får ha i åtanke att vi offrar mycket för att få en 360 Hz-skärm; upplösningen är endast 1 080p och skärmen är allt annat än ljusstark. Beroende på de titlar vi är intresserade av så bör vi överväga de andra varianterna i GE76 Raider för att få en så bra och väl anpassad spelupplevelse som möjligt.

Rymdskeppsinspirerad design

Vi gillar att skoja om hur stereotypiskt det är att design riktad till gamers liknar rymdskepp. MSI vänder på steken och är öppna med att de inte är ute efter en diskret design, de skriver rakt ut att GE76 Raider 11UX-serien är inspirerade av rymdskepp. Ett kreativt sätt att undgå den vanligt förekommande kritiken, ändå.

Den har det sedvanliga: räfflade sidor, ologisk kurvatur, lysdioder och ett allmänt klumpigt formspråk. Med sina 2,9 kg krävs också utrymme för toppkomponenterna – en högpresterande Bugatti-motor ryms inte under motorhuven i en trofast nätt liten pendlarbil. Med det i åtanke lutar vi ändå mot att vi gärna ser tillverkare sluta göra en poäng av att få sina gaminglaptops att se så röriga ut.

Det är svårt att ha en så tung pjäs som samtidigt ger intryck av att vara ett rangligt bygge. GE67 Raider imponerar inte nämnvärt vad gäller byggkvalitet men det är heller inget rangel. Chassit låter ihåligt både ovan- och underifrån. Det är svårt att peka ut någon särskild svaghet i konstruktionen, det håller. Gångjärnen känns robusta med sin iögonfallande utformning, aluminiumlegeringen där metall hittas känns okej, om än något tunn på sina ställen. Bottenplattan misstänker vi är gjord av plast. För en dator i den här prisklassen känns det som att vi borde hitta något att imponeras av, så är inte fallet idag.

MSI bildar partnerskap med Steelseries för synkronisering av tangentbordet och tillhörande belysning. Utöver det bakgrundsbelysta tangentbordet så har GE76 en lysdiodbestyckad panel i datorns främre del. Det är kanske inte det stilrenaste vi stött på, men det gör sig rätt bra.

På tal om lysdioder så ser vi än en gång prov på hur viktigt det är med detaljer. Dioderna för vänster modifieringstangenter är inte centrerade och utförandet leder till att de större tangenterna får en ojämn ljusfördelning. Det sänker helhetsupplevelsen i våra ögon; även om vi inte gillar att bli dränkta av RGB-belysning så uppskattar vi när tillverkare bryr sig.

Tangenterna är från Steelseries och är av den djupare och mjukare typen vad gäller känsla. De kan upplevas som svampiga för användare som är vana vid tangenter med kort upplevd slaglängd. De har inte ett överdrivet taktilt nedslag och avsaknaden av feedback gör att vi stundtals upplever att det är svårt att skriva lika konsekvent som vi annars är vana vid. Efter en kort tids användning så började mellanslagstangenten att gnissla. Vi vilar vår tumme på den och när vi spelar samt i samband med nedtryck så skjuts tummen fram något. Som ett resultat av det bildas lite friktion och i de fallen uppstår gnisslet.

I sann gamer-anda ser vi ett kantigt och versalt typsnitt på tangenterna som påminner om äldre gamingtangentbord från bland annat Corsair och Razer, innan de tänkte till. Subkaraktärer har fått krympa ganska rejält ute i kanterna och de som är ovana vid deras positionering får slipa glasögonen och luta sig fram för att hitta rätt. Det gör att F1 och F12, som saknar extrafunktion ser ganska komiska ut. Samtidigt har MSI av någon anledning valt att toppjustera de tangenter som finns i den högra överdelen medan resten av tangenterna är centrerade, om än sidojusterade i vissa fall.

Kreativiteten från MSI sträcker sig även till botten. Denna gång i form av ett mönster som påminner om ett ventilationsgaller taget från en Alien-film. De gummilegerade fötterna är även de intressanta, de är nämligen skarpt kluvna på sidorna. Fötterna fungerar förvånansvärt bra och får stöttning från de delar av gallermönstret som sticker ut.

