Effektförbrukning, kylning och temperatur
Strömförbrukning och kylning
Vi var redan under CES 2016 förbluffade över hur MSI lyckats klämma in så många kraftfulla komponenter i ett så pass litet format. Med flera veckors testande kan vi konstatera att MSI:s ingenjörer gjort ett beundransvärt jobb men att man samtidigt inte är trollkarlar.
Under de första veckorna av testande märkte vi av skumma prestandadippar där bildfrekvensen sjönk som en sten, från runt 70 fps i 4K-upplösning i GTA V, till 20 fps nästa sekund. Efter dagar av felsökande visade det sig att datorn helt enkelt slukade för mycket ström och säkerhetsinställningarna i Vortex bios ströp frekvensen på Intel-processorn. Med en ny firmware-uppdatering lyckades MSI lösa problemet men då talar vi också om att Vortex fortfarande kördes i sina standardfrekvenser. Att överklocka processorn från 4,0 gigahertz till 4,6 gigahertz – vilket du kan göra med en enkel knapptryckning i Dragon Center – är med andra ord inte att rekommendera. I GTA V drog Vortex G65 SLI med standardfrekvenser över 390 watt från väggen, en saftig siffra med tanke på att nätdelen är på 450 watt.
I andra titlar var vi stundtals inte ens över 300 watt vilket snarare var ett bevis på att de båda grafikkretsarna inte nyttjades till fullo. Vilket gav en lägre effektförbrukning men också långt ifrån optimal prestandaskalning.
Temperaturer och ljudnivå vid traditionellt spelande med krävande inställningar får trots allt ses som godkänt. Vi kunde se problem med GPU-throttling med extrema stresstester men det var inget som upplevdes vid våra spelsessioner. Grafikkretsarna rullar oftast på i mellan 1 100 – 1 200 megahertz boostfrekvens och CPU nådde sällan över 70 grader medan grafikkretsarna under varma sommarkvällar låg på drygt 80 grader.
Den ensamma 140-millimetersfläkten gör alltså ett bra jobb med att hålla kretsarna kylda. Medan systemet är närmast ljudlöst utan belastning gör Vortex skäl för sitt namn som virvelvind under tung belastning. Vortex är inte orimligt högljud och med hörlurar eller en hyfsad volym på datorhögtalarna dränker fläktljudet ganska effektivt. Samtidigt är det inget tvivel om att datorn kommer att höras, särskilt för andra utan hörlurar i vardagsrummet.
Det råder inget tvivel om att MSI gjort ett imponerande jobb med bygget av Vortex och prestandan per kubikcentimeter är troligtvis svårslagen. Men du kan inte räkna med att få den tystaste gamingdatorn i kvarteret när du packar kraftfulla kretsar i ett så slimmat format.
Mjukvara
MSI levererar Vortex med sin mjukvarusvit Dragon Center där du kan styra och övervaka allt från temperaturer, fläktar och klockfrekvenser. Mjukvaran gör det även möjligt att överklocka din CPU men det är alltså något vi inte direkt rekommenderar med tanke på effektförbrukningen. Sällan är det heller processorprestanda det råder brist på utan snarare ett bristfälligt stöd för skalning med flera grafikkretsar.
Dragon Center gör vad det ska även om det inte kommer med några direkt revolutionerande funktioner så kan du även koppla din smartphone mot din Vortex för att styra funktioner som LED-belysning och fläkthastigheter. Mindre imponerande är samtidigt den förinstallerade antivirusmjukvaran från Norton som är svår att bli av med och som vill aktiveras vid jämna mellanrum.