Test: MSI Vortex G65 SLI – Rekordhög prestanda per kubikcentimeter

Vortex har på 6,5 liter tryckt in prestanda och hårdvara för närmare 50 000 kronor

0

Summering och slutsats

Summering och slutsats

Vortex är en rejäl markering från den taiwanesiska komponenttillverkaren MSI som storsatsat på gamingmarknaden under flera år. MSI har tagit många marknadsandelar inte minst på den bärbara gamingmarknaden men även företagets grafikkort och moderkort för stationära datorer har gått allt bättre och belönats med goda betyg och vitsord bland annat i Svenska grafikkortsguiden.

MSI Vortex G65 SLI är en kombination av dessa segment där MSI parar stationära komponenter och funktionalitet med mobila grafikkretsar i ett format som vi inte tidigare skådat på gamingmarknaden. Vortex är ingen designrevolution utan snarare inspirerad av Apples arbetsstation Mac Pro men att i en 6,5 liter stor cylinder leverera den datorkraft som MSI gör med Vortex är helt enkelt imponerande.msi_vortex_open_03

Det har garanterat plöjts ner ofantligt många utvecklingstimmar under bygget av Vortex och efter några veckors användning står det klart att MSI verkligen pressar gränserna för en gamingdator i miniformat. Medan Vortex vinner våra hjärtan ur en ingenjörssynvinkel känns datorn samtidigt mer som en testprodukt i det stora hela.

Även om Vortex G65 SLI med dubbla mobila Geforce GTX 980-kretsar levererar imponerande prestanda per kubikmillimeter är det sällan tillräckligt för att pumpa ut en dräglig bildfrekvens i 4K-upplösning med något sånär aggressiva inställningar. I vissa titlar levererar man även spelbar 4K-prestanda men ofta snubblar man på mållinjen och inte sällan är det ett bristande eller undermåligt stöd för SLI och dubbla grafikkort som ställer till problem. Givetvis inte acceptabelt i en dator som har en prislapp närmare 50 000 kronor. I övrigt är det dock svårt att inte imponeras av prestandan i Vortex med allt från en rapp SSD-raid till tre sammanbryggade nätverkskretsar och gott om USB 3.1 samt Thunderbolt 3-anslutningar.

Vortex får oss att dra på smilbanden

I det stora hela är MSI Vortex en gamingdator som får oss att dra på smilbanden. MSI har vågat satsa fullt ut på att lösa det svåra problemet att leverera maximal prestanda och funktionalitet i ett minimalt format. På många sätt har man lyckats där Vortex specifikationslista är minst sagt imponerande och heltäckande. Även kylningen av systemet fungerar ganska väl även om datorn gör sig klart hörd vid full belastning. Ett problem som sällan märks om du sitter med ett hemmabiosystem eller lurar på skalpen men som då blir ett större problem för din bättre hälft, särskilt om “vardagsrumsdatorn” huserar i just vardagsrummet.

Vortex_4K_OLEDDess imponerande ingenjörsdesign och svårmatchade prestanda per kubikcentimeter är utan tvekan Vortex största bragd, MSI Vortex G65 SLI är helt enkelt ett imponerande bygge. I sin första inkarnation, baserad på Nvidias Maxwell-arkitektur, når Vortex dock inte ända fram till den hela graal om ett litet och smidigt gamingsystem med fullgod 4K-prestanda. MSI får dock två tummar upp för en vågad satsning och vi ser med tillförsikt fram emot att möta den nya Pascal-baserade modellen som sägs stå runt hörnet. Jakten på 4K-prestanda i vardagsrumsformat är inte över på långa vägar.

MSI Vortex G65 SLI
7.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Fördelar
+ Prestanda per liter
+ Uppgraderingsbar
+ Imponerande funktionalitet
Nackdelar
- Hissnande prislapp
- Inte riktigt 4K-prestanda
- SLI orsakar problem
Bra att veta
MSI visar prov på imponerande ingenjörskonst men SLI-problem och hög prislapp fäller virvelvinden Vortex.
Prestanda8.4
Kylning/Ljudnivå7
Design/Format9
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Så fungerar vår betygsättning
Prestanda: Här bedöms inte bara datorsystemets förmåga att leverera hög bildfrekvens i spel. Även CPU-beräkningar och lagringssystem tas i beaktning. Prestandaproblem och begränsningar i systemets design som påverkar prestandan tas även i beaktning.
Kylning/Ljudnivå: Objektiva och subjektiva analyser på datorsystemets kylningsförmåga för hur effektivt datorn kan kyla dess komponenter. Betyget sätts efter en uppskattning av den optimala kylningsförmågan kontra ljudnivå.
Design/Format: Datorns storlek och fotavtryck samt estetiska design tas i beaktning. Hur väl tillverkaren har använt chassivolymen och eventuella smarta designlösningar påverkar detta betyg.
Slutbetyg: Alla tre delbetyg tas i beaktning och vägs mot pris och helhetsintryck.
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments