Strömförbrukning och effektivitet

Strömförbrukning och effektivitet

Vi testar effektförbrukningen hos grafikkorten i med tre olika värden: den genomsnittliga förbrukningen under ett helt test, den maximala förbrukningen vid en given tidpunkt under testet samt hur mycket energi som går åt per renderad bildruta under testet. För ändamålet använder vi digitala effektmätare med loggfunktion som analyserar förbrukningen för hela testsystemet – själva grafikkorten utgör med andra ord inte hela belastningen, men eftersom identiska komponenter används i övriga systemet så är kommer effekten från dessa vara i praktiken konstant och grafikkorten kommer utgöra skillnaden mellan testerna.

Effektförbrukning i vila (genomsnitt)

Vi börjar med den genomsnittliga effektförbrukningen i vila och för GTX 1070 Gaming X ser det lovande ut. Skillnaden mellan storebror GTX 1080 är marginell och det placerar sig på en femteplats för minst genomsnittlig förbrukning av alla grafikkort, med referenskortet snäppet innan med några decimaler mindre i förbrukning.

Genomsnittlig effektförbrukning – spel

Det blir lite mer intressant när vi tittar på den genomsnittliga förbrukningen under ett test med Shadow of Mordor. Här ser vi att GTX 1070 Gaming X i upplösningen 1080p har en genomsnittlig förbrukning på 250 w, vilket är bra för att vara ett så högt presterande kort. AMD Radeon RX 480 är snäppet bättre men resterande kort i samma prestandaklass drar betydligt mer effekt. Det är ungefär samma resultat i de andra upplösningarna, där GTX 1070 Gaming X placerar sig i den nedre hälften av diagrammet. Det är värt att notera att referenskortet har mindre effektförbrukning, eftersom det aldrig klockar lika högt som Gaming X.

Maximal effektförbrukning – spel

Tittar vi på den maximala effektförbrukningen ser vi att GTX 1070 Gaming X har en relativt låg maxpunkt i förhållande till sin egentliga prestanda, där även Radeon RX 480 halkar efter, även om skillnaderna är minimala. Resultaten håller i sig i 1080p och 1440p, men i 4k drar maxvärdet över 300 watt och då går bland annat Radeon RX 480 om GTX 1070 Gaming X i maximal effektförbrukning, med några watt-enheter mindre totalt. Referenskortet är på grund av lägre frekvenser även här snäppet bättre än Gaming X.

Effektivitet – energi per renderad bildruta

Slutligen tar vi en titt på effektiviteten, det vill säga hur mycket watt som går åt per renderad bildruta – och här visar Pascal-kortet vad det går för. Tack vare den omatchade prestandan och den relativt låga effektförbrukningen är GTX 1070 Gaming X ett effektivt grafikkort. Det är lite mindre effektivt än storebror GTX 1080, men ha i åtanke att detta är ett partnerkort med extra strömförsörjning över en 8-pin och en 6-pin kontakt som kan leverera upp till 300 watt, vilket är mer än de specificerade 150 watt för referenskortet. I alla upplösningar slår GTX 1070 Gaming X resterande grafikkort, utom referenskortet, med bred marginal.

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Niclas
8 Årtal sedan

Mycket bra test. Tack för det 🙂 Jag sitter själv på ett MSI GTX1070 Gaming X. Har ett 650W G2 agg, så det borde väl inte vara några problem att köra SLI i framtiden?

Niclas
8 Årtal sedan
Reply to  Hamit Sen

Jätte tack för det utförliga svaret. Det uppskattas enormt!

8 Årtal sedan

MSI Geforce GTX 1070 Gaming X

8 Årtal sedan

tänkte köpa MSI Geforce GTX 1070 Gaming X men vilket moderkort behöver jag till det

7 Årtal sedan

Du behöver ett moderkort med PCI Express-version PCI-E 3.0 X16

Viktor
7 Årtal sedan

Tjenare! Ska köpa ett nytt kort och MSI Geforce GTX 1070 Gaming X är det som matchar min prisklass bäst. Men nu såg jag att det kommit ett MSI Geforce GTX 1070 Gaming Z. Så min fråga är; ska jag lägga dom extra hundra kronorna det skiljer mellan X och Z. Eller vad tycker ni? Tacksam för hjälp 🙂

Viktor
7 Årtal sedan
Reply to  Viktor

Efter lite googlande fick det bli X-modellen. Kändes inte som att Z-modellen var värd 500:- extra för det lilla. ?