Stresstest - 3DMark
Stresstest
För att simulera hur ett grafikkort presterar i ett stängt system där värme spelar en stor roll använder vi Futurmark 3DMark Stresstest. Syftet med stresstestet är att visa om grafikkorten lider av stabilitets- eller värmeproblem på grund av dåliga komponenter eller kylarlösning. För att få ett godkänt resultat måste det procentuella värdet överstiga 97 procent. Ett godkänt värde visar på att antalet bilder per sekund är konsistent och grafikkortet klockar inte ner frekvenserna på grund av för höga temperaturer.
Grafikkortet monteras i ett stängt chassi (samma system som vi använder till våra temperatur- och ljudtester) och belastas med 40 rundor Fire Strike Ultra. Därefter presenterar testet ett procentuellt resultat baserat på hur resultatet förändras i takt med att temperaturen ökar. Om grafikkortets frekvenser klockas ned när temperaturen stiger, och antalet bilder per sekund sjunker markant får grafikkortet inte godkänt.
Ett scenario som kan liknas vid en längre tuffare spelsession där värme byggs upp med tid och med undermåliga kylare kan skapa problem i form av skenande temperaturer och tappad prestanda. Notera att ventilationen i ditt chassi också gör står inverkan på detta, vårt testsystem baseras på vår närmast ljudlösa testdator som bör ge ett tufft testscenario även om det är förhållandevis kort jämfört med riktigt långa spelsessioner.
MSI Geforce GTX 1070 Gaming X
Kylarlösningen Twin Frozr VI har visat att det är en av de bästa kylarlösningarna på marknaden just nu och vi förväntar oss inget annat än att stresstestet passerar utan några som helst problem. Efter 40 rundor av testet blir resultatet 98,8 procent vilket är klart godkänt. GTX 1070 Gaming X håller tillräckligt jämn prestanda utan att förhindras av värmeproblem. Jämför vi resultatet på 98,8 procent mot till exempel resultatet för AMD Radeon RX 480 på 98,7 procent, och Asus Geforce GTX 1080 ROG Strix med Direct CU III kylaren på 97,6 procent, ser vi att Twin Frozr VI kylaren har minst fluktuation i antalet bilder per sekund än de två andra korten. Även om alla tre kort klarar stresstestet så vill man som konsument undvika stora förändringar i antalet bilder per sekund när man spelar.
Vi har tyvärr inte testat referenskortet Founder’s Edition från Nvidia eftersom vi saknar ett testexemplar, men med stor sannolikhet presterar kylarlösningen lika bra som det på Geforce GTX 1080 Founder’s Edition.
Mycket bra test. Tack för det 🙂 Jag sitter själv på ett MSI GTX1070 Gaming X. Har ett 650W G2 agg, så det borde väl inte vara några problem att köra SLI i framtiden?
Hej Niclas, kul att höra att du uppskattar recensionen och bra köp med Gaming X! Vi har tyvärr inte hunnit testa Geforce GTX 1070 i SLI-konfiguration än men tester som våra kollegor gjort visar att två Geforce GTX 1070 i SLI drar upp till 350 watt som högst under belastning, systemet är inte inkluderat i det värdet. Ett nätaggregat presterar mest effektivt runt 50 – 60 procent belastning. Vi kan alltså uppskatta att ett nätaggregat runt 700 – 800 watt är att föredra, men ett nätaggregat på 650 watt kommer med största sannolikhet att fungera men kanske inte som effektivast.… Läs hela »
Jätte tack för det utförliga svaret. Det uppskattas enormt!
MSI Geforce GTX 1070 Gaming X
tänkte köpa MSI Geforce GTX 1070 Gaming X men vilket moderkort behöver jag till det
Du behöver ett moderkort med PCI Express-version PCI-E 3.0 X16
Tjenare! Ska köpa ett nytt kort och MSI Geforce GTX 1070 Gaming X är det som matchar min prisklass bäst. Men nu såg jag att det kommit ett MSI Geforce GTX 1070 Gaming Z. Så min fråga är; ska jag lägga dom extra hundra kronorna det skiljer mellan X och Z. Eller vad tycker ni? Tacksam för hjälp 🙂
Efter lite googlande fick det bli X-modellen. Kändes inte som att Z-modellen var värd 500:- extra för det lilla. ?