Under huven finns det endast en ledig SSD-plats av typ m.2, den andra är upptagen i vår modell och båda RAM-platserna är upptagna men utbytbara. Batteriet är löstagbart via ett par skruvar.

Jetmotor i vardagen

Avgasrören i GE67 Raider får kämpa rejält när det vankas ultra-inställningar, de flåsar på högljutt. Det dröjer inte länge för datorn att varva igång när vi startar krävande spel och vi kan snabbt känna av värmen. Avgasrören på sidorna är positionerade så att de fläktar ut het luft direkt på vår mushand, i de fall vi använder en extern mus. Det blir snabbt obehagligt, så obehagligt att vi hellre spelar med musen positionerad över en yta som vi inte är vana vid. Kylningen fungerar i alla fall – datorn gör sitt jobb väl. Trots hårt arbete i 4K-upplösning via en extern skärm och krävande spel på Ultra-inställning, så tappar vi inte prestanda över tid. GE67 Raider är även snabb på att varva ned, så fort vi stänger ned spelen, och är snabbt åter i ett neutralt läge där den upplevs nedkyld både i chassi och utblås.

Den förmonterade Full HD-kameran är en av de bättre vi stött på, även om den inte kan mäta sig med en separat webbkamera. Den duger gott och väl till videomöten. Mikrofonen är även den duglig. MSI passar på att nyttja den klumpigt blockiga designen till fullo och rustar med en rad anslutningar.

Mängden förinstallerade mjukvaror är inte att leka med. Även om de är många till antalet så är en majoritet av typen kontrollcenter och prestandajustering. Ett par namn ur kategorierna är Intel Graphics Command Center, som är ett mer välutrustat alternativ till Windows egna hanteringsmeny för bildskärmar, samt MSI Center, för mjukvaruuppdateringar, drivrutinshantering och hårdvaruövervakning. Utöver olika kontrollcenter så följer även ett par nöjesappar med, till exempel Music Maker Jam och MSI App Player, en Android-emulator. Det som sticker i ögonen bland de förinstallerade mjukvarorna är utan tvekan Norton Security. Denna mjukvara bombarderar oss konstant med aviseringar och vill att vi nyttjar tjänsten – en gratis provperiod. Om du brinner för Norton med hela ditt hjärta så se till att köpa tjänsten, vi övriga får avinstallera det illa kvickt om vi vill få sinnesfrid vid datorn.

Visa förinstallerad mjukvara
Förinstallerad mjukvara
MSI App Player
MSI Center
MSI True Color
Nahimic
Killer performance Driver Suite
Intel Graphics Command Center
Realtek drivrutiner
Burn Recovery
Steelseries GG
Norton Security

Stäng

Ljudupplevelsen är inte lika imponerande som i Legion 7. Vi får en känsla av varifrån ljud kommer i vår virtuella omgivning men den lilla extra och krispiga tydligheten saknas. Högtalarna är positionerade i datorns främre sidor samt vid vardera sida av tangentbordet.

När det gäller batteritiden så är det, som vi kommit att vänta efter vårt test av Legion 7, föga imponerande siffror. I likhet med Legion 7 så är det tal om tungdrivna, högt presterande komponenter och batteriprestandan blir därefter. I syntetiska testsviter presterar GE76 Raider högt och lågt, åtminstone i jämförelse med Legion 7. I PCMark 10 Gaming-testet sträcker sig batteriet 1 timma och 9 minuter, 1 minut sämre än Legion 7. Däremot får vi ut cirka två timmar mer i PCMark 10 Modern Office, 4 timmar och 43 minuter totalt. Det är inga imponerande siffror med tanke på hur mörk displayen är och hur batteriet inte ens håller hälften så länge som en dator för nästintill en tredjedel av priset, Lenovo Yoga Slim 7 Pro.

Rymdskeppsinspirerade gångjärn och avgasrör

Vid faktiskt spelande så kan vi få ut 2–3 matcher av PUBG med grafikinställningarna satta till Ultra. Det går med andra ord att räkna med cirka en timmes pålitligt spelande i krävande spel, vilket inte är särskilt mycket. Då får vi även tänka på att datorn är relativt tung att bära med sig, den blir varm och prestandan hålls tillbaka vid batteridrift.

Gaming med GE76 Raider 11UH

MSI GE76 Raider kommer i flera upplagor. Skärmen skiljer sig bland annat från modell till modell. Vårt specifika testexemplar har en 1 080p-skärm med 360 Hz uppdateringsfrekvens. Det finns även varianter med 1 440p-skärmar i 165 Hz- samt 240 Hz-frekvenser och en 4K-skärm med 120 Hz-stöd. Samtliga skärmar är 17,3 tum.

Valet av skärm är något som bör ges mycket betänketid. 360 Hz låter fint på pappret men 1 080p är snålt sett till hårdvara. Med den hårdvara som finns i GE76 Raider vill vi maxa de grafikinställningar som vi har till vårt förfogande och upplösningen till trots så når vi inga 360 bildrutor per sekund i prestandakrävande spel. I PUBG får vi ut 120–130 FPS på Ultra och nyttjar därmed inte ens hälften av den bildfrekvens som skärmen stödjer. Att betala de pengar som GE76 Raider 11UH kostar för att nöja sig med halvdana grafikinställningar för att nyttja skärmen till fullo, är lite tråkigt. I tillägg så är inte skärmen i vårt exemplar särskilt ljusstark, vi mäter cirka 265 nits. Om det är resultatet av den höga frekvensuppdateringen eller om samtliga paneler lider av detta kan vi inte svara på då vi inte hittar en officiell specifikation från MSI.

Vi skiljer dock på extrema FPS-tal i favör för upplevelse. När det gäller faktisk spelupplevelse så har vi inte stött på något spel där vi inte rakt av kan sätta grafikinställningarna till sitt högsta värde och få en bra spelupplevelse. De speltitlar vi har testat är Cyberpunk 2077, PUBG, Apex Legends, CSGO, Overwatch, GTA V, Metro Exodus och Fortnite. I 1 080 x 1 920-upplösning flyter allt på utan anmärkning och bortsett från de två mest tungdrivna titlarna, Cyberpunk 2077 och PUBG, kan vi nå 360 FPS för att matcha skärmens uppdateringsfrekvens.

För den som är intresserad av data i syntetiska testsviter så har vi sammanställt resultaten från 3DMark i tabellen nedan.

Visa testresultat från 3DMark
TestResultat
CPU Profile (Max Threads)6775
Time Spy (DirectX 12)11534
Time Spy Extreme (DirectX 12)5695
Fire Strike (DirectX 11)23549
Fire Strike Extreme (DirectX 11)14758
Fire Strike Ultra (DirectX 11)8008
Port Royal (Ray tracing)7349

Stäng

 

Med så tilltalande hårdvara så vore det synd att begränsa oss till 1 080p, därför har vi även passat på att testa speltitlarna mot en extern 4K-skärm. Vi kan snabbt konstatera att även med den bästa hårdvaran på marknaden så är vi en bra bit ifrån att få en bra upplevelse i 4K-upplösning med inställningar på Ultra i tungdrivna spel. I två utvalda titlar så mäter vi cirka 60 FPS i PUBG och 30–35 i Cyberpunk 2077. Just PUBG är i princip ospelbart i dessa nivåer men Cyberpunk 2077 går vägen för de spelare som gillar att utforska och spela igenom story-läget utan stress. Om vi istället vill spela på en högre svårighetsgrad i Cyberpunk 2077 så är det andra bullar, då får vi sänka grafikinställningarna för att få en bra upplevelse. Det är den vägningen av prioriteringar vi får göra i samtliga tungdrivna titlar – vilken typ av spel är det och hur vill vi spela det? I lättviktarna är det inte ett bekymmer, då klarar vi oss fint i 4K med maxade inställningar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